21.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Δ. Πέτροβιτς: «Χρειαζόμαστε ψεκασμούς ακμαιοκτονίας και όχι μόνο προνυμφοκτονίας κουνουπιών» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Ξεκίνησαν σήμερα τα χαράματα αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή του Έβρου, με προτεραιότητα τις μεγάλες εκτάσεις στάσιμου νερού κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

- Χορηγούμενη-1

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, είναι απαραίτητοι και οι αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας στην περιοχή, καθώς πέρυσι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαριθμούσε το 50% των πανελλήνιων θανάτων λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπημα ακμαίων κουνουπιών.

Ο Δημήτρης Πέτροβιτς

«Βρισκόμαστε στα σύνορα με την Τουρκία όπου δε γίνονται ψεκασμοί»

«Είναι εύλογη η δυσφορία του κόσμου σε ότι αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: βρισκόμαστε στα σύνορα με την Τουρκία όπου δε γίνονται ψεκασμοί, περίπου 600 χιλιάδες στρέμματα ορυζώνες δίπλα ακριβώς από τα σύνορά μας αποτελούν εστίες που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα των κουνουπιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας πως υπάρχει ταυτόχρονα η οδηγία για ψεκασμούς κυρίως προνυμφοκτονίας με τα νέα σύγχρονα βιολογικά σκευάσματα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα βιολογικά σκευάσματα, είναι από ευρωπαϊκή οδηγία, και είναι πιο ήπια και πιο ακριβά.

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, και λόγω του κορωνοϊού που δε μπορούσαν να γίνουν οι προβλεπόμενες δράσεις μέσα στην άνοιξη, καθώς όλες οι δράσεις είχαν σχέσεις με τις απολυμάνσεις σε κτίρια» επεσήμανε στη συνέχεια ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το σοβαρό πρόβλημα έγκειται στις εγκρίσεις του υπουργείου.

«Από το Φεβρουάριο, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο υγείας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουμε στην περιοχή, να εφαρμόσουμε δράση ακμαιοκτονίας και όχι προνυμφοκτονίας που κάνουμε τώρα (ακμαία είναι τα μεγάλα κουνούπια). Ζητήσαμε να εφαρμοστεί η δράση ακμαιοκτονίας σε όλη την περιοχή για να αποφύγουμε και την όχληση αλλά κυρίως τη διάδοση ασθενειών» σημείωσε εμφατικά ο κ. Πέτροβτς, παρατηρώντας ότι πέρυσι υπήρξαν 18 θάνατοι στην περιφέρειά σε σύνολο 36 πανελληνίως, από τον ιό του Δυτικού Νείλου ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια. «Τελικά μας έδωσαν την άδεια – αλλά στο τέλος τί να την κάνουμε;» διερωτήθηκε.

«Δεν καταλαβαίνω ποιοι φαεινοί εγκέφαλοι σκαρφίζονται αυτές τις λογικές»

«Φέτος, έχοντας το κακό προηγούμενο, καθώς η περιφέρειά μας συνορεύει με γειτονικά κράτη, ζητήσαμε να εφαρμοστεί αυτή τη δράση. Μας ήρθε η απάντηση που λέει: “επιτρέπουμε να κάνετε ακμαιοκοτνία από εδάφους”. Ναι, συμφωνούμε, αλλά άλλο η μαζική εξόντωση από αέρα και άλλο από εδάφους – θέλουμε άδεια από αέρος. Μας βάζουν την προϋπόθεση ότι για να ψεκάσετε από αέρος, πρέπει να έχετε εξαντλήσει όλες τις από εδάφους προσπάθειες και να έχετε κρούσμα – μα αν υπάρξει κρούσμα και στείλουμε ξανά το αίτημα, θα έχει ήδη χαθεί τότε το παιχνίδι της εξόντωσης των κουνουπιών. Δεν καταλαβαίνω ποιοι φαεινοί εγκέφαλοι σκαρφίζονται αυτές τις λογικές, όταν έχουμε από τη μία την απειλή του ιού του Δυτικού Νείλου και από την άλλη του κορωνοϊού» είπε στη συνέχεια ο κ. Πέτροβιτς, αναφέροντας πως το πρόγραμμα το διαχειρίζονται εξειδικευμένοι άνθρωποι, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

«Υπάρχει έγγραφο από τη Διεύθυνση αυτή που αναφέρει αυτές τις ίδιες αρνητικές συνέπειες. Δεν καταλαβαίνω ποιοι και πώς αποφασίζουν εκεί στο υπουργείο – νομίζω θα είναι υπόλογοι αν έχουμε κρούσμα. Θεωρώ ότι αυτή την ώρα προέχει η δημόσια υγεία, θεωρώ ότι πρέπει να προεκταθούν οι δράσεις από παντού για να έχουμε αποτέλεσμα» εξήγησε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι έχουν επανειλημμένως πιέσει για να υπάρξουν ενέργειες.

Κλείνοντας, ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε ότι βροχές και υψηλές θερμοκρασίες σημαίνει εκκόλαψη κουνουπιών, παρακαλώντας τους συμπολίτες του να είναι πάρα πολύ φειδωλοί με τη χρήση του νερού, να μην υπάρχουν στάσιμα νερά σε μπαλκόνια και αυλές.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ