fbpx
24.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Φόβος για «χτύπημα» του Ερντογάν στο Αιγαίο τις επόμενες ώρες

- Χορηγούμενη-

Σε χαμηλούς τόνους αλλά όχι χωρίς να υποτιμά τη νέα πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θέτει ζήτημα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αναμένεται να κινηθεί η Αθήνα στην εξόρμηση του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Μυτιλήνης από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου 2021.

Η τελευταία επιθετική κίνηση της Άγκυρας, την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί η απάντηση στην «πρόσκληση» της Αθήνας για την συνέχιση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχει θέσει σε συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των γειτόνων.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα για τη νέα τουρκική Navtex, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι’ αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη».

Οι κινήσεις τις Τουρκίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν σε ένα διπλωματικό blame game, που έχει σκοπό να ρίξει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά σε τυχόν «ναυάγιο» των διερευνητικών επαφών, ώστε κάτι τέτοιο να χρησιμοποιηθεί ως αντίλογος κατά των τουρκικών κυρώσεων από πλευράς ΕΕ.

Με το «δάχτυλο στην σκανδάλη»
Το ελληνικό «Πεντάγωνο» μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex έχει υπό στενή παρακολούθηση τις κινήσεις της Τουρκίας και αυτό γιατί ακόμα δεν είναι ξεκάθαροι οι σκοποί που εξυπηρετεί αυτή η νέα πρόκληση.

Η στρατιωτική ηγεσία με υπομονή προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει, αν η Άγκυρα προχωρά στις νέες αυτές προκλήσεις συμβολικά ενόψει και του δεύτερου γύρου των διερευνητικών ή εάν επιδιώκει κάτι παραπάνω. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά από την έξοδο του ωκεανογραφικού από τη Σμύρνη θα είναι καθοριστικές και η στρατιωτική ηγεσία αναμένει εάν θα εξορμήσει μόνο, ή υπό την συνοδεία πολεμικών σκαφών όπως είχε συμβεί σε ανάλογη έξοδο του «Τσεσμέ» στην περιοχή και το 2017.

Αν τελικώς η Άγκυρα επιλέξει να συνοδεύσει το «Τσεσμέ» με πολεμικά πλοία τότε η πρόκληση θα αξιολογηθεί ως «σοβαρή» με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θα είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Άλλωστε και η επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο καθώς, μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα πολύ μεγάλο μέρος του Στόλου βρέθηκε στην ίδια περιοχή, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο εθνικής άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, όπου εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια και τακτικά αντικείμενα σε όλες τις μορφές πολέμου.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Μήνυμα του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την ημέρα κατά των...

Ἡ 26η Ἰουνίου χαρακτηρίζεται ὡς Διεθνὴς Ἡμέρα κατὰ τῆς Χρήσης καὶ τῆς Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικῶν καὶ ἀποτελεῖ ἡμέρα προβληματισμοῦ καὶ εὐθύνης.           Προβληματιζόμαστε ἁπαξάπαντες  πάνω στο...