Τα τελευταία χρόνια οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών, των νέων ζευγαριών, των γονιών δέχονται σφοδρή επίθεση.

Οι πανάκριβες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, η εκμηδένιση των κοινωνικών παροχών, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, η αυξημένη φορολογία και τα χαράτσια, η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια κ.ά., αποτελούν παράγοντες που αντικειμενικά θέτουν σοβαρά εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας και στην απόκτηση παιδιών.

Η μητρότητα έχει μπει στο στόχαστρο της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των Δήμων.

Όλοι μαζί φέρνουν σε αντιπαράθεση το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία με την ανάγκη κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας. Βαφτίζουν «ίσες ευκαιρίες» στην εργασία για άνδρες και γυναίκες την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, που σημαίνει:

 

 • Ευέλικτη εργασία, δηλαδή μερική απασχόληση, σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, δουλειά τις Κυριακές.
 • Δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, εντατικοποίηση εργασίας.
 • Απολύσεις εγκύων, εκβιασμό της εργοδοσίας ότι η εργαζόμενη δεν θα μείνει έγκυος ή ότι θα βάλει στο «ψυγείο» – στην κρυοσυντήρηση τη χαρά της μητρότητας.

Αυτή είναι η περιβόητη «συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που ευαγγελίζεται η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, η Γ.Γ.Ι.Φ, σύσσωμες οι παρατάξεις των υπολοίπων συνδυασμών.

Η Λ.Σ. έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων για την ανακούφιση των νέων ζευγαριών, συνολικά της λαϊκής οικογένειας, οι οποίες συστηματικά απορρίφθηκαν από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κι αυτό γιατί στον πυρήνα της πολιτικής τους βρίσκεται η αντικατάσταση της υποχρέωσης του κράτους να στηρίξει την οικογένεια, με την ατομική και οικογενειακή ευθύνη για την ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών της.

Η Λ.Σ. θεωρεί ότι σήμερα μπορούν να παρθούν μέτρα που έστω θα ανακουφίσουν τα νέα ζευγάρια, τους νέους γονείς:

 1. Δραστική μείωση της δημοτικής φορολογίας, των ανταποδοτικών τελών.
 2. Δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στις δομές του Δήμου. Ειδική βαρύτητα να δοθεί στο κολυμβητήριο, όπου θεωρούμε ότι η είσοδος όλων των παιδιών πρέπει να είναι, αν όχι δωρεάν, τότε με ένα συμβολικό ποσό (κάτω των 5€ – δωρεάν για τρίτεκνους-πολύτεκνους-ΑΜΕΑ-μονογονεϊκές-ανέργους).
 3. Να επεκταθούν οι δράσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου σε όλες τις γειτονιές, σε συνεργασία με τα Σχολεία.
 4. Τουλάχιστον τα τμήματα μαζικού αθλητισμού των ακαδημιών να στηρίζονται από το δήμο και όχι να πληρώνουν οι γονείς.
 5. Οργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων στα πάρκακαι στις πλατείες των οικισμών του Δήμου, με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, μαθητικές συναυλίες, ζωγραφική και κατασκευές με θέμα το περιβάλλον, μαγειρικές, θέατρο σκιών κ.λπ.
 6. Οργάνωση δωρεάν επισκέψεων με ξενάγηση στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής , να πολλαπλασιαστούν οι ιστορικοί περίπατοι.
 7. Το δημοτικό θέατρο και ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος (σε συνεργασία με την Κ.Λ.Α) να λειτουργούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με δωρεάν προβολές και ελεύθερη είσοδο για όλους. Ειδικά να προβλεφθούν προβολές με ταινίες για παιδιά. Δωρεάν προβολές για τους άνεργους και τα παιδιά.
 8. Ο Δήμος θα πρέπει να βάζει σαν όρο σε όσους ζητούν τις εγκαταστάσεις του (θέατρο Αλτιναλμάζη, κηποθέατρο, δημοτικό θέατρο κλπ) ότι το εισιτήριο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 ευρώ το άτομο, οι άνεργοι να πληρώνουν μέχρι 5 ευρώ και όλα τα παιδιά θα μπαίνουν δωρεάν.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020 η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, η υποχρεωτική φοίτηση δηλαδή και των προνηπίων (παιδιά ηλικίας 4 χρονών) στα δημόσια νηπιαγωγεία, εξέλιξη που ως Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίσαμε.

Ταυτόχρονα όμως αναδείξαμε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής που δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή παιδαγωγική διαδικασία για τα νήπια, να εξασφαλιστούν υποδομές, χρηματοδότηση, προσλήψεις προσωπικού, παρά, από ό,τι φαίνεται, θα μπουν προκάτ αίθουσες ή θα στριμωχτούν τα νήπια σε 25αρια τμήματα, ενδεχομένως και σε νηπιαγωγεία εκτός της γειτονιάς τους.

Παράλληλα, έχει φουντώσει η συζήτηση γύρω από τις απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου μας, καθώς όπως λέγεται «θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα προσέρχονται σε αυτούς, άρα δεν θα υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις».

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι τώρα είναι ώριμες οι συνθήκες να καταργηθούν τα τροφεία και η κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση στους γονείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου οι γεννήσεις παιδιών στο δήμο μας κατά τα έτη 2016 και 2017 (δηλαδή των παιδιών που φέτος είναι στη κατάλληλη ηλικία για να μπουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς) ξεπερνάει τις 2.400, ενώ οι θέσεις στους δημοτικούς σταθμούς αγγίζουν τις 600, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσοστό των παιδιών και βρεφών που δεν απευθύνονται καθόλου στις δομές βρεφονηπιακής φροντίδας είναι πολύ μεγάλο.

Είναι τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής, αλλά και των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, που εσκεμμένα κώφευαν ή καταψήφιζαν όλες τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και φορέων της πόλης μας (σωματείων, συλλόγων κ.ά.) όταν καλούσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις αντίστασης και να οργανώσει την αντεπίθεση του λαού ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε Κυβερνήσεων, που πριμοδοτούν με κάθε τρόπο, αλλά κυρίως με τα κουπόνια Voucher του ΕΣΠΑ την ιδιωτική πρωτοβουλία και στρέφουν τους γονείς να επιλέξουν σε προτεραιότητα τους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Βρεφονηπιακή αγωγή και φροντίδα δεν μπορεί να γίνει με κουπόνια και προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τελειώσουν.

Μέτρα που θα βοηθήσουν τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποτελούν:

-Η κατάργηση των τροφείων

-Η δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση όλων των βρεφών και νηπίων στους σταθμούς

-Η επέκταση του δικτύου βρεφικών τμημάτων σε ακόμα μικρότερες ηλικίες (τώρα εγγράφονται από 18 μηνών και πάνω).

Παράλληλα τα μέτρα αυτά πρέπει να στηριχθούν με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, που ήδη δουλεύουν στους σταθμούς καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες (και όχι εποχιακές και περιστασιακές, όπως θέλουν να εμφανίζουν) και με προσλήψεις νέου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (βρεφονηπιοκόμων, ψυχολόγων, γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, γυμναστών, μαγείρων, τραπεζοκόμων κ.ά.)

Καλούμε τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μόνιμους ή συμβασιούχους, τους γονείς αλλά και όλους τους δημότες να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ στην κάλπη των Ευρωεκλογών και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο, στην Κοινότητα και στην Περιφέρεια.