ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΠρόσκληση 4 εκατ. ευρώ για τον χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών

Πρόσκληση 4 εκατ. ευρώ για τον χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών

Νέα πρόσκληση χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027» (ΠΑΛΥΘ).

Η πρόσκληση αφορά τη Δράση 2.1.3 «Ολοκληρωμένος Χωροταξικός Σχεδιασμός για τις Υδατοκαλλιέργειες» και απευθύνεται στους φορείς διαχείρισης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της εφαρμογής του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, ώστε να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή του δυναμική, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και αποφυγή συγκρούσεων με άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Τι χρηματοδοτείται

Οι προτάσεις που θα ενταχθούν στη δράση μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Προγράμματα παρακολούθησης του υδάτινου περιβάλλοντος στις ΠΟΑΥ.
  • Μελέτες απαραίτητες για τη λειτουργία και ανάπτυξη των περιοχών.
  • Κάλυψη λειτουργικών δαπανών των φορέων διαχείρισης.
  • Δράσεις προστασίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
  • Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και του κοινού.

Η δημόσια ενίσχυση καλύπτει το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού κάθε πράξης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από ιδιωτική συμμετοχή.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 29 Δεκεμβρίου 2028, ενώ οι εγκεκριμένες πράξεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029.

Δήλωση Πρωτοψάλτη

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε ότι η ελληνική υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο με σημαντική συμβολή στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και την περιφερειακή ανάπτυξη.

- Advertisement -

Όπως ανέφερε, η νέα πρόσκληση στοχεύει στη στήριξη του ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, της οργανωμένης λειτουργίας των ΠΟΑΥ και της περιβαλλοντικά υπεύθυνης ανάπτυξης του κλάδου, με έμφαση στη βιωσιμότητα, τη διαφάνεια και τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Η δράση εντάσσεται στην Προτεραιότητα 2 του ΠΑΛΥΘ 2021-2027, η οποία αφορά την προώθηση βιώσιμων δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Παρόμοια