fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε δεινή οικονομική κατάσταση η ΕΑΒ με ευθύνη της Κυβέρνησης

- Χορηγούμενη-

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν o Βουλευτής Έβρου κι Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης μαζί με τον Βουλευτή Α’ Αθηνών και Τομεάρχη Άμυνας της Ν Δ, Β.Κικίλια σχετικά με την ανησυχητικά κλιμακούμενη συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ε Α Β Α.Ε.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση το 2012 η Κυβέρνηση Σαμαρά κατήρτισε και εφάρμοσε επιχειρησιακό σχέδιο για την διάσωση της ΕΑΒ, το οποίο περιελάμβανε τη μείωση του φορολογικού κόστους, τον διαχωρισμό του αμυντικού έργου από το εμπορικό, την απομείωση του χρέους που προερχόταν από το αμυντικό έργο, την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους που προερχόταν από το εμπορικό έργο (κατά 1 εκατ. ευρώ το μήνα), τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προώθηση έργου στο εξωτερικό.

Όμως η σημερινή Κυβέρνηση εγκατέλειψε το συγκεκριμένο σχέδιο με αποτέλεσμα να βρίσκεται η εταιρεία στη χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Ενδεικτικό της εγκατάλειψης της από την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι ενώ για τη βιωσιμότητα της εταιρείας απαιτείται κύκλος εργασιών άνω του ποσού των 90 εκ. ευρώ, τα έσοδά της για τους πρώτους δύο μήνες του έτους ήταν μόλις 3,5 εκ. ευρώ!

Κι όλα αυτά τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα, που απαιτούνται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μια ΕΑΒ, η οποία να δύναται να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις προμήθειας πρώτων υλών και ανταλλακτικών.

Οι δύο Βουλευτές ρωτάνε, μεταξύ άλλων, τους Υπουργούς αν μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι η ΕΑΒ διατηρεί την απαραίτητη παραγωγική της δυνατότητα και ικανότητα, ώστε να διασφαλίζει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υλικών, ανταλλακτικών και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και των λοιπών Ε Δ.

Επίσης αν υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητάς της και ποιο είναι αυτό και πως θα αντιμετωπιστεί η συνεχής αποχώρηση έμπειρου και πιστοποιημένου προσωπικού της εταιρείας.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Το 2012, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά κατήρτισε και εφάρμοσε επιχειρησιακό σχέδιο για την διάσωση της ΕΑΒ A.E, το οποίο περιελάμβανε τη μείωση του φορολογικού κόστους, τον διαχωρισμό του αμυντικού έργου από το εμπορικό, την απομείωση του χρέους που προερχόταν από το αμυντικό έργο, την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους που προερχόταν από το εμπορικό έργο (κατά 1 εκατ. ευρώ το μήνα), τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προώθηση έργου στο εξωτερικό.

Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκαταλείφθηκε το 2015, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εν συνεχεία κλιμακούμενη συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας και την επικίνδυνη επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης.

Σήμερα, η ΕΑΒ Α.Ε, βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγικής ικανότητας και λειτουργίας της. Έτσι, και ενώ εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις απόδοσης έργου κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει οδηγεί ακόμα και στην καθυστέρηση προμήθειας κρίσιμων ανταλλακτικών για την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υλικών και μέσων της.

Ενδεικτικό της εγκατάλειψης της ΕΑΒ Α.Ε. από την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι ενώ για τη βιωσιμότητα της εταιρείας απαιτείται κύκλος εργασιών άνω του ποσού των 90 εκ. ευρώ, τα έσοδά της για τους πρώτους δύο μήνες του έτους ήταν μόλις 3,5 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, εκκρεμούν νέα πρόστιμα από καταδικαστικές για την εταιρία αποφάσεις, άνω των 13 εκ. ευρώ.

Επειδή η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα απαιτεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μια ΕΑΒ Α.Ε, η οποία να δύναται να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις προμήθειας πρώτων υλών και ανταλλακτικών και να μην θέτει σε κίνδυνο τις ανάγκες και την αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε υλικά και μέσα,

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ελληνικό λαό, ότι η ΕΑΒ Α.Ε, εντός του σημερινού ρευστού και επικίνδυνου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος της χώρας μας, διατηρεί την απαραίτητη παραγωγική της δυνατότητα και ικανότητα, ώστε να διασφαλίζει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υλικών, ανταλλακτικών και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων;

2. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης και βιωσιμότητας της εταιρίας και ποιο είναι αυτό;

3. Τι προτίθεστε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι θα καλυφθεί το διαφαινόμενο μεγάλο κενό στα έσοδα του 2018 σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα και να εξασφαλιστεί ένας απαιτούμενος ισοσκελισμένος ετήσιος κύκλος εργασιών απαραίτητος για την βιωσιμότητα της εταιρείας;

4. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί η συνεχής αποχώρηση (παραιτήσεις και μετατάξεις) έμπειρου και πιστοποιημένου προσωπικού, ούτως ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν τα τρέχοντα αλλά και επικείμενα μελλοντικά προγράμματα, όπως της αυτό αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ;

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο