fbpx
15 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, Απρίλιος 16, 2021

Στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο θέτει η Ν. Γκαρά το ερώτημα για τις καθυστερήσεις κατά την έκδοση των συντάξεων χηρείας

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 57 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  κατέθεσε χθες στη Βουλή η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου με θέμα τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τελευταία κατά την έκδοση και την απόδοση των συντάξεων χηρείας στους δικαιούχους.

- Χορηγούμενη-1

Η Βουλευτής, αναγνωρίζοντας πως η μερίδα των πολιτών, που δικαιούνται σύνταξης λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα, επισημαίνει το ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία και θέτει τα ερωτήματα για τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, ώστε να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε κωλύματα.

Ακριβώς επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται ένας συνεχής αγώνας ώστε να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων αυτής της χώρας, και ακριβώς επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, λόγω της καθολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η κα. Γκαρά προσπαθεί μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου να επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων, στην διευκόλυνση  αυτής της ευάλωτης μερίδας του πληθυσμού μας.

Δεδομένου ότι έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για τις συντάξεις χηρείας, αναμένεται στο άμεσο μέλλον να διευθετηθεί το ζήτημα, όπως αρμόζει, και να αποδοθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους χήρους και χήρες, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν ουσιαστικά  ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το Γραφείο Τύπου

 

  • Ακολουθεί η ερώτηση, όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 14  Μαΐου 2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς


– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης

– Οικονομικών

Θέμα: Καθυστερήσεις στην έκδοση και στην απόδοση των συντάξεων χηρείας

Η ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μείζονος σημασίας θέμα και το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων αυτής της χώρας. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως μια μερίδα πολιτών, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα.

Λαμβάνοντας υπόψη το πιεστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, η ηγεσία των υπουργείων έχει πολλάκις υπογραμμίσει την προτεραιότητα να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας, ειδικότερα μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο του 2018, με την οποία “ξεκλείδωσαν” ουσιαστικά οι διαδικασίες  και άνοιξε τυπικά ο δρόμος για την έκδοση οριστικών συντάξεων χηρείας.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται το πλαίσιο που ορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) περί χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 4499/2017 και έτσι δόθηκε, όπως μας διαβεβαίωσαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( για τις συντάξεις του Δημοσίου), το πράσινο φως για την οριστικοποίηση και την απόδοση των συντάξεων αυτών.

 

Ωστόσο, παρατηρούνται έως και σήμερα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες δικαιούχους χήρους και χήρες σε καθεστώς αδιεξόδου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά  ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επειδή, η μέριμνα ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκεται πάντα για την Κυβέρνησή μας σε πρώτο πλάνο,

Επειδή, οι διαμαρτυρίες για τις αναίτιες αυτές καθυστερήσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες, και

Επειδή, έχει αποσαφηνιστεί ήδη πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για τις συντάξεις αυτές,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Για ποιό λόγο καθυστερεί η χορήγηση των συντάξεων λόγω θανάτου στους δικαιούχους;
  2. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας αλλά και η άμεση απόδοσή τους στους δικαιούχους;

 

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Νατάσα

Βαρδάκης Σωκράτης
Αθανασίου Νίκος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Γεννιά Γεωργία

Δημαράς Γιώργος

Δημητριάδης Μίμης

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θελερίτη Μαρία

Θηβαίος Νίκος

Καββαδία Αννέτα

Καΐσας  Γεώργιος

Καραγιάννης Ιωάννης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά -Σωροπούλου Χρυσούλα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κωνσταντινέας Πέτρος

Λάππας Σπύρος

Μανιός Νίκος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κώστας

Μπάλλης Μάκης

Μπάρκας Κώστας

Μπγιάλας Χρήστος

Ντζιμάνης Γιώργος

Ξυδάκης Νίκος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ρίζος Δημήτρης

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Γιάννης

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ- Μπέττυ

Στέφος Ιωάννης

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Συρίγος Αντώνης

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζαμακλής Χάρης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλης

Τσόγκας Γιώργος

Ψυχογιός Γιώργος

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ