Βελτίωση παρουσιάζει η 45χρονη που νοσηλεύεται στην Εντατική με γρίπη Η1Ν1 (video)

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΑ νοσηλεύεται εδώ και 5 ημέρες μία 45χρονη  γυναίκα η οποία προσβλήθηκε από τον ιό της  γρίπης Η1Ν1. Η 45χρονη, ξαφνικά παρουσίασε συμπτώματα όπως βαριά προσβολή των πνευμόνων με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην Εντατική,

Προς το παρόν, είναι με μηχανικό αερισμό, και η υγεία της είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο, τα τελευταία 2 24ωρα παρουσιάζει κάποια βελτίωση, εξηγεί ο Διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΓΝΑ, Ιωάννης Πνευματικός.  Η γρίπη Η1Ν1  οφείλεται σε έναν ιό που εμφανίστηκε το 2009 και προσβάλλει τους ανθρώπους.

Αρχικά, η νέα γρίπη ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Τα συμπτώματα είναι σε πρώτο στάδιο τα ίδια με την απλή γρίπη:  αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις.

Επίσης, μπορεί να  εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι. Για να τεθεί με βεβαιότητα η διάγνωση απαιτείται η μικροβιολογική τεκμηρίωση σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Όσον αφορά τώρα στην πρόληψη κατά του εν λόγω ιού, αυτά είναι:

  • Τήρηση των κανόνων της Υγιεινής των Χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό

  • Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι

  • Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό θα πρέπει  να παραμείνει στο σπίτι και να αποφύγει τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για τις πρώτες μέρες, υπογραμμίζει ο Ιωάννης Πνευματικός.