Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε πάλι αποδέκτες των ρητορικών μίσους και απειλών του Ρ.Τ. Ερντογάν. Αγαπάει απ’ ότι φαίνεται την ιστορία και την επικαλείται συνεχώς. Ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στην Μικρασιατική Καταστροφή και στο πώς μας πέταξαν στην θάλασσα και πως θα το επαναλάβουν. Του αρέσει να επικαλείται συνεχώς την Συνθήκη της Λωζάνης και την αποστρατικοποίηση των νησιών μας.
Λοιπόν κύριοι, αφού τόσο πολύ σας αρέσει η ιστορία επιτρέψτε μου να προσθέσω μερικές ακόμη συνθήκες και γεγονότα στο αφήγημά σας:
- Μάχη των Δερβενακίων ή αλλιώς Σφαγή του Δράμαλη (1822).
- Ναυμαχία Ναυαρίνου (1827).
- 1ος Βαλκανικός Πόλεμος (Μάχες Σαρανταπόρου, Ελασσόνας, Ναυμαχίες Λήμνου, Έλλης).
- 2ος Βαλκανικός Πόλεμος (Συνθήκη Βουκουρεστίου).
- Συνθήκη Σεβρών (1920).
Όσον αφορά την περιβόητη Συνθήκη της Λωζάνης στο Άρθρο 13 αναφέρει πως η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ να έχει στρατιωτικές δυνάμεις επί των νήσων αυτών (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία) καθώς και η Τουρκία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πραγματοποιεί πτήσεις μαχητικών πάνω από αυτά τα νησιά.
Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα η Τουρκία ΔΕΝ είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας των Παρισίων (1947) για να μπορεί να επικαλείται τυχόν αποστρατικοποίηση που αναφέρεται μέσα στη Συνθήκη.
Δεν είμαι πολεμοχαρής και ούτε θέλω να προάγω αισθήματα πολέμου και μίσους μέσα από αυτό το άρθρο, όμως πρέπει να γνωρίζουμε τι λέμε και τι ακούμε. Δεν είναι ανεκτές υποδείξεις και απειλές για την τήρηση συμφωνιών από έναν γείτονα που ακόμη διατηρεί το casus beli για ένα δικαίωμα που ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ μπορούμε να ασκήσουμε αν το θελήσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ναι μεν δεν αποδέχεται η Τουρκία, το εφαρμόζει όμως στην Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία ανοίγει διαρκώς μέτωπα γύρω της και επιδιώκει την κυριαρχία της στον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Οι ηγεμονικές τάσεις της την έχουν παγιδέψει σε έναν κόσμο εξωπραγματικό και αν δεν προσγειωθεί, αργά ή γρήγορα θα πέσει και θα χτυπήσει. Δεν χωρούν πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη «φίλοι» μου. Και αν το ΝΑΤΟ θέλει ακόμη και τώρα να εθελοτυφλεί, τότε ίσως είναι η ώρα να αρχίσουμε να αναθεωρούμε για τους συμμάχους μας και ίσως είναι η ώρα η ΕΕ να απογαλακτιστεί από την ηγεμονία των ΗΠΑ στο στρατιωτικό σκέλος.
Γλήνιας Μαρίνος,
Πολιτικός Επιστήμων.
«Ο κόσμος είναι μία διεύρυνση της Ελλάδος και η Ελλάδα είναι ο κόσμος σε σμίκρυνση!»