Ξεκινά εμβολιασμός κατά της φυματίωσης και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης;

“Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και πρόκειται να ξεκινήσει αρχές Ιουνίου 2020.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και τα κέντρα εμβολιασμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 210 74 80 662 ή στην ιστοσελίδα http://www.sepsis.gr. ” όπου υπάρχει αναρτημένο το παρακάτω ενημερωτικό φυλλάδιο:

Flyer_covid-19

Τα παραπάνω είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, στέλνοντας μάλιστα και ενημερωτικό σημείωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μάλιστα παραχώρησε συνέντευξη και στο ENA Channel, την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Ωστόσο η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, έσπευσε να «διαψεύσει» τον κ. Γιαμαρέλλο, καθώς αν και παραδέχθηκε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρουσιάσει θετικά δείγματα στην προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, στο τέλος τέθηκε… κατά της χρησιμοποίησής του για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το αν ισχύουν δημοσιεύματα για το ότι ξεκινούν εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG) από την 1η Ιουνίου εκείνη απάντησε: «Το εμβόλιο αυτό, είναι εκείνο που πριν από χρόνια κάναμε όλοι για προφύλαξη από την φυματίωση».

Στο ερώτημα αν είναι το εμβόλιο με το οποίο θα αρχίσει να εμβολιάζεται κόσμος στην Ελλάδα για προστασία από τον κορονοϊό απάντησε: «Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που λένε ότι τα άτομα που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδεχομένως, με πάρα πολλά εισαγωγικά και ερωτηματικά μπορούν να έχουν καλύτερη ανοσολογική απάντηση στον Covid19.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια τα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να προσθέτουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, όλα όμως είναι στα πλαίσια υποθέσεων και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα».

Καλό θα ήταν λοιπόν, να υπάρξει μια επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το τι ακριβώς συμβαίνει για την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών.