fbpx
27.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανακοίνωση για το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Έβρου

- Χορηγούμενη-

Στις 31 Οκτώβρη 2021 πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Έβρου. Το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας» αύξησε τη δύναμή της κατά 3,56%, από 20,83 που είχε στο προηγούμενο συνέδριο σε 24,39%,  εκλέγοντας τρία μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας ενισχύοντας την προσπάθεια για ένα Εργατικό Κέντρο στα χέρια των εργαζομένων, κάστρο της οργάνωσης των αγώνων που θα βάζει εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Απευθυνόμαστε και όσους δεν έκαναν το βήμα να μας στηρίξουν, μπροστά σε πιέσεις και εξαρτήσεις, αλλά εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την εκτίμηση τους και τους καλούμε μέσα από τα σωματεία να συναντηθούμε σε κοινούς αγώνες.

Κατά τις διαδικασίες του Συνεδρίου μεταφέραμε την εμπειρία και τα προβλήματα από διάφορους χώρους δουλειάς, αναδείξαμε πλευρές του νόμου 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη ως συνέχεια στις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις που έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων.

Εξηγήσαμε ότι επιδιώκεται ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης με στόχο να μπορούν ανεμπόδιστα οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και τους κράτους να παρεμβαίνουν στις αρχαιρεσίες και στις αποφάσεις των συνδικάτων, να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, να βγάζουν τις απεργίες στο σύνολό τους παράνομες, να διώκονται οι απεργοί.

Ακόμα αναδείξαμε κύρια ζητήματα στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους  που από την αρχή της πανδημίας έχουν ενταθεί όπως:

  • την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, τη μετατροπή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης σε νοσοκομείο μιας νόσου, τις τεράστιες ελλείψεις και την υπολειτουργία  στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, τη μη ουσιαστική λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • τις μεγάλες δυσκολίες στην εκπαίδευση με την επιλογή της κυβέρνησης που αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναπλήρωση των μαθησιακών κενών που άφησε η περίοδος της τηλεκπαίδευσης, αντί να καλύψει τα πολλά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν, προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • τον ”βαρύ χειμώνα” που έρχεται  λόγο της ακριβείας. Αν και περνούν δίπλα από τα σπίτια μας ενεργειακοί αγωγοί και κατασκευάζονται πάρκα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, βάζουμε  βαθιά το χέρι στη τσέπη με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και των καύσιμων για βασικές καθημερινές ανάγκες όπως για θέρμανση και μετακινήσεις. Αυξήσεις που συντελούν στην εκτίναξη της ακρίβειας σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Από τη μια δίνονται δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους για πράσινη ανάπτυξη και νατοϊκούς εξοπλισμούς ενώ για τις ανάγκες του λαού λεφτά δεν υπάρχουν!
  • τον κίνδυνο εξ’ αιτίας της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με την νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση μόνιμης στρατιωτικής αμερικανικής δύναμης σε τμήμα του στρατοπέδου Γιαννούλη, προσθετικά στη χρήση του λιμανιού και άλλων βασικών υποδομών. Όλη η πόλη και ο λαός της γίνονται στόχος αντιποίνων, όπως άλλωστε μαρτυρούν  οι δηλώσεις μιας σειράς αξιωματούχων της Ρωσίας που κάνουν λόγο για αντίμετρα.

Για όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία με την καθοδήγηση της ηγετικής ομάδας απέφυγε να πάρει θέση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι κανένας δεν πήρε το λόγο από τις άλλες παρατάξεις, επιλέγοντας να καταψηφίσουν σχετικά ψηφίσματα που καταθέσαμε. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τους εργατοπατέρες, που έχουν επιλέξει να βάζουν συνεχώς πλάτη στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής και τώρα είναι έτοιμοι να παραδώσουν και τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Το μόνο ενδιαφέρον ήταν η διατήρηση της καρέκλας τους.

Ευτυχώς υπερψηφίστηκε το κείμενο στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων στην Cosco.

Όλοι εμείς οι εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι της Ταξικής Ενότητας, μαζί με δεκάδες ακόμη πρωτοπόρους αγωνιστές συνδικαλιστές θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί ένα μαζικό, εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα  που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και μέσα απ’ αυτή την πάλη θα ακυρώνει κάθε αντεργατικό νόμο.

Αλεξανδρούπολη 2.11.2021

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο