fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Σ. Φάμελλος: «Έχουν “παγώσει” οι μελέτες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το δίκτυο Natura και τις δασικές στρατηγικές στον Έβρο» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Για το «πάγωμα» των μελετών αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το δίκτυο Natura, τις δασικές στρατηγικές αλλά και για ασάφεια σχετικά με το χωροταξικό πλαίσιο των καλυβών στον Έβρο έκανε λόγο ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε διαδικτυακή συζήτηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας με τίτλο Περιβάλλον: «Πεδίο Σύγκρουσης ή Πόρος Ανάπτυξης;». 

Η συζήτηση αναμεταδόθηκε διαδικτυακά από την Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έβρου, Σπύρο Δέδογλου και η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά.

«…εμείς στη Θράκη ανησυχούμε ιδιαίτερα με αυτή τη σύμβαση γιατί το ίδιο μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης και “εμβληματικής δράσης” θα το δούμε πολύ σύντομα στη Θράκη – ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που διευκολύνουν την εξόρυξη του χρυσού στην περιφέρειά μας, όπου το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο υπερβαίνει του περιφερειακού, και αυτό εκτιμούμε ότι είναι μία φωτογραφική διάταξη. Αυτό γιατί στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της ΑΜΘ  αναφέρεται οι εξορύξεις χρυσού είναι ασύμβατες με τη ζωή, τις δραστηριότητες, την ανάπτυξη στη δική μας περιοχή» δήλωσε κατά την εισαγωγή της συζήτησης η κα Γκαρά. 

«Ήδη έχουμε ανακοίνωση της “Ελληνικός Χρυσός” ότι εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη αλλά και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, ότι μετά τη Χαλκιδική θα προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού και στη Θράκη» επεσήμανε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι αυτή όχι μόνο δε συμβάλλει στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά το αντίθετο: «Σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον δε μπορεί να αναπτυχθεί κάτι» τόνισε. 

«Για εμάς στη Θράκη, χρυσός είναι η ζωή των παιδιών μας, ο πλούτος του περιβάλλοντός μας. Όσοι έχουν διαφορετικά σχέδια θα μας βρουν μπροστά τους» υπογράμμισε η ίδια.

Αναλύοντας το βασικό περιβαλλοντικό ζήτημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο σύγχρονος κόσμος, ο κ. Φάμελλος εμβάθυνε στα θέματα της Ελλάδας και του Έβρου. 

«Αναφορικά με τις περιοχές Natura, δε γνωρίζουμε πού επιτρέπεται και πού δεν επιτρέπεται να μπουν τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, ούτε ποιο θα είναι το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης στις καλύβες του Έβρου. Αυτή η ειδική περιβαλλοντική μελέτη καθυστερεί και πάει για πρόστιμο ενώ είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Αναφορικά με τα δηλητηριασμένα δολώματα, που αφορούν και την περιοχή της Δαδιάς, είχαν προκηρυχθεί πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν “παγώσει”» σημείωσε στη συνέχεια, μιλώντας για και τα ενεργειακά ζητήματα των τοπικών κοινοτήτων, και δηλώνοντας ότι αυτές δεν έχουν μείωση του κόστους ενέργειας καθώς δε δίνεται ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο