Ν. Γεωργιάδης: «Ήρθε η μεγάλη ημέρα για την εστίαση» (βίντεο)

Έφτασε η στιγμή για το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αφού από σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης, υπό νέους αυστηρούς κανόνες.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ -Εστίαση Αλεξανδρούπολης, πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Νίκος Γεωργιάδης

«Ύστερα από δυόμισι μήνες περίπου, σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για την εστίαση. Είναι σαν να ανοίγουμε για πρώτη φορά μαγαζί – καλή αρχή σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, είναι κάτι πρωτόγνωρο, νέα δεδομένα και για εμάς, και για τους πελάτες» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ξεκινήσαμε λίγο μουδιασμένα επειδή δεν ξέρουμε ακόμα πολλές λεπτομέρειες, προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματά μας, ελπίζω τις υπόλοιπες ημέρες με τη βοήθεια του καιρού να λυθούν πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο, είτε με μέτρα, είτε με καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω του ότι δεν έχουν δοθεί για χρήση εσωτερικοί χώροι» επεσήμανε στη συνέχεια αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα δεν ανοίγουν περίπου 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες εστίασης λόγω κάποιων προβλημάτων που έχει η ΚΥΑ, η οποία έχει εκδοθεί για τις οργανωμένες παραλίες, ελπίζουμε, πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι περίπλοκη η κατάσταση» τόνισε αμέσως μετά ο κ. Γεωργιάδης, αναφέροντας ωστόσο να παραμείνει αισιόδοξος ο κόσμος.

Αναφορικά με τα ίδια τα μέτρα, για την αποφυγή του συγχρωτισμού, τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο. Όπως φαίνεται, κατά το άνοιγμα, τα καταστήματα εστίασης στην Αλεξανδρούπολη τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις.

«Είμαστε αισιόδοξοι, καλούμε όλο τον κόσμο να αγαλλιάσει τα καταστήματα εστίασης, τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής, όπως αρμόζουν οι κανονισμοί – αυτό μπορείτε να το δείτε παντού, από την ταβέρνα μέχρι και το πιο μικρό καφέ. Όλοι οι συνάδελφοι τηρούμε αυτά τα δεδομένα, ο κόσμος δεν έχει κάτι να φοβηθεί – τους καλούμε να έρθουν να απολαύσουν το ποτό, τον καφέ, το φαγητό τους» κατέληξε ο κ. Γεωεγιάδης.

Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις στην εστίαση:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα