fbpx
29.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Μήπως το σπίτι σου αυξάνει το στρες;

- Χορηγούμενη-

“Ένα γεμάτο ή ακατάστατο σπίτι θέτει περιττό άγχος στο μυαλό μας, καθώς έχουμε την τάση να βλέπουμε τα σπίτια μας ως προέκταση του εαυτού μας” εξηγεί η Amber Dunford, design psychology expert. Το καθημερινό άγχος μας προκαλείται από πολλά πράγματα: τις δουλειές, τις σχέσεις και τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, αν θέλουμε να αρχίσουμε από κάπου. Προκαλείται όμως κι από έναν χώρο που παραβλέπεις συχνά και αυτό είναι το σπίτι σου. Τι πρέπει να προσέξεις για να δημιουργήσεις ένα ήρεμο περιβάλλον;

Δεν υπάρχει επαρκές φως
Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη του καλού φωτισμού. Τα στρατηγικά τοποθετημένα φωτιστικά και οι επιτραπέζιες λάμπες δεν αλλάζουν μόνο την ατμόσφαιρα του χώρου σου, αλλά επηρεάζουν τη διάθεσή σου. Σύμφωνα με την Amber Dunford, είναι σημαντικό να επιλέξεις το σωστό τύπο φώτων.
“Το φυσικό φως μάς βοηθά να ρυθμίζουμε και να ενισχύουμε τη διάθεσή μας και η έλλειψή του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Οι άνθρωποι προτιμούν να βρίσκονται υπό ελαφρύ φωτισμό, ο οποίος είναι ο ίδιος που μπορεί να δημιουργηθεί όταν ο ήλιος λάμπει μέσα από τα φύλλα ενός δέντρου” εξηγεί η ειδικός. Η Dunford προτείνει ένα φωτιστικό σε στυλ ψάθινου καλαθιού ώστε να δημιουργείται μια πιο φυσική αίσθηση.

Υπερβολικές ποσότητες χρώματος
Η αφθονία των ζωντανών χρωμάτων μπορεί να προκαλέσει στρες ενώ το ζητούμενο είναι η χαλάρωση. “Οι εξαιρετικά έντονες αποχρώσεις και τα αντίθετα χρώματα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, οι έντονοι συνδυασμοί δεν είναι ιδανικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα” λέει η ειδικός. Αλλά μόνο επειδή τα τολμηρά χρώματα μπορεί να είναι αγχωτικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα εξαλείψεις τελείως από το χώρο σου. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποίησε αυτές τις ζωντανές αποχρώσεις με μέτρο. “Στη φύση, τα γήινα ουδέτερα χρώματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερες αναλογίες, ενώ τα έντονα εμφανίζονται σε μικρότερες ποσότητες σε λουλούδια και φυτά” προσθέτει.

Δεν υπάρχει αρκετή παραλλαγή
Μπορεί τα τολμηρά χρώματα να είναι αγχωτικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξεις μόνο το λευκό. “Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται ήρεμοι και χαλαροί σε χώρους με περισσότερο φυσική και ομοιόμορφη παλέτα, η μονοτονία μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα” τονίζει η Dubford.

Τα υπερβολικά σχέδια
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα έντονα σχέδια έτσι και τα υπερβολικά σχέδια μπορούν να προκαλέσουν άγχος. “Τα πολλά σχέδια, ειδικά όταν ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε κλίμακα ή διαθέτουν πάρα πολλά χρώματα, μπορούν να διαταράξουν την ηρεμία, ανεξάρτητα από την πραγματική ακαταστασία”, λέει η Dunford.

Η ακαταστασία σε κοινή θέα
Ακόμα κι αν ανήκεις στους υπέρμαχους της Marie Kondo, δεν μπορείς παρά να μη συμφωνήσεις μαζί της σε αυτό: Ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι ένα χαρούμενο σπίτι. Η ακαταστασία προκαλεί ένταση και δημιουργεί εκνευρισμό. Κι αυτό γιατί εστιάζεις περισσότερο στο σωρό με τα πεταμένα ρούχα ή τη στοίβα των χαρτιών στο γραφείο, μην μπορώντας έτσι να χαλαρώσεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο καθημερινά για να τακτοποιείς το σπίτι σου ώστε να έχεις πάντα ένα ήρεμο περιβάλλον.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

927 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για ενδοοικογενειακή βία

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας...