27.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025

Προσοχή! – Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει αιτία δηλητηρίασης

- Χορηγούμενη-

Στην πλειοψηφία τους, τα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια που θα στρωθούν αυτές τις μέρες θα έχουν κατά παράδοση μία μόνο «βασίλισσα» στο επίκεντρο: την γαλοπούλα.

Γνωρίζετε, όμως, τους κινδύνους που επισημαίνουν οι ειδικοί αναφορικά με την πιθανότητα να γίνει η γαλοπούλα αιτία τροφικής δηλητηρίασης για εσάς και την οικογένειά σας;

Ο κίνδυνος ξεκινάει από τον τρόπο απόψυξης της γαλοπούλας και συνεχίζεται με το αν θα την πλύνετε με νερό καθώς και με το αν και κατά πόσο θα ψηθεί σωστά η γέμιση που παραδοσιακά βάζουμε όλοι μέσα στο πουλερικό. Περίπου το 20% των τροφικών δηλητηριάσεων συνδέεται με την κατανάλωση πουλερικών και ο μήνας Δεκέμβριος είναι εκείνος που γίνονται οι περισσότερες τέτοιες αναφορές.

Πλύσιμο

Το πλύσιμο τη γαλοπούλας, θεωρείται από πολλούς ως ένας χρήσιμος τρόπος για να απομακρύνουν τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά τελικά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και η συνήθεια φυσικά να χρησιμοποιούμε το κρέας που περισσεύει στο τραπέζι τις επόμενες μέρες σε άλλα πιάτα ή σάντουιτς, είναι επίσης μια «συνταγή για καταστροφή», όταν συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό.

Επίσης, πάνω από το 80% των ανθρώπων πιστεύει ότι πλένει καλά την γαλοπούλα που αγόρασε. Στην πραγματικότητα, όταν πλένετε την γαλοπούλα, είναι πολύ πιθανό να «σκορπίζετε» με τα νερά που πιτσιλάτε σε όλη την κουζίνα επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα, τα οποία θα ακουμπήσετε στην συνέχεια εκεί. Το κατάλληλο μαγείρεμα της γαλοπούλας θα εξοντώσει ούτως ή άλλως τα βακτήρια, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να πλύνετε την γαλοπούλα.

Απόψυξη

Περίπου 1 στις 4 τις γαλοπούλες που θα καταναλωθούν τα Χριστούγεννα θα έχουν αγοραστεί κατεψυγμένες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν ξεπαγώνουν σωστά την γαλοπούλα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στο επικίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) αλλά και στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) να επιβιώσουν τη διαδικασία μαγειρέματος και να φτάσουν στο πιάτο σας.

Γέμιση

Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν γέμιση μέσα στη γαλοπούλα. Αλλά ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια των τροφίμων (Food Standards Agency – FSA) προειδοποιεί ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο ότι η γέμιση και το εσωτερικό της γαλοπούλας μπορεί να μην μαγειρευτεί σωστά και πλήρως. Μια γαλοπούλα που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά θα μπορούσε να σημάνει τροφική δηλητηρίαση στο τραπέζι. Ο ασφαλής και εύκολος τρόπος για να απολαύσετε την «γέμιση» είναι να την μαγειρέψετε χωριστά από την γαλοπούλα και να την βάλετε στο τέλος μέσα σε αυτή, αν το επιθυμείτε.

Κατανάλωση

Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώσουμε τα υπολείμματα της γαλοπούλας από το γιορτινό τραπέζι μέσα σε 48 ώρες και να μην τα κρατήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Εθνική Τραγωδία το δημογραφικό της Ελληνικής Περιφέρειας

Με αδιάφορο το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, η επαρχία μαραζώνει – και μαζί της το μέλλον της χώρας. Η εικόνα είναι γνώριμη πια: κλειστά σχολεία, ερειπωμένα χωριά,...

Ιερά αγρυπνία μέσα σε κλίμα κατάνυξης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων...

Με ευλάβεια και σεβασμό σε μια μακρά παράδοση, ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, τέλεσε το βράδυ της Κυριακής, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ιερά αγρυπνία,...

Το Seatrac τοποθετήθηκε στη Δημοτική Πλαζ του Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του μηχανισμού Seatrac, εξασφαλίζοντας ανεξάρτητη πρόσβαση στη θάλασσα για τα άτομα με αναπηρία. Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας...

Ίδρυση Νέων Σχολικών Μονάδων στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

Με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να ενημερώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα και τοευρύτερο κοινό για την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια ΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης,...

ΓΕΩΤΕΕ: Αντιπυρική προστασία στη Θράκη και Antinero

Προκειμένου οι πολίτες της Θράκης να ενημερωθούν για το τι είναι το πρόγραμμα Antinero και ποια  η χρησιμότητα του στην αντιπυρική προστασία των δασών...

ΠΑΜΘ: Ημερίδα Δικτύωσης «Η Συνεργασία στην πράξη»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, στην Αίθουσα «Γ. Παυλίδης» της Π.Ε. Ροδόπης, στην Κομοτηνή, η Ημερίδα Δικτύωσης «Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ», η...

Γεωργιάδης: Από την 1η Ιανουαρίου 2026 στα βαρέα και ανθυγιεινά όλοι...

Οι νοσηλευτές εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά Επαγγέλματα από την 1η Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη...

Διαβασε και αυτο