fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κοιμητήριο ζώων, προτείνει η Όλγα Βρετοπούλου στην Αλεξανδρούπολη

- Χορηγούμενη-

Η Όλγα Βρετοπούλου κατέθεσε μία πρόταση για τη δημιουργία χώρου ταφής μικρών ζώων στο δήμο της Αλεξανδρούπολης.

Δείτε αναλυτικά:

Τα κατοικίδια ζώα μας προσφέρουν την συντροφιά, την αποδοχή, την συναισθηματική υποστήριξη και άνευ όρων αγάπη κατά τη διάρκεια του χρόνου που μοιράζονται μαζί μας. Σε αντάλλαγμα, τα αγαπάμε και τα εντάσσουμε στα μέλη της οικογένειας μας. Έτσι, όταν αυτή η ειδική σχέση φτάνει στο τέλος, είναι φυσικό να υπάρχει θλίψη.

Κατανοώντας τη βαθιά αίσθηση της απώλειας που νιώθει κανείς όταν το κατοικίδιο ζώο του φύγει απο τη ζωή, στόχος μας είναι να κάνουμε την διαδικασία αυτή της ταφής όσο πιο ανώδυνη γίνεται, προσφέροντας στο κατοικίδιο σας την ίδια αξιοπρέπεια και τη φροντίδα με αυτή που είχε κοντά σας.

Έτσι λοιπόν θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του κάθε δήμου να υπάρχει ένα κοιμητήριο ζώων ( όπως ήδη υπάρχουν σε αρκετούς δήμους) ώστε ο μικρός φίλος της οικογένειας να θάβεται με υγειονομικούς όρους και όχι να δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι ταφής ανεξέλεγκτοι.

Ο Δήμος Αλεξ/πολης λειτουργεί δύο καταφύγια ζώων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει και χώρο ταφής.

Σε έρευνα στο διαδίκτυο είδαμε ότι ο χώρος που απαιτείται δεν ξεπερνά τα 4-8 στρέμματα.

Οι τρόποι ταφής είναι οι εξής:

Ατομική ταφή

Στην επιλογή αυτή το κατοικίδιο ενταφιάζεται σε ξύλινο φερετράκι και στο σημείο ταφής τοποθετείται πλάκα που αναγράφονται τo όνομα και ο κωδικός ταφής του, καθότι πολλά ζωάκια έχουν το ίδιο όνομα. Κατά την μεταφορά στο κοιμητήριο ζώων το ζωάκι μεταφέρεται με ειδικό όχημα. Το κόστος ταφής του ζώου κυμαίνεται ανάλογα με το παράβολο που ορίζει ο Δήμος και ο χρόνος ενοικίασης του χώρου είναι στα 2 χρόνια με δυνατότητα παράτασης της παραμονής του, εκταφής και σύντομα και αποτέφρωσης των οστών. Φυσικά οι ιδιοκτήτες είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το ζωάκι τους, για να τιμήσουν τη μνήμη του σε έναν όμορφο, ήσυχο και φιλόξενο χώρο με πολλά φυτά. Οι ώρες επισκεπτηρίου του νεκροταφείου ζώων ορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία.

Κοινόχρηστη ταφή

Αυτή η επιλογή διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο αξιοπρέπειας με χαμηλότερο κόστος.
Όπως και στην ατομική ταφή, έτσι και στην κοινόχρηστη το κόστος ταφής του ζώου κυμαίνεται ανάλογα με το με το ποσό που ορίζει ο Δήμος. Οι ιδιοκτήτες είναι ευπρόσδεκτοι να είναι παρόντες κατά την ταφή του κατοικίδιου.

Η λειτουργία του χώρου γίνεται από υπαλλήλους του δήμου και είναι υπό την εποπτεία της αρμόδια υπηρεσίας κοιμητηρίων και του αρμοδίου αντιδημάρχου ή εντεταλμένου προέδρου Κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση και αφού πλέον και με νόμο ορίζεται η προστασία των ζώων θα πρέπει και ο δήμος να φροντίσει και για την δημιουργία του συγκεκριμένου κοιμητηρίου για τα πλάσματα που εν ζωή αποτελούν το καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Βρετοπούλου Όλγα

Σύμβουλος Δημ,Κοιν.Αλεξ/πολης

Ωστόσο θέλω να σημειώσω ότι στις 19 Απριλίου του 2016μ είχα δημοσιεύσει το παρακάτω κείμενο – πρόταση, το ποίο κανείς δεν έλαβε υπόψη…

***

Μήπως είναι καιρός να δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη ένας χώρος ταφής κατοικίδιων ζώων;

Ο κύκλος ζωής των περισσότερων ζώων είναι μικρότερος από αυτόν των ανθρώπων, συνεπώς οι περισσότεροι που έχουν ένα κατοικίδιο βιώνουν κάποια στιγμή τον θάνατό του.
Η ταφή του ζώου, είτε στον κήπο του ιδιοκτήτη είτε σε κάποιο δάσος είναι μία λύση που επιλέγεται συνήθως, ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον ιδιοκτήτη όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Άλλωστε υπάρχει και νομοθεσία που απαγορεύει την ταφή ενός ζώου σε δημόσιο χώρο, για λόγους υγειονομικής προστασίας.
Αρκετοί αναγκάζονται να θάβουν τα σκυλιά τους σε βουνά κινδυνεύοντας να τους πιάσουν. Άλλοι τα αφήνουν στους κάδους.
Είναι ακατανόητο γιατί η πολιτεία δεν αφιερώνει στα μικρά ζώα μια έκταση απ’ τις τόσες που ανήκουν στο δημόσιο.
Έναν τόπο όπου θα είναι αυτονόητα η τελευταία κατοικία τους.
Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν αν κάποιος αποφασίσει να θάψει το κατοικίδιό του να το κάνει έχοντας σκάψει πολύ βαθιά και χωρίς να το τοποθετήσει σε σακούλα ή σε κουτί.
Για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), έχουν συσταθεί ειδικά κρεματόρια, τα οποία αναλαμβάνουν την αποτέφρωση μικρών ζώων όταν αυτά πεθάνουν αλλά και κοιμητήρια, στα οποία τα ζώα θάβονται, από ιδιώτες.
Οι χώροι αυτοί διαθέτουν ειδικές άδειες, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμβατότητά τους με τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.
Ίσως είναι καιρός και στην Αλεξανδρούπολη, ο Δήμος και οι φιλοζωικές οργανώσεις να συζητήσουν για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός χώρου όπου θα θάβονται τα κατοικίδια ζώα.
Αλήθεια μέχρι σήμερα αναρωτήθηκε κανείς τι γίνονται τα αδέσποτα που συλλέγονται νεκρά από τους δρόμους και που αυτά καταλήγουν, ή τα σκυλάκια που φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο και πεθαίνουν;
Οι ιδιοκτήτες, κατοικίδιων που έχουν πεθάνει, γνωρίζουν ότι το πένθος που ένιωσαν δεν διέφερε πολύ από το πένθος για έναν άνθρωπο.
Ο χαμός ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι ιδιαίτερα επίπονος για τα παιδιά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί συνέβη κάτι τέτοιο σε ένα μικρό ζωάκι.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει η οικογένεια το πένθος του χαμού ενός κατοικίδιου είναι αποκτώντας ένα νέο ζωάκι, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Λεμονιά Σακαλάκη

19 Απριλίου 2016

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο