fbpx
21.3 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Ν. Γκαρά: «Στον Έβρο αποδείξαμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται και αλλιώς» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Ως έγκλημα περιβαλλοντικό, ενεργειακό, εργασιακό, κοινωνικό και εθνικό χαρακτήρισε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, το νομοσχέδιο της ΝΔ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Το μόνο που φιγουράρει στο νομοσχέδιο είναι τα σκάνδαλα, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ‘‘deals’’ και τα ρουσφέτια», σημείωσε.

- Χορηγούμενη-1

Η κα Γκαρά υπογράμμισε πως η ΝΔ ακυρώνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με όφελος στους πολίτες, τους δήμους και το περιβάλλον, κινούμενη στον αντίποδα,  προωθώντας τη καύση στα απορρίμματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποβάθμιση στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Έφερε ως παράδειγμα τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης, που ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα ακριβό ΣΔΙΤ μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο έργο, προσαρμόζοντάς το στα πραγματικά δεδομένα, εξασφαλίζοντας 100% χρηματοδότηση από το δημόσιο και επιλύοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων για τους νομούς Έβρου και Ροδόπης. Με όφελος προς την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας και χαμηλά τέλη για τους δημότες. Απορρίμματα που μέχρι και σήμερα μεταφέρονται στον κορεσμένο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, έγκλημα για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν λογοδοτήσει.

Παράλληλα υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και δεύτερη ΜΕΑ στον Βόρειο Έβρο για την καλύτερη διαχείριση και αποφόρτιση των απορριμμάτων, η οποία σήμερα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μελετών. «Ελπίζω να μη σταματήσει και να μην αλλάξει ο σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη ΜΕΑ», τόνισε.

Η κα Γκαρά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την εκχώρηση του Δικτύου Διανομής σε κερδοσκοπικά funds. Του ΔΕΔΔΗΕ που αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο της πολιτείας, ένα μονοπώλιο με εξασφαλισμένα κέρδη για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια.

«Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για μεθοριακές, συνοριακές περιοχές όπως η Θράκη, η διαχείριση αυτών των δικτύων ενέργειας από έναν και μόνο ιδιώτη; Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που θα αναγκάσουν αυτά τα κερδοσκοπικά funds να υπακούσουν σε αυτά που επιτάσσει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον;» ανέφερε απευθυνόμενη στους κ.κ. Υπουργούς.

Η Βουλευτής Έβρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος, που επί κυβέρνησης ΝΔ έχει αυξηθεί ραγδαία για τα ελληνικά νοικοκυριά, το ίδιο και οι αποκοπές ρεύματος σε οικογένειες εν μέσω πανδημίας.

Επίσης, στάθηκε και στην αδειοδότηση των ΑΠΕ, στις οποίες η ΝΔ επίσης εγκληματεί καθώς  κατάργησε τις Ενεργειακές Κοινότητες, ακύρωσε τα κριτήρια και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 25 εκ. που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απλοποίησε τη διαδικασία αδειοδότησης. «Βλέπουμε να γεμίζει η Ελλάδα με ανεμογεννήτριες, με φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από επενδυτές που είδαν φως και μπήκαν», τόνισε.

Κλείνοντας η κα Γκαρά υπενθύμισε πως πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ψηφίσει ένα ακόμη περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που κατάργησε στην πράξη τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, θέτοντας σε ανασφάλεια τους 400 εργαζόμενους σε αυτούς. Ταυτόχρονα, κατάργησε και την προστασία στις περιοχές Natura, επιτρέποντας ακόμη και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις σε αυτές τις περιοχές. «Τώρα με τις νέες ρυθμίσεις σας, συνεχίζετε αυτό το ‘‘Αθηνοκεντρικό’’ έγκλημα, το οποίο ονομάζετε πολιτική και διαχείριση» σημείωσε.

Τέλος, η Βουλευτής Έβρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία της και στο έγκλημα που συντελείται αυτές τις μέρες, με ευθύνη της κυβέρνησης και με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), στις πλάτες των παιδιών που έδωσαν φέτος πανελλήνιες. Έγκλημα που θα οδηγήσει άνω των 20.000 μαθητών εκτός Δημόσιων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών,  δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σε λουκέτο και θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα «brain drain».

«Ακόμη και άριστοι μαθητές που έχουν συγκεντρώσει πάνω από είκοσι χιλιάδες μόρια θα αποκλειστούν από τις σχολές επιλογής τους, όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα. Αναρωτιόμαστε: ποια αριστεία υπηρετούν; Διότι το έχουν κάνει σλόγκαν στην πολιτική τους επικοινωνία. Την αριστεία του πορτοφολιού;» υπογράμμισε η κα Γκαρά για να συνεχίσει: «Μας απέδειξε για άλλη μια φορά η συγκεκριμένη Υπουργός, οι σύμβουλοι της, αλλά και το σύνολο της Κυβέρνησης, ότι είναι άσχετοι από θέματα δημόσιας παιδείας, είναι άσχετοι από τις ανάγκες της κοινωνίας και σε κάθε τους λέξη σπέρνουν μίσος και ταξικές διακρίσεις και διχασμό για τη νεολαία μας, για τη μόρφωση, για την πραγματική παιδεία, κόβοντας ουσιαστικά τα φτερά, τα όνειρα, την προοπτική της νέας γενιάς του τόπου μας», τόνισε κλείνοντας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Γκαρά έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν θα μπορούσα σήμερα να μην αναφέρω το έγκλημα που συντελείται αυτές τις μέρες στις πλάτες των νέων παιδιών που έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις, έγκλημα με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που θα αποκλείσει πάνω από είκοσι χιλιάδες παιδιά από τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση προς όφελος των συμφερόντων των ιδιωτικών κολεγίων ή πανεπιστημίων του εξωτερικού. Μας μιλούσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έψαχνε ενόχους για το brain drain. Εδώ είναι οι ένοχοι.

Είναι το έγκλημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που θα οδηγήσει παράλληλα δεκάδες περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα σε κλείσιμο. Φρόντισαν, ωστόσο, οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας να εξασφαλίσουν εγγυημένους πελάτες για τα κολέγια. Άλλωστε, αυτό είναι που τους νοιάζει, να υπηρετήσουν το «ντιλάρισμα» το οποίο έχουν κάνει εδώ και καιρό.

Ακόμη και άριστοι μαθητές που έχουν συγκεντρώσει πάνω από είκοσι χιλιάδες μόρια θα αποκλειστούν από τις σχολές επιλογής τους, όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα.

Αναρωτιόμαστε. Ποια αριστεία υπηρετούν; Διότι το έχουν κάνει σλόγκαν στην πολιτική τους επικοινωνία. Την αριστεία του πορτοφολιού;

Δυστυχώς, είναι η πιο επικίνδυνη, η πιο καταστροφική, η πιο κυνική, η πιο ανάλγητη κυβέρνηση γι’ αυτόν τον τόπο, γι’ αυτήν την κοινωνία και κυρίως, για τη νέα γενιά της χώρας μας.

Περίμενα σήμερα με την παρουσία της η Υπουργός, η κ. Κεραμέως, να ανακοινώσει αλλαγές στο αποτυχημένο μοντέλο το οποίο έχει ψηφίσει και να μην εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Όμως, ήρθε εδώ κυνικότατα για να προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, αλλά να προσβάλλει τους μαθητές και τις οικογένειες οι οποίες, ναι μεν έχουν πετύχει, αλλά δοκιμάζονται λόγω των επιλογών της συγκεκριμένης Κυβέρνησης. Μας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η συγκεκριμένη Υπουργός, οι σύμβουλοι της, αλλά και το σύνολο της Κυβέρνησης είναι άσχετοι από θέματα δημόσιας παιδείας, είναι άσχετοι από τις ανάγκες της κοινωνίας και σε κάθε τους λέξη σπέρνουν μίσος και ταξικές διακρίσεις και διχασμό για τη νεολαία μας, για τη μόρφωση, για την πραγματική παιδεία, κόβοντας ουσιαστικά τα φτερά, τα όνειρα, την προοπτική της νέας γενιάς του τόπου μας.

Έγκλημα, όμως, στο σύνολό του είναι και το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σήμερα προς ψήφιση. Είναι έγκλημα περιβαλλοντικό, ενεργειακό, εργασιακό, κοινωνικό, εθνικό. Είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο το μόνο που φιγουράρει είναι τα σκάνδαλα, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα deals και τα ρουσφέτια. Συνήθεια και χαρακτηριστικό της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά. Δεν μας κάνει έκπληξη.

Έγκλημα είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ εις βάρος μάλιστα των οικονομικών συμφερόντων της ΔΕΗ και της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Εκχωρείται το δίκτυο διανομής σε κερδοσκοπικά funds που καμία σχέση, απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει, δεν έχουν με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ένα στρατηγικό εργαλείο της πολιτείας, ένα ουσιαστικό, σημαντικό μονοπώλιο με εγγυημένο ετήσιο έσοδο για την επόμενη τετραετία τουλάχιστον.

Αντιλαμβάνεστε, άραγε, κύριε Υπουργέ, τι σημαίνει για μεθοριακές, συνοριακές περιοχές, όπως η Θράκη, η διαχείριση των δικτύων ενέργειας από έναν και μόνο ιδιώτη; Παραχωρείτε τα συμφέροντα και την ασφάλεια των δικών μας περιοχών στις ορέξεις ενός και μόνο ιδιώτη; Υπάρχουν άραγε δικλίδες ασφαλείας που θα αναγκάσουν τα κερδοσκοπικά αυτά funds να υπακούσουν σε αυτά που επιτάσσει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον; Ειλικρινά αναρωτιέμαι, γιατί το έχουμε θέσει πολλές φορές και δεν έχετε απαντήσει. Συνάμα, βέβαια, και η ακρίβεια. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί ραγδαία για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως και οι αποκοπές σε οικογένειες εν μέσω πανδημίας.

 Ακόμη και με την αδειοδότηση των ΑΠΕ εγκληματείτε, κύριοι Υπουργοί. Λέγατε ότι θα απλοποιήσετε τη διαδικασία αδειοδότησης. Καταργήσατε τις ενεργειακές κοινότητες. Ακυρώσατε τα κριτήρια και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 25 εκατομμυρίων που είχε διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, βλέπουμε να γεμίζει η Ελλάδα με ανεμογεννήτριες, με φωτοβολταϊκά συστήματα, ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από επενδυτές που είδαν φως και μπήκαν απλά, χωρίς να γνωρίζουμε ποια η αποτελεσματικότητα των έργων αυτών. Έχετε δημιουργήσει ένα αλαλούμ και συνθήκες Φαρ Ουέστ στην αγορά των ΑΠΕ, ενώ οι τοπικές κοινωνίες πραγματικά είναι ανάστατες, υπερασπίζοντας το κοινωνικό και περιβαλλοντικό συμφέρον. Παράλληλα, εισάγετε καθεστώς για την εγκατάσταση δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς έγκριση επέμβασης που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την κατασκευή έργων σε δάση, τα οποία προστατεύονται εδώ και έναν αιώνα από το Σύνταγμά μας, συν τη δυνατότητα που δίνετε για την κατά περίπτωση αλλαγή σε όρους δόμησης και χρήσεις γης, με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα κατ’ εξαίρεση. Αναρωτιέμαι πόσες εξυπηρετήσεις και συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτές τις διατάξεις;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το τελευταίο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που κατάργησε στην πράξη τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, θέτοντας παράλληλα σε ανασφάλεια τους τετρακόσιους εργαζόμενους σε αυτούς που είχε δρομολογηθεί η μονιμοποίηση τους και η προστασία της εργασίας τους, ενώ ουσιαστικά κατάργησε την προστασία των περιοχών NATURA, προωθώντας ακόμη και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις σε αυτές τις περιοχές. Και τώρα, με τις ρυθμίσεις σας για τον ΟΠΕΚΑ συνεχίζετε αυτό το Αθηνοκεντρικό έγκλημα, το οποίο εσείς ονομάζετε «πολιτική και διαχείριση».

 Και προχωράμε και στις εγκληματικές διατάξεις για τη διαχείριση απορριμμάτων. Προωθείτε την καύση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποβάθμιση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, ακυρώνοντας τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με όφελος για τους πολίτες, τους δήμους, αλλά και το περιβάλλον. Το μόνο που σας ενδιαφέρει και εδώ είναι να προχωρούν τα deals, τα οποία έχετε κλείσει.

Υπενθυμίζω πως το 2015, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και ακολούθησαν περιφερειακά σχέδια και εντάξεις μεγάλων έργων. Θα φέρω σαν παράδειγμα τον Έβρο, όπου τροποποιήσαμε τη μελέτη που προέβλεπε ένα ακριβό ΣΔΙΤ πριν για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης και φέραμε ένα σχέδιο με συμβατά στα πραγματικά δεδομένα όρια και με 100% χρηματοδότηση από το Δημόσιο.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης ήταν το πρώτο μεγάλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού στην περιφέρειά μας επί ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζεται από οικονομία φυσικών και ενεργειακών πόρων, ανάκτηση υλικών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τρόπο ωφέλιμο και περιβαλλοντικά ορθό για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Πρόκειται για ένα έργο που δίνει διέξοδο στη διαχείριση αποβλήτων Ροδόπης και Έβρου που σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τον υπερλειτουργούντα κορεσμένο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, μεταφέροντας τα απορρίμματα εκεί και με υπέρογκα κόστη. Πρόκειται για ένα έγκλημα για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν λογοδοτήσει στους πολίτες της περιφέρειάς μας.

Με τη νέα ΜΕΑ λοιπόν στην Αλεξανδρούπολη επιτυγχάνεται απαλλαγή από τον φόρο ταφής των απορριμμάτων, χαμηλότερα τέλη για τους δημότες, αλλά και εφαρμογή του χαμηλότερου τμήματος επεξεργασίας απορριμμάτων πανελληνίως. Παράλληλα, σχεδιάσαμε την κατασκευή δεύτερης ΜΕΑ στον βόρειο Έβρο για την καλύτερη διαχείριση και αποφόρτιση, η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μελετών. Ελπίζω να μη σταματήσει και να μην αλλάξει ο σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη ΜΕΑ.

Εμείς αποδείξαμε λοιπόν ότι μπορεί να γίνουν τα έργα δημόσια, σωστά, οικονομικά, κυκλικά, με δημόσιο συμφέρον και έτσι οι τόποι μας να είναι ελεύθεροι και τα τέλη φθηνά. Σας ενοχλεί φαίνεται, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που δείξαμε και αποδείξαμε στον Έβρο, αλλά και σε άλλες περιοχές, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς και με το βέλτιστο τρόπο για το συμφέρον των πολιτών.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με αυτόν τον σχεδιασμό, εσείς -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή- ναρκοθετείτε την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Αφαιρείτε αρμοδιότητες από τους δήμους και με τα εργοστάσια καύσης αυξάνετε τα κόστη για τους πολίτες. Αδιαφορείτε για την επιβάρυνση των περιβαλλοντικών δεικτών, ακυρώνετε ή αρνείστε να εφαρμόσετε θετικά μέτρα που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η χωριστή συλλογή σε τέσσερα ρεύματα, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, η τιμολογιακή πολιτική που έδινε κίνητρα για την ανακύκλωση, η εισφορά κυκλικής οικονομίας που έδινε κίνητρα στους δήμους προκειμένου να προχωρήσουν επενδύσεις για την ανακύκλωση και για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων.

Το μόνο που προωθείτε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τάχιστα είναι σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ, deals και στην ανακύκλωση. Έχετε στήσει μια βιομηχανία κοπής χρήματος σε όλη τη χώρα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτά είναι τα κατορθώματα και τα εγκλήματα των «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας και του πράσινου, κυρίου Μητσοτάκη, έτσι όπως θα ήθελαν να τον παρουσιάσουν τα «πετσομένα» μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ευχαριστώ πολύ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ