Β. Λαμπάκης για την ακύρωση της ΔΕΚΑ: «Θα δημιουργούσε ένα Δήμο με ιδιωτικά κριτήρια» (βίντεο)

Για την αποφυγή δημιουργίας ενός Δήμου με ιδιωτικά κριτήρια που θα αποτελούσε πλήγμα στην τοπική δημοκρατία, που επιτεύχθηκε μέσω της πρόσφατης ακύρωσης της δημιουργίας Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης στο δήμο Αλεξανδρούπολης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες», Βαγγέλης Λαμπάκης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εισήγηση αυτή του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ιωάννη Ζαμπούκη, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια «τοποθέτησης του Δήμου σε ένα κάρο που ταξιδεύει για έναν άγνωστο προορισμό».

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης

«Μια ιδιωτική σχεδόν επιχείρηση»

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει βγάλει μια απόφαση με την οποία ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (του δήμου Αλεξανδρούπολης), όπου η Δημοτική Αρχή και ο κ. Ζαμπούκης προσπάθησε να (μιλώντας μεταφορικά) πάρει το Δήμο, να το βάλει σε ένα κάρο με τέσσερις ρόδες, και να το μεταφέρει κάπου αλλού – άγνωστο πού – και να διοικείται από εκεί, από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θα ήταν ιδιώτες, δε θα είχαν την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, και δε θα είχαν καμία σχέση με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και με τις εκλογές, όπου ο λαός για τέσσερα χρόνια στέλνει συγκεκριμένους ανθρώπους να διοικήσουν το Δήμο και συγκεκριμένες παρατάξεις, δημιουργώντας έτσι τη Δημοτική Αρχή» δήλωσε στο evros24 ο κ. Λαμπάκης.

«Για να μπορέσουν έτσι, αυτοί που σήμερα διοικούν, δηλαδή ο κ. Ζαμπούκης και οι δέκα από τους 41 δημοτικούς του συμβούλους, να μην έχουν “τα αγκάθια” εκείνα του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στην πλειοψηφία των 31 υπολοίπων – γιατί υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι συμβαδίζουν μαζί του –  να ξεπεράσουν όλα αυτά και να μπορούν να διοικούν το Δήμο με αντικείμενα πάνω από 60% με μια ιδιωτική σχεδόν επιχείρηση» επεσήμανε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε ένα πλήγμα στην τοπική δημοκρατία, καθώς θα δημιουργούσε ένα άλλο Δήμο με ιδιωτικά κριτήρια.

«Η δημιουργία μιας τέτοιας Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία έχει πάνω από 25 αντικείμενα, είναι αδύνατον νομικά και πολιτικά να ευσταθήσει»

«Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος κινούνταν ψηλά, μπροστά και δυνατά επί εννέα χρόνια, δυστυχώς, με όλες αυτές τις αντιλήψεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αντίληψη της Αυτοδιοίκησης, με την πολιτική παιδεία, αίσθηση, Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, όλα αυτά που έχουν χωρίσει επί ένα χρόνο και κάτι που έχουν γίνει εκλογές και δέκα μήνες που διοικεί αυτή η Δημοτική Αρχή, δίνοντας την απόλυτη αγκύλωσή της και την αδυναμία να παρακολουθήσει τα πράγματα, γυρνώντας μα πίσω πάρα πολλά χρόνια, προσπάθησε με νομικά διάτρητη απόφαση, με πολιτικά διάτρητη απόφαση, να δημιουργήσει τη ΔΕΚΑ. Αυτό δε μπορεί να περάσει. Η δημιουργία μιας τέτοιας Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία έχει πάνω από 25 αντικείμενα, είναι αδύνατον νομικά και πολιτικά να ευσταθήσει» επεσήμανε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως η αρνητική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δίνει την εντύπωση ότι η εισήγηση αυτή δε μπορεί να επανέλθει, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό 90% με αυτό το περιεχόμενο. «Γιατί δεν είχε ούτε συνάφεια όπως ορίζει ο Νόμος, είχε εμπορικότητα η οποία απαγορεύεται εκ του Νόμου, και είχε μέσα περιεχόμενο που συγκρούεται με διατάξεις του Νόμου» σημείωσε ο κ. Λαμπάκης επί του ζητήματος.

«Γιατί να μην έμπαιναν τα 2-3 από τα 25 αντικείμενα της ΔΕΚΑ στο Πολυκοινωνικό και την ΤΙΕΔΑ;»

«Αν ξανάρθει μια τέτοια εισήγηση από τη Δημοτική Αρχή του κ. Ζαμπούκη, θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί να μη μπουν τα δύο-τρία αυτά αντικείμενα από τα 25, στα δύο νομικά πρόσωπα που ήδη υφίστανται – στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Πολυκοινωνικό), στην Ανώνυμη Ιδιωτική Επιχείρηση (ΤΙΕΔΑ), όπου μέσα υπάρχει ο τουρισμός, το περιβάλλον, ο αδύναμος άνθρωπος, υγειονομική πολιτική – όλα αυτά τα οποία μπορούν να μπουν εκεί» γνωστοποίησε ο ίδιος.

«Αν θέλει αληθινά να βοηθήσει τον τόπο και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τα εχέγγυα να προχωρήσει μπροστά ο Δήμος εκμεταλλευόμενος όσα γίνονται τα τελευταία εννιά αλλά και περισσότερα χρόνια, πρέπει να φέρει μια εισήγηση, για τη δημιουργία μιας Κοινωφελούς Επιχείρησης λχ στην Ενέργεια, και μέσα από αυτήν να πάρουμε όλα εκείνα τα οφέλη και τις χρηματοδοτήσεις που έχουμε κατοχυρώσει εν πολλοίς μέσα από την Αντιδημαρχία Ενέργειας του Γιάννη Φαλέκα» εξήγησε αμέσως μετά.

«Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους δημότες και το Δήμο»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρούσα Δημοτική Αρχή δε γνωρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ «σχεδόν κανένας από τους δέκα δεν κάθισε ποτέ στα έδρανα ούτε της Αντιπολίτευσης ούτε της Συμπολίτευσης στο παρελθόν, και δηλώνει ταυτόχρονα ότι δεν έχει συνεργαστεί με κανέναν από αυτούς που έχουν εμπειρία». «Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους δημότες και το Δήμο» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες».

«Εμείς πετύχαμε μια νίκη, μία νίκη στην εν κρυπτώ σχεδόν προσπάθεια αλλοίωσης του Δήμου. Μία νίκη που αφορά αυτήν ακριβώς την αδυναμία από πλευράς της Δημοτικής Αρχής να τα σχέδιά της που συγκρούονται με τη δημοκρατία μας» τόνισε εν συνεχεία.

«Αυτό θα είναι το απαύγασμα των προσπαθειών μας τόσα χρόνια; Να προσπαθούμε να μειώσουμε τη ζημιά από τη νέα Δημοτική Αρχή η οποία δεν έχει ούτε δημοκρατική αίσθηση, ούτε δημοκρατική αντίληψη, ούτε αυτοδιοικητική γνώση; Είναι κρίμα. Δεν πειράζει, πέρασε ένας χρόνος και θα περάσουν άλλα δυόμισι για να μπούμε στην προεκλογική περίοδο. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε, μέσα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, προσφέροντας στο λαό, και προσδοκώντας ότι ο λαός θα μας ξαναφέρει στην επιφάνεια, προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα οποία είναι πολύτιμα για το λαό της Αλεξανδρούπολης και στις δημοτικές ενότητες χωριστά και συνολικά αλλά είναι άγνωστα για  την ομάδα του κ. Ζαμπούκη» κατέληξε ο κ. Λαμπάκης.