Το άναμμα τη φλόγας του VIA EGNATIA RUN (Φώτο και video)

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα του Σαββάτου η Λαμπαδηδρομία από το μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πάρκο «Αργώ» έως το Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης από μέλη Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και πραγματοποιήθηκε η τελετή για το άναμμα του βωμού της φλόγας του VIA EGNATIA RUN .

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η φετινή τελετή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου με στόχο την ανάδειξη του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η φλόγα στη διαδρομή μεταφέρθηκε συμβολικά από τρεις γενιές Ποντίων που φορούσαν μπλουζάκια με το επετειακό λογότυπο G (Genocide).

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής του αγώνα Ιωάννης Μπόγδης και η συντονίστρια των Ποντιακών σωματείων Ιωάννα Τερζίδου, ενώ παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) Δημήτρης Κελεμίδης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε απαγγελία του ποιήματος “Πόντος εν άστρον φωτεινόν” από τη μαθήτρια Μαρία Φωτιάδου και  χορευτικό δρώμενο από τους Ποντιακούς Συλλόγους

Σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναμένοντας τους δρομείς στο σημείο τερματισμού, στο Νομαρχείο, μέλη του Ritmo De Arte και του Dance 4 U θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά χορευτικά.

Το πρόγραμμα του VIA EGNATIA RUN που ξεκινάει σήμερα το πρωί στις 10:00, περιλαμβάνει:

τον Ημιμαραθώνιο αγώνα 21.097,5 μ. με αφετηρία τα δημοτικά λουτρά στη «ΧΑΝΑ», ώρα εκκίνησης στις 10:00, και τερματισμό στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σε νέα διαδρομή πιστοποιημένη από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (Association of International Marathons and Distance Races – AIMS)

τον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. για πολίτες, σε νέα διαδρομή επίσης πιστοποιημένη από την AIMS, από το αρχαίο τμήμα της Εγνατίας Οδού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου επί της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κήπων έως το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 10:30

τον αγώνα 800 μ. για Άτομα με αναπηρίες, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:00

τον αγώνα 800 μ. για παιδιά, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:10.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 12:45.