fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σταύρος Κελέτσης : «Η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Έβρου και αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Κελέτση, επί του Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών για την Εκλογή των Βουλευτών, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

«Κυρία Πρόεδρε το εκλογικό σύστημα στα αντιπροσωπευτικά, δημοκρατικά συστήματα, αποτελεί το μηχανισμό έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, μέσω των εκλογών.

Η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, βεβαίως δεν είναι μόνον η αντιπροσώπευση, δεν είναι μόνον η πιστή αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος και η δίκαια αντιπροσώπευση των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή. Ασφαλώς, μια εξειδίκευση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, είναι και αυτό. Δηλαδή η κατά το δυνατόν δίκαιη αντιπροσώπευση των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο.

Όμως, υπάρχουν και άλλες αρχές που εκφράζουν, που εξειδικεύουν την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Που σημαίνει, δηλαδή ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει, όπως, επίσης και η αρχή της αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Ότι, δηλαδή ο τόπος και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές θα πρέπει να έχει μια Κυβέρνηση σταθερή και σταθερή σημαίνει, Κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική που μπορεί να εφαρμόζει το πρόγραμμά της και ταυτοχρόνως να έχει και μια διάρκεια.

Τη διάρκεια που προβλέπει το Σύνταγμα, οι Συνταγματικοί κανόνες.

Το εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα – και δεν μιλώ για την απλή αναλογική, εννοώ το σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές – κατά την άποψή μου είναι ένα πετυχημένο εκλογικό σύστημα. Σας θυμίζω ότι εισήχθη από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τότε Εισηγητή τον Υπουργό, κ. Σκανδαλίδη. Βελτιώθηκε σε ελάχιστα σημεία από την διακυβέρνηση της Ν.Δ. το 2007.

Μάλιστα, τότε είχα την τιμή να είμαι Εισηγητής του εκλογικού νόμου στο Κοινοβούλιο και τότε οι 40 έδρες που δίνονταν αρχικά ως μπόνους, έγιναν 50 με την λογική, ακριβώς να ενισχυθεί η δυνατότητα της κυβερνησιμότητος.

Πέτυχε, όμως, αυτό το εκλογικό σύστημα και για έναν άλλον λόγο, διότι άντεξε στο χρόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Από την εποχή εκείνη που ψηφίστηκε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια, το σύστημα αυτό έδωσε κυβερνήσεις και μάλιστα και αυτό είναι και μία απάντηση στους υποστηρικτές των συνεργασιών και της απλής αναλογικής, το σύστημα αυτό έδωσε κυβέρνηση και το ΄12 και το ΄15, διότι αν δεν υπήρχε το σύστημα αυτό, δεν θα υπήρχε ο πυρήνας του πρώτου κόμματος, ο κυβερνητικός και ο κοινοβουλευτικός, ώστε να δημιουργηθούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας που δημιουργήθηκαν τόσο το ΄12 όσο και το ΄15 και το ΄15 μάλιστα, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, να αντέξει αυτή η κυβέρνηση για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Εάν είχαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ το ΄15 απλή αναλογική, είναι πολύ απλό, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση σταθερή για το επόμενο διάστημα και η χώρα θα παρέπαιε εν μέσω της τρικυμίας της κρίσης, για πολλά-πολλά χρόνια, θα παρέπαιε ακυβέρνητη.

Σήμερα, λοιπόν -και εδώ αξίζουν και συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι τηρεί μία ακόμη υπόσχεση της, αυτή που είχε πει ότι το εκλογικό σύστημα θα το ψηφίσουμε στην αρχή της τετραετίας.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην αρχή της διακυβέρνησης, να βελτιώσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, θεραπεύοντας κάποιες από τις αδυναμίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην πορεία και λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις που είχαν γίνει από άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Ενώ, λοιπόν, κατά τον προηγούμενο νόμο ήταν 250 οι εκλογικές έδρες που κατανέμονται αναλογικά, με αυτό το εκλογικό σύστημα σήμερα, με τον εκλογικό νόμο αυτόν, κατανέμονται αναλογικά 280 έδρες. Συνεπώς, αυξάνεται το ποσοστό των εδρών που κατανέμεται αναλογικά και αν και εφόσον υπάρχει βέβαια κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 25%, τότε ανά μισή μονάδα παίρνει και μία έδρα παραπάνω.

Επίσης, ο νόμος αυτός προβλέπει και τη συμμετοχή των συνασπισμών των κομμάτων, βάζοντας βέβαια την ασφαλιστική δικλείδα που αποκλείει τις τυχάρπαστες συνεργασίες, που ως στόχο έχουν απλά και μόνο να φέρουν δεύτερο ένα ισχυρό κόμμα, το οποίο έχει δύναμη στην κοινωνία και μπορεί να είναι η αυριανή κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι το παρόν σύστημα είναι ένα σύστημα το οποίο με πολύ σοφία δοκιμάστηκε άλλωστε και στην πράξη συνδυάζει την αρχή της αναλογικότητας με την κυβερνησιμότητα. Σας θυμίζω ότι όπως ίσχυσε το σύστημα αυτό τα μικρά κόμματα, τα μικρότερα κόμματα, από το τρίτο και μετά, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έλαβαν ακριβώς τις έδρες που θα ελάμβαναν αν εφαρμοζόταν η απλή αναλογική και λειτούργησε ως πλειοψηφικό για τα δύο πρώτα κόμματα. Ήταν ξεκάθαρο, ξεκαθάριζε τους κανόνες, τους οποίους όλοι αποδέχονταν, τα μεν μικρά κόμματα έπαιρναν τις έδρες που τους αναλογούσαν και δεν υπήρχε καμία αδικία εις βάρος τους και τα δύο πρώτα κόμματα αποδεχόταν τον κανόνα ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πάρει και την πλειοψηφία και θα κυβερνήσει.

Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι αυτό το εκλογικό σύστημα πέτυχε, αυτό το εκλογικό σύστημα ορθά σήμερα βελτιώνεται σε κάποιες παραμέτρους τον εκλογικό νόμο και νομίζω ότι είναι ο σωστός εκλογικός νόμος, με τον οποίο μπορεί να πορευτεί η χώρα και στο μέλλον».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Άθλος Ορεστιάδας: Λύση συνεργασίας με τον Cristian Chitigoi

Το ΤΑΑ Άθλος Ορεστιάδας ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τον 46χρονο Ρουμάνο τεχνικό, Κριστιάν Τσιτιγκόϊ. Ευχαριστούμε τον κ. Τσιτιγκόϊ για την προσφορά του...