fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν στην Ουκρανία – Αναφορά σε Τουρκία, Κυπριακό (βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο

- Χορηγούμενη-

Σε μια ιστορική ομιλία, του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον του Κογκρέσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο για το ουκρανικό, όσο και για την τουρκική προκλητικότητα. Αναφέρθηκε στις στενές ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ενεργειακό.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, από την έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν» και τα απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο. Κάνοντας ένα συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της πολύπαθης Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό. Αφενός ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αφετέρου υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις· αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενεργειακό, κάνοντας μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η δημοκρατία ήταν συμβατές.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εμπειρία Ελλήνων και Αμερικανών για τις αρχές ίδρυσης των κρατών τους με βάση τα δημοκρατικά ιδεώδη, λέγοντας: «Οι προπάτορες των ΗΠΑ σμίλεψαν το δικό τους Σύνταγμα με βάση το αθηναϊκό μοντέλο. Στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος. Πέρυσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι προπάτορες της αμερικανικής δημοκρατίας ενέπνευσαν τους Έλληνες.

«Πριν από 200 έτη, το 1822 στην Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο δημιουργήσαμε το δικό μας Σύνταγμα. Μήπως δεν είμασταν αντάξιοι να χαρούμε αυτά τα δικαιώματα; Μήπως είμασταν καταδικασμένοι να ζούμε σε αιώνια σκλαβιά; Ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε αυτά τα ιδεώδη στην Ελλάδα. Αν αντικαταστήσετε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε εντυπωσιακές ομοιότητες.

Όπως συμβαίνει σήμερα με τη Μαριούπολη, τότε ήταν για εμάς το Μεσολόγγι. Κάθε φορά που ακούμε το όνομα αυτής της πόλης με ελληνική ρίζα, την Μαριούπολη, εμείς θυμόμαστε το Μεσολόγγι. Όταν εμείς βλέπουμε τον ίδιο πόνο και την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνομένων της Μαριούπολης, εμείς πάντοτε θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Κι ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό μας.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκ της ιστορίας της από την ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα γνωρίζει «τη νίκη που έρχεται από τη μη συνθηκολόγηση» και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο διεθνής παράγοντας και η διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρήνης. «Καταλαβαίνουμε τη δύναμη των συμμάχων στην υπεράσπιση των κοινών μας αρχών. Χωρίς συμμάχους, οι Έλληνες παρά τον ηρωισμό τους δεν θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους για αυτό και αναγνωρίζουμε τη σημασία να διαλέξουμε πλευρά».

Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της ιστορίας. Ο Πούτιν δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει επ’ ωφελεία της Ουκρανίας. Να σταλεί το μήνυμα ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι πράξεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία, αλλά υπακούμε στους νόμους μας και ιδιαίτερα στους άγραφους νόμους μας. Η εκ νέου επινόηση της δημοκρατίας για να απαντήσει στις προκλήσεις του αιώνα μας ακούγεται σαν γρίφος, αλλά αυτή είναι η αποστολή μας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ακλόνητοι δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες μας, την ελληνοαμερικανική κοινότητα».

«Οι αξίες της Αμερικής αλλά και των Ελλήνων έχουν πολλά κοινά. Μια από αυτές η σωφροσύνη, δύσκολο να μεταφραστεί. Έχουμε πολλά περισσότερα να προσφέρουμε ως θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό οπουδήποτε χρειαστεί. Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απηύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και εν μέσω των εορτασμών για τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Προηγήθηκε σε θερμό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι τιμή του να εκπροσωπήσει ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός τη χώρα μας στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να κάνει λόγο για σχέση φιλίας και σεβασμόυ.

Η Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε την ικανοποίηση των ΗΠΑ από τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τόσο από την άποψη της ασφάλειας, όσο και στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στην αρχαιότητα και πάνω στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του αμερικανικού έθνους, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα εμπνεύστηκε πάνω στις αρχές των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους πριν από 201 χρόνια.

Η ίδια επισήμανε ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό σε μια υπέροχη τελετή στον Λευκό Οίκο, δείγμα φιλίας και σεβασμού, και εμείς σήμερα εδώ επίσης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο από την άποψη της ασφάλειας, καθώς και αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα ως ο πρώτος πρωθυπουργός που θα απευθύνω ομιλία στο Κογκρέσο.

Μίλησε για παράλληλους δρόμους των δύο χωρών σε πολέμους και οικονομικές μάχες, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ. «Θα μιλήσω για αυτές στο Κογκρέσο, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία ανά τον κόσμο. Ευχαριστώ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την τιμή και τα θερμά σας λόγια».

Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως ένας ηγέτης που γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον, έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.

«Το κλίμα στο Λευκό Οίκο δεν ήταν ποτέ καλύτερο σε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον φαίνεται πως ικανοποιεί το Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν διεξήχθη σε καλό κλίμα.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ έχει και έντονα θετικά αισθήματα για την ελληνομερικανική κοινότητα… Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό που αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτή την επίσκεψη» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει μετά από την οικονομική κρίση αλλά και την περιπέτεια του κορωνοϊού.

«Δεν είναι μια χώρα που πήγε ως φτωχός συγγενής αλλά ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με μια οικονομία που αναπτύσσεται και την επιλέγουν κολοσσοί για να επενδύσουν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, και συμπληρώνουν:

«Μια χώρα που έχει αλλάξει πίστα. Από χώρα της κρίσης είναι πια μια χώρα που μπαίνει δυναμικά στο χάρτη σε όλους τους τομείς».

Οι δύο ηγέτες έθεσαν στο «τραπέζι» μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την κρίση στην Ουκρανία και την ενέργεια, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.

Κατά πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί άντρες αναφέρθηκαν –λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του Τζο Μπάιντεν- και στην αντιπαράθεση μεταξύ των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου και των αυταρχικών καθεστώτων.

«Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή τη συζήτηση λόγω της ιστορίας της αλλά και της ανθεκτικότητας που φάνηκε στην οικονομική κρίση, είμαστε μια ισχυρή Δημοκρατία, βγαίνουμε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά και θεσμικά, θεσμικά θωρακισμένοι» έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσαν, επίσης, πως υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούν να δουλέψουν στενά Ελλάδα και ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ελλάδα και ως πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.

Για την Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Κύπρο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα, οι δύο άντρες συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση στο νέο παγκόσμιο τοπίο.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον πρόεδρο Μπάιντεν την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στο πρόγραμμα F-35.

«Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλες τις παραμέτρους θα έχουμε αεροσκάφη από το 2028 και μετά» αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές, και συνεχίζουν:

«Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε. Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας 5-10 χρόνια μετά».

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε εγγράφως το ενδιαφέρον να διερευνηθεί η δυνατότητα επένδυσης στην ΕΑΒ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο