Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, 2025
15.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςvideoΤο "evros24" σας ταξιδεύει στην Άγρια Τήνο (βίντεο+φώτο)

Το “evros24” σας ταξιδεύει στην Άγρια Τήνο (βίντεο+φώτο)

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (έκταση 197 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Έχει 8.636 κατοίκους (απογραφή 2011) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

Το «νησί του Αιόλου» (όπως δεκάδες άλλα στο καταγάλανο Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος) αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από κάθε γωνία του πλανήτη, υιοθετώντας ένα πιο «εναλλακτικό» ύφος από την κοσμοπολίτικη και pop Μύκονο.

Ψαρόβαρκες «ντυμένες» σε μημελισμόνη, φλεβώδη μάρμαρα που «καταβροχθίζουν» ρόδινα ηλιοβασιλέματα, αλαφροΐσκιωτες σιλουέτες που «βαφτίζουν» τα κορμιά τους στο αιώνιο μπλε του Αιγαίου – η Τήνος είναι ο άγριος παράδεισος των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με ιστορίες, το νησί έλαβε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον Τήνο, αρχηγό Ιώνων αποίκων από την Καρία της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στο νησί.

Σύμφωνα με ένα μύθο της ελληνικής μυθολογίας, ο θεός της θάλασσας, Ποσειδώνας, έστειλε στο νησί αυτό, ένα σμήνος πελαργών προκειμένου να απαλλάξει τους αρχαίους κατοίκους του από τα πολλά φίδια που το είχαν σχεδόν κατακλύσει. Επρόκειτο για συστηματική εκδίωξη και εξόντωση των αρχικών κατοίκων του, πιθανότατα Τυρρηνών ή Ετρούσκων, και πάντως εκ μέρους των Ιώνων που από την εποχή του Πεισίστρατου κατέκτησαν και την Τήνο.

Οι κάτοικοι από τον 4ο αιώνα π.Χ. κ.ε. τιμώντας τον Ποσειδώνα και τη μυθική σύζυγό του Αμφιτρίτη ανήγειραν ναό στην σημερινή τοποθεσία «Κιόνια» τους οποίους τιμούσαν ως προστάτες τους. Η τοποθεσία με το ιερό κατά τους ιστορικούς χρόνους εξελίχθηκε σε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο όπου οι προσκυνητές της ιερής Δήλου σταματούσαν πρώτα για κάθαρση.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«Έζησα από θαύμα»: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νίκου Παπακωνσταντίνου μετά το τροχαίο στην Εγνατία Οδό (βίντεο)

«Έζησα από θαύμα». Με αυτή τη φράση περιγράφει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου το σοβαρό τροχαίο...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξανδρούπολη λόγω μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννητριών

Η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στις 24 και...

Φοιτητές του ΔΠΘ επισκέφθηκαν το Τέμενος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του μαθήματος για τη Θρησκεία και Εκπαίδευση

Στις 25 Νοεμβρίου 2025, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική...

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής για τα δύο νέα νηπιαγωγεία στην Αλεξανδρούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης 25 Νοεμβρίου οι εργασίες διαμόρφωσης του...

Παρόμοια