fbpx
19 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Ερώτηση Νατάσας Γκαρά στη Βουλή με θέμα: «Ανάγκη λήψης μέτρων για την επιστροφή των χρημάτων των σχολικών εκδρομών»

- Χορηγούμενη-

Στη Βουλή των Ελλήνων έφερε το θέμα της επιστροφής των χρημάτων που έχουν δοθεί για τις σχολικές εκδρομές και τελικά ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά κατέθεσε την εν λόγω ερώτηση από κοινού με τον Τομεάρχη Παιδείας και την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φίλη Νίκο και κα Τζούφη Μερόπη αντίστοιχα, ενώ την συνυπέγραψαν ακόμη 28 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως παρότι κανονικά για τις σχολικές εκδρομές που αναβάλλονται λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων καταστάσεων, προβλέπεται η πλήρης επιστροφή των χρημάτων στους μαθητές (Υ.Α. 20883/ΓΔ4/2020 και π.δ. 7/2018), εντούτοις η Κυβέρνηση της ΝΔ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε στις 25-02-2020 συμπεριέλαβε εξαίρεση σύμφωνα με την οποία η τουριστική επιχείρηση δύναται να «προσφέρει» στον πελάτη (δηλ. στο σχολείο) αντί της επιστροφής χρημάτων «ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών».

- Χορηγούμενη-

Η παραπάνω φανερά λανθασμένη, άδικη και προβληματική απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση, εκτός από ανεφάρμοστη,  έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε αδιέξοδο πολλά σχολεία. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες Συλλόγων Γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων των μαθητών, καθώς σχεδόν παντού παρατηρείται καθυστέρηση ή και άρνηση επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν σε ταξιδιωτικά πρακτορεία για τις σχολικές εκδρομές.

Από την άλλη σωστά επισημαίνεται στην ερώτηση πως και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι επίσης εκτεθειμένα καθώς πιθανότατα είχαν προχωρήσει και αυτά σε κάποιες προκαταβολές προς ξενοδόχους ή μεταφορείς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό για την πραγματοποίηση των εκδρομών.

Καταλήγοντας οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού αν προτίθενται να λάβουν άμεσα μέτρα για να επιστραφεί το σύνολο των χρημάτων  που έχουν καταβληθεί από μαθητές και σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές, που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας.

Επιπλέον, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν αν πρόκειται να λάβουν άμεσα μέτρα για να υποστηρίξουν τα ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν προκαταβάλει χρήματα και σήμερα δυσκολεύονται να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα σχολεία και τους μαθητές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα, 22 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη λήψης μέτρων για την επιστροφή των χρημάτων των σχολικών εκδρομών»

 

H κυβέρνηση στην από 25.2.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συμπεριέλαβε σχετική διάταξη, την οποία εξειδίκευσε με υπουργική απόφαση, για απαγόρευση των εκπαιδευτικών (σχολικών) εκδρομών εντός και εκτός Ελλάδας.

Και ενώ για τις εν λόγω εκδρομές προβλέπεται (Υ.Α. 20883/ΓΔ4/2020 και π.δ. 7/2018) ότι τόσο το σχολείο όσο και το τουριστικό γραφείο μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων περιστάσεων, με το σχολείο και τους μαθητές να δικαιούνται -όπως είναι αυτονόητο- πλήρη επιστροφή των ποσών που έχουν καταβάλει, στην ΠΝΠ συμπεριλήφθηκε εξαίρεση σύμφωνα με την οποία η τουριστική επιχείρηση δύναται να «προσφέρει» στον πελάτη (δηλ. στο σχολείο) αντί της επιστροφής χρημάτων «ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών»!

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες – καταγγελίες των συλλόγων και φορέων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για καθυστέρηση ή άρνηση επιστροφής χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί σε ταξιδιωτικά γραφεία. Το ίδιο το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας νομοθετική ρύθμιση για έγκαιρη και πλήρη επιστροφή των σχετικών ποσών και φυσικά με τη μορφή που καταβλήθηκε -και όχι με κουπόνια!

Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μαθητές, και ιδιαιτέρως οι τελειόφοιτοι, δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση των κουπονιών την επόμενη χρονιά, καθώς μπορεί είτε να έχουν αποφοιτήσει, είτε να έχουν αλλάξει σχολικό περιβάλλον, είτε να μην συμμετάσχουν στην εκδρομή για προσωπικούς ή άλλους έκτακτους λόγους.

Είναι φανερό, ότι με την ρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση σε ΠΝΠ, δίχως ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή, ανατρέπει σε βάρος των μαθητών τα καθιερωμένα στην αγορά και τα ισχύοντα κατά την περίοδο που οι μαθητές κατέβαλαν με καλή πίστη στα ταξιδιωτικά γραφεία, τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για την εκδρομή τους.

Είναι βέβαια κατανοητό, ότι σε δύσκολη θέση βρίσκονται και ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία, που ενδεχομένως έχουν προβεί σε προκαταβολές προς ξενοδόχους ή μεταφορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις εκδρομές των μαθητών. Δεν είναι δυνατό όμως η κυβέρνηση να επιχειρεί να καταστήσει τους μαθητές χρηματοδότες των ταξιδιωτικών γραφείων, μετακυλώντας τους την ευθύνη, όπου αποδεδειγμένα έχουν καταβληθεί χρήματα. Οφείλει η ίδια να μεριμνήσει για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα αυτό, στηρίζοντας ταυτόχρονα και τις τουριστικές επιχειρήσεις, που πλήττονται λόγω της πανδημίας

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να λάβουν άμεσα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου τα ταξιδιωτικά γραφεία να υποχρεωθούν να επιστρέψουν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση το σύνολο των χρημάτων που τους έχουν καταβληθεί από μαθητές και σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω ανωτέρας βίας και των προβλεπόμενων στην ΠΝΠ;
  2. Προτίθενται να λάβουν άμεσα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να υποστηρίξουν όσα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν προκαταβάλει χρήματα, για εκπαιδευτικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας, ώστε αυτά να είναι σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν ως προκαταβολές, αλλά και να έχουν την αντίστοιχη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φίλης Νίκος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέτυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -
error: Content is protected !!