18.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ξέµειναν στο χωράφι 13.000 τόνοι τεύτλα

Έσβησε το καµίνι στην Ορεστιάδα πριν προλάβουν να συγκοµιστούν 2.230 στρέµµατα από Έβρο και Ροδόπη

- Χορηγούμενη-

Toυς χειρότερους φόβους των τευτλοκαλλιεργητών επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ηµερών στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, καθώς από τα τέλη της προηγούµενης εβδοµάδας η µονάδα σταµάτησε τη λειτουργία της την ώρα που η παραγωγή από 2.230 στρέµµατα, εκ των συνολικά 16.650 που σπάρθηκαν σε Έβρο και Ροδόπη, παραµένει, λόγω των καιρικών συνθηκών, ασυγκόµιστη.

- Χορηγούμενη-1

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», 41 τευτλοπαραγωγοί δεν έχουν συγκοµίσει ούτε ένα τεύτλο, µε αποτέλεσµα να βρίσκονται σε δεινή οικονοµική κατάσταση. Οι βροχοπτώσεις σταµάτησαν µεν στα τέλη Νοεµβρίου, όµως, στα µαυροχώµατα υπάρχει λάσπη. Οι βοριάδες που επικρατούν από τη Δευτέρα αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας πλην όµως από τα µέσα αυτής της εβδοµάδας αναµένονταν νοτιάδες µε πιθανή οµίχλη.

«Οι µηχανές έβγαζαν τεύτλα µέχρι την περασµένη εβδοµάδα. Κάποιοι πρόλαβαν και τα πέταξαν έξω», µεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της τοπικής Οµάδας Τευτλοπαραγωγών, Βασίλης Στεφανακίδης. Ο ίδιος αποδίδει ευθύνες στην προηγούµενη διοίκηση της ΕΒΖ: «Όφειλαν να υπογράψουν να γίνουν προσλήψεις στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας και να εξασφαλίσουν προµήθεια µαζούτ, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η καµπάνια.

Στις 2 Νοέµβρη άναψε το καµίνι, αλλά προκλήθηκε µια αβαρία στο εργοστάσιο, που κράτησε τέσσερις µέρες και γινόταν µόνο συγκοµιδή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εάν δεν υπήρχε αυτό το κενό, τα ασυγκόµιστα θα ήταν, όπως λέει, πολύ λιγότερα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι κακοί χειρισµοί της διοίκησης, ο ζαχαρικός τίτλος είναι πολύ καλός, όπως και το τονάζ, που, κατά µέσο όρο, ξεπερνά τους 7 τόνους.

Από µηχανής Θεός ο στρατός

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του εργοστασίου, Παναγιώτης Καρακώστας, εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι αναµενόταν να συγκοµιστούν 80.000 τόνοι, αλλά, λόγω των βροχοπτώσεων, αναβλάστησαν και έφτασαν τους 110.000 τόνους, εκ των οποίων συγκοµίστηκαν, τελικά, οι 97.700. «Όταν διαπιστώσαµε ότι δεν µπορούσαν να συγκοµιστούν όλα, ζητήσαµε από τους αγρότες να τα βγάλουν έξω», µεταφέρει µε τη σειρά του. Στη συνέχεια, άρχισαν οι βροχές, που δυσκόλεψαν τη συγκοµιδή. Το εργοστάσιο επεξεργάζεται 3.500 -5.000 τόνους ηµερησίως. «Κρατήσαµε το εργοστάσιο ένα δεκαήµερο σε χαµηλή κατεργασία, για να προλάβουµε τη συγκοµιδή, γεγονός που συνεπάγεται αυξηµένο κόστος. Λόγω της λάσπης, οι 12.000 τόνοι χρειάστηκαν πέντε µέρες επεξεργασίας».

Η κατάσταση στα χωράφια προκάλεσε αδιέξοδο σε παραγωγούς και διοίκηση και τη λύση κλήθηκε να δώσει ο στρατός. Η συνδροµή του ήταν καθοριστική, καθώς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να µαζέψει µε τσάπες περίπου 15.000 τόνους τεύτλων µε λάσπη και τα µεσάνυχτα της Παρασκευής ολοκλήρωσε τη συγκοµιδή. Σε διαφορετική περίπτωση, οι απώλειες για τους αγρότες θα ήταν τεράστιες. Η επεξεργασία των 97.700 τόνων, που συλλέχθηκαν, ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκέµβρη και το εργοστάσιο έκλεισε.

Nέα καµπάνια-εξπρές υπόσχεται η ΕΒΖ

Ο κ. Καρακώστας σηµειώνει στην «ΥΧ» ότι, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα συγκοµιστούν οι περίπου 13.000 τόνοι από τα 2.320 στρέµµατα που αποµένουν, αλλά διευκρινίζει ότι θα γίνει άπαξ. Μόλις γίνει η συγκοµιδή όλων των τεύτλων, θα προχωρήσουν σε παράδοση και θα γίνει η επεξεργασία τους. «Μας ενδιαφέρει να λυθεί το θέµα της συνδεδεµένης, καθώς οι παραγωγοί λαµβάνουν 72 ευρώ για κάθε στρέµµα που συγκοµίζουν», προσθέτει. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «ΥΧ», στους 41 παραγωγούς που, αυτήν τη στιγµή, βρίσκονται στον αέρα, προγραµµατίζεται να δοθούν κάποια χρήµατα για να κάνουν γιορτές.

Η διοίκηση γνωρίζει το είδος του χωραφιού, τη στρεµµατική απόδοση και τα έξοδα που έχουν κάνει για αγροεφόδια. Έχουν προϋπολογιστεί το ποσό που θα λάµβαναν για το προϊόν τους και τα έξοδα και επί του υπολοίπου σχεδιάζεται να λάβουν ένα σοβαρό ποσοστό.

Μαρία Αμπατζή

- Χορηγούμενη-
πηγηypaithros.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ