ο Σάββατο 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου εκδήλωση – ημερίδα για την Υγεία, με τίτλο «Υγεία: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα», που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Έβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στο χώρο υπήρχε και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Παρέστη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Διονύση Κλάδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Η εκδήλωση άνοιξε η Μαρία Βρύζα, εκλεγμένη στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής με την «Πανσπουδαστική», η οποία τόνισε ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και σημαντικό πεδίο πάλης, ιδιαίτερα σε συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων και πανδημιών.




Εισηγήσεις και κύρια θέματα
Ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπογράμμισε τη σύνδεση της υγείας με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του καπιταλιστικού συστήματος στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Αναφέρθηκε στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τις ΣΔΙΤ, τα DRGs και την ψηφιακή υγεία, επισημαίνοντας πως οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για υπερκέρδη και πειθάρχηση του προσωπικού.
Η Αφροδίτη Ρέτζιου, μέλος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και ψυχίατρος, στάθηκε σε ζητήματα ψυχικής υγείας των νέων, τονίζοντας τις ελλείψεις στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Ο Σάββας Δευτεραίος, καθηγητής Ακτινολογίας στο ΔΠΘ, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των ιατρών, επισημαίνοντας την τεμαχισμένη γνώση, την αποσύνθεση της επιστήμης σε εμπορεύσιμα «πακέτα» και την έμφαση στην καταστολή της νόσου αντί στην πρόληψη.
Ο Ιρφάν Μεχμέτ, νευρολόγος, ανέδειξε τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην υπαίθρο, με ελλείψεις προσωπικού και δυσκολίες πρόσβασης σε απομακρυσμένους οικισμούς της Ροδόπης και του Έβρου.
Η Άννα Μαρία Σίσκου, λογοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στις ελλείψεις δημόσιων δομών αποκατάστασης, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις.
Η εκδήλωση έκλεισε η Αναστασία Τουφεξή, ιατρός μικροβιολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης, που περιέγραψε το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της ΕΣΣΔ, με πολυκλινικές συνδεδεμένες με νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα, αναδεικνύοντας τις διαφορές με το σημερινό ελληνικό σύστημα.




























