fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Προετοιμασμένο το ΠΓΝΑ για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση περιστατικού Κορωνοϊού (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Πλήρως προετοιμασμένο μοιάζει να είναι το ΠΓΝΑ, και ειδικότερα το προσωπικό της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΤΕΠ και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, όπως φάνηκε σήμερα (04/02) στις ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV. Στις ασκήσεις, μάλιστα, ήταν παρών και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, κλιμάκιο του Κέντρου Επιχειρήσεων ΕΚΑΒ, εκπρόσωποι της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ο διοικητής του ΠΓΝΑ, Βαγγέλης Ρούφος.

«Σήμερα, στο ΠΓΝΑ, πραγματοποιήθηκε μια άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο προετοιμασίας, τόσο του προσωπικού του ΕΚΑΒ όσο και του προσωπικού του νοσοκομείου ήταν πάρα πολύ υψηλό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμώξεων και τους διασώστες του ΕΚΑΒ ως άρτια καταρτισμένους. «Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, η αλυσίδα τόσο της διακομιδής όσο και της υποδοχής του περιστατικού θα διασφαλιστεί με απόλυτη προσοχή. Σήμερα εφαρμόστηκαν κατά γράμμα οι διαδικασίες ενώ καταγράφηκαν κάποια κενά και ελλείψεις μικρής σημασίας» επεσήμανε στη συνέχεια, διαβεβαιώνοντας σε ότι αφορά το επιστημονικό επίπεδο του προσωπικού του Τμήματος και του ΕΚΑΒ, αυτό γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει.

«Ναι μεν εγρήγορση, ναι μεν προετοιμασία αλλά οπωσδήποτε ψυχραιμία»

«Η αλυσίδα, αν εφαρμοστεί όπως πρέπει να εφαρμοστεί είναι απολύτως ασφαλής» σχολίασε ο κ. Παπαευσταθίου, υπογραμμίζοντας ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή των αλγοριθμικών σχεδίων κατά γράμμα. «Αυτές οι ασκήσεις γίνονται για να είμαστε προετοιμασμένοι, δε γίνονται για να σπέρνεται ο πανικός ή να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο ιός αυτός αν έρθει στη χώρα μας, θα δημιουργήσει προβλήματα μεγαλύτερα από αυτά που υπάρχουν ήδη εξαιτίας άλλων ιών» κατέληξε ο ίδιος.

Το σενάριο και τα μέτρα αντιμετώπισης του ύποπτου για λοίμωξη περιστατικού

Στην προσομοίωση, ένας άνδρας 50 ετών μαζί με την σύζυγό του, 43 ετών, διακομίζονται με το ΕΚΑΒ στο χώρο διαλογής του ΤΕΠ. Πρόκειται για άτομα που προ πενθήμερου ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη μέσω Κωνσταντινούπολης, στην οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς από την Κίνα. Στην Κίνα διέμεναν σε περιοχή με αρκετά κρούσματα του νέου κορονοϊού, και ενώ στην Τουρκία δεν εμφάνισα κάποια συμπτώματα, στην Ελλάδα ο άνδρας εμφάνισε πυρετό ως 39 βαθμούς κελσίου, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή, γενικευμένη αδυναμία και βήχα. Η γυναίκα με τη σειρά της εμφάνισε πυρετό 38.5 βαθμούς κελσίου και μυαλγίες. Το τμήμα λοιμώξεων και το προσωπικό του ΕΚΑΒ αντιμετώπισαν το περιστατικό με τα εξής βήματα:

 1. Αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού στη Διαλογή
 2. Χώρος αναμονής για εξέταση
 3. Ενημέρωση επιτροπής λοιμώξεων
 4. Είσοδος στο θάλαμο εξέτασης των ασθενών
 5. Είσοδος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
 6. Λήψη ιστορικού
 7. Κλινική εξέταση
 8. Αιμοληψία, εργαστηριακός έλεγχος διάγνωσης
 9. Έξοδος προσωπικού
 10. Μεταφορά δειγμάτων στο Μικροβιολογικό εργαστήριο
 11. Ακτινολογικός έλεγχος
 12. Ενημέρωσης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων
 13. Μεταφορά των ασθενών σε θαλάμους νοσηλείας στη ΜΕΛ
 14. Απολύμανση του χώρου

«Είμαστε έτοιμοι»

Με τη σειρά του, ο διοικητής του ΠΓΝΑ, Βαγγέλης Ρούφος, διαβεβαίωσε ότι το Νοσοκομείο είναι πανέτοιμο και πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ανησυχεί η κοινωνία: «Πήγαν όλα καλά, θέλω να συγχαρώ από μέρους μου την Επιτροπή Λοιμώξεων και το προσωπικό στα ΤΕΠ. Το σχέδιο εκτελέστηκε ακριβώς όπως έπρεπε να εκτελεστεί, η ετοιμότητά μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, η πληρότητα σε υλικά μιας χρήσης και οι θάλαμοι χαμηλής πίεσης είναι τσεκαρισμένοι και λειτουργούν κανονικά. Είμαστε έτοιμοι» επεσήμανε ο διοικητής.

Ο διοικητής του ΠΓΝΑ, Βαγγέλης Ρούφος
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο