fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου τα σοβαρά προβλήματα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης

- Χορηγούμενη-

Στη Βουλή αναδεικνύονται με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κτιριακών υποδομών και μέσων εξοπλισμού στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, όπως και τα αιτήματα να λειτουργήσουν τα Αστυνομικά Τμήματα Μεταγωγών και Νυμφαίας.

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι τουλάχιστον 85 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών, οι απαρχαιωμένες κτιριακές υποδομές στο ΑΤ Σαπών και η έλλειψη μέσων εξοπλισμού, επηρεάζουν αρνητικά τόσο τις συνθήκες εργασίας των υπηρετούντων όσο και την ποιότητα του παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσιακές ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της γεωγραφικής θέσης της περιοχής και της έξαρσης του μεταναστευτικού, λόγω της ύπαρξης πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος στην Κομοτηνή ως έδρα της ΠΑΜΘ, αλλά και λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας μέσω Νυμφαίας στην παραλιακή ζώνη κυρίως του θερινούς μήνες.

Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό να επιλύσει τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα, αλλά και να προχωρήσει στη λειτουργία και επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Μεταγωγών που έχει ιδρυθεί από το 2011, αλλά δε λειτούργησε μέχρι σήμερα, όπως και στην ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας. Ενώ τέλος ζητάει και την ικανοποίηση κλαδικών ζητημάτων των αστυνομικών, όπως η διεύρυνση του επιδόματος 100 ευρώ λόγω των πρόσθετων καθηκόντων διαχείρισης του μεταναστευτικού με τα οποία έχουν επιφορτιστεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κτιριακών υποδομών και μέσων εξοπλισμού στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης-Να λειτουργήσουν τα Αστυνομικά Τμήματα Μεταγωγών και Νυμφαίας

Οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης σε συνδυασμό με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κτιριακών υποδομών και μέσων εξοπλισμού, επηρεάζουν αρνητικά τόσο τις συνθήκες εργασίας των υπηρετούντων αστυνομικών όσο και την ποιότητα του παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης από τις 490 οργανικές θέσεις, οι 85 είναι κενές, με αποτέλεσμα οι υπηρετούντες αστυνομικοί να καλούνται να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους με πολύ μικρότερο ανθρώπινο δυναμικό από αυτό που το οργανόγραμμα προβλέπει για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες. Την Ίδια στιγμή οι υπηρεσιακές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω και της ύπαρξης πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας του γεγονότος πως η Κομοτηνή είναι έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της Π.Ε. Ροδόπης, του Εφετείου της Θράκης και όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στην Π.Ε. Ροδόπης λειτουργούν Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης, το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Σχολή Αστυφυλάκων και το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, οι έδρες των δύο Ταξιαρχιών (ΧΧΙ Τ.Θ.Τ. και 29ης ΤΑΞ.ΠΖ.).

Αυξημένη αστυνόμευση απαιτεί και η ύπαρξη μεγάλης παραλιακής ζώνης στη Ροδόπη η οποία κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα, λόγω της διέλευσης χιλιάδων τουριστών από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 εισήλθαν από τον συνοριακό σταθμό στην Ροδόπη 1.460.528 μη κάτοικοι, το 2018 εισήλθαν 1.672.719, ενώ το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων, ανεβάζοντας τον σταθμό στην δεύτερη θέση πανελλαδικά, πίσω μόλις από τους Ευζώνους, και μπροστά από όλες τις άλλες γνωστές εισόδους στην Ελλάδα, δυναμική που διατηρείται μέχρι και σήμερα, με το φετινό καλοκαίρι να καταγράφονται χιλιάδες αφίξεις μέσω της Νυμφαίας. Ενώ οι αστυνομικοί της Ροδόπης είναι επιφορτισμένοι και με το δύσκολο έργο της διαχείρισης του φαινομένου της ολοένα αυξανόμενης διακίνησης  μεταναστών, καθότι η Ροδόπη είναι όμορη του Ν. Έβρου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αυτών με τα περιστατικά διακίνησης μεταναστών με οχήματα, πεζών αλλά και επικίνδυνα περιστατικά καταδίωξης διακινητών που δε συμμορφώνονται στις αστυνομικές υποδείξεις να είναι καθημερινότητα.

Ακόμη υπάρχει ανάγκη ανανέωσης του πεπαλαιωμένου στόλου υπηρεσιακών οχημάτων (περιπολικά, βαν μεταφοράς κρατουμένων, δικύκλων κλπ) και άμεσου εξοπλισμού με άθραυστο υαλοπίνακα, για διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων  των οχημάτων που εκτελούν μεταγωγές και προσαγωγές. Όπως και ανάγκη παροχής σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (αλεξίσφαιρη σκοπιά έμπροσθεν του Τουρκικού Προξενείου, θερμικές κάμερες, εξομοιωτές στο ΤΔΑ Κομοτηνής κλπ).

Αρνητικά στο παρεχόμενο αστυνομικό έργο επιδρά το γεγονός ότι ενώ με το Π.Δ. 25/11.04.2011 ιδρύθηκε το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής, μέχρι σήμερα δε λειτουργεί, κυρίως λόγω της μη ύπαρξης κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Η λειτουργία του και η επάνδρωσή του με προσωπικό που θα προέρχεται από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  για την στελέχωση των Νεοϊδρυθέντων Υπηρεσιών, αποτελεί άμεση αναγκαιότητα δεδομένης της λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής και του Εφετείου Θράκης.

Όπως και ότι στον Συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας από την έναρξη λειτουργίας του το 2013 δε προβλέφθηκε η λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου επί ελληνικού εδάφους, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αστυνομικοί να υπηρετούν σε βουλγαρικό έδαφος χωρίς οπλισμό με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Τραγικές, τέλος, είναι οι συνθήκες στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών που είναι σε άθλια κατάσταση και πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές ώστε να καταστεί ένας χώρος εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Όμως πέραν των τοπικών προβλημάτων, υπάρχουν και κλαδικά ζητήματα που διεκδικούν οι  αστυνομικοί στη Ροδόπη, όπως η διερεύνηση του επιδόματος ύψους 100 ευρώ, που νομοθετήθηκε η καταβολή του στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν ή αποσπώνται στην Π.Ε. Έβρου, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κος υπουργός:

1.Θα στελεχώσετε με επαρκές προσωπικό την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης καλύπτοντας τις κενές οργανικές θέσεις που σήμερα υπάρχουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου έργου στην τοπική κοινωνία;

2.Θα αναβαθμίσετε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών δημιουργώντας έναν χώρο εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες;

3.Θα μεριμνήσετε για την παροχή εξοπλισμού ασφαλείας σε αστυνομικούς και οχήματα αναβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών;

4.Θα προχωρήσετε στη λειτουργία και επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Μεταγωγών που έχει ιδρυθεί από το 2011, αλλά δε λειτούργησε μέχρι σήμερα;

5.Θα προχωρήσετε στην ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας;

6.Θα ικανοποιήσετε κλαδικά ζητήματα των αστυνομικών, όπως η διεύρυνση του επιδόματος 100 ευρώ λόγω των πρόσθετων καθηκόντων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με τα οποία έχουν επιφορτιστεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο