Τη διατήρηση σταθερών τιμών σε βασικά προϊόντα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την προετοιμασία για νέες μειώσεις από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας τροφίμων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκλιμάκωση των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, μετά την ομαλοποίηση των τιμών του πετρελαίου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συγκράτηση των τιμών στην αγορά.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συζητήθηκε με τη βιομηχανία και τις αλυσίδες λιανικής, προβλέπεται ότι για τους δύο καλοκαιρινούς μήνες δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων.
Παράλληλα, οι περίπου 2.000 κωδικοί προϊόντων που, σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν ήδη καταγράψει μέση μείωση τιμών της τάξης του 6% λόγω της εφαρμογής του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, θα διατηρήσουν τις μειωμένες τιμές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η εφαρμογή μιας νέας πρωτοβουλίας, την οποία χαρακτήρισε «εθνική κοινωνική συμφωνία», με στόχο τη δραστική μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα ελληνικά νοικοκυριά.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι το έκτακτο μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ οι ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο αναμένονται το προσεχές διάστημα.





























