fbpx
8.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Μαζί για τη Ζωή: Διεκδικήσεις για καλύτερες παροχές υγείας στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

O Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων  Νομού  Έβρου «Μαζί για Ζωή» δραστηριοποιείται στην περιοχή του Βορείου Έβρου, με έδρα την Ορεστιάδα. Είναι μέλος της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), της ECPC (European Cancer Patient Coalition) και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, όπου η Πρόεδρος Έυη Ορφανού είναι Αναπληρωτής Γραμματέας του Δ.Σ.

Στην προσπάθεια του Συλλόγου να συμβάλλει στη βελτίωση  των συνθηκών περίθαλψης στην περιοχή του Έβρου, έστειλε ερώτημα στον Υφυπουργό Υγείας, για τα εξής θέματα:

             1.        Ανυπαρξία  PET-CT (Ποζιτρονικό – Αξονικό Τομογράφο) και Μονάδας Ιωδίου.  Εδώ, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθότι τα ανωτέρω είναι ουσιώδη για τους καρκινοπαθείς ασθενείς. Η πλησιέστερη πόλη με PET-CT είναι η Θεσσαλονίκη 407 χιλιόμετρα μακριά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται: πρόβλημα πρόσβασης, παραμονής, επιστροφής, επικοινωνίας και, εν τέλει, κόστους. Είχαμε ενημερωθεί για την Δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιαρχου, από την οποία όπως μάθαμε αφαιρέθηκαν τα  κυκλοτρόνια παραγωγής  ραδιοφαρμάκου. Σε αντίθεση με άλλες  πόλεις, στο Π.Γ.Ν.Α υπάρχει χώρος έτοιμος, παρόλα αυτά όμως  δυστυχώς  βλέπουμε σημαντική καθυστέρηση, ενώ θα μπορούσε να είχε επιταχυνθεί η υλοποίηση.

2.      Στο Γ.Ν. Διδυμοτείχου λόγω έλλειψης εξειδικευμένων Τεχνολόγων Ακτινολόγων η λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου είναι μόνο δυνατή πρωινές ώρες σε τακτική βάση. Θα πρέπει σύντομα να εξεταστεί η δυνατότητα δεύτερης – απογευματινής βάρδιας λειτουργίας του Αξονικού.

Είχαμε  την προηγούμενη εβδομάδα και μία προσωπική εμπειρία της Προέδρου μας,  με τον πατέρα της, ο οποίος απεβίωσε από εγκεφαλική αιμορραγία. Πηγαίνοντας με το ΕΚΑΒ στο ΓΝ Διδ/χου, χρειάστηκε άλλη διακομιδή στις 7 μμ σε ιδιωτικό διαγνωστικό Κέντρο (εντός του Διδυμοτείχου) και επιστροφή στο Νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ για διενέργεια της απαραίτητης Αξονικής Τομογραφίας. Το ΓΝ Διδ/χου καλύπτει μια εμβέλεια 160 χλμ. στον Βόρειο Έβρο και το θέμα του Αξονικού θα έπρεπε να είχε επιλυθεί προ πολλού.

3.            Δώσαμε με πολύ μεγάλη μάχη να εγκατασταθεί η Πλαστική Χειρουργική και Μονάδα εγκαυμάτων στο ΠΓΝΑ. Διαπιστώνουμε τώρα ότι υπάρχει πάλι καθυστέρηση στην ομαλή λειτουργία της κλινικής, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις ειδικευομένων. Επίσης οι λίστες αναμονής χειρουργείων έχουν εκτοξευτεί, γιατί δίνονται μόνο δύο (2) ημέρες χειρουργείων τον μήνα. Θέλω να σας τονίσω πόσο σημαντική για όλους εμάς τους καρκινοπαθείς είναι μια πλαστική αποκατάσταση: αποτελεί πράξη όχι απλά αισθητική, αλλά επαναφοράς του σώματός μας και της εικόνας του εαυτού μας στην προτεραία κατάσταση, πριν η διάγνωση του καρκίνου μας στερήσει την ανατομική και ψυχολογική μας ακεραιότητα.

Είμαστε περήφανοι για ότι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε με το ίδιο πάθος στο μέλλον για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και θεραπείας του καρκινοπαθούς και χρόνιου ασθενούς στην περιοχή μας – και ευρύτερα, σε όποια περιοχή της Ελλάδος.

Για το δικαίωμα στη θεραπεία μας, στην ποιότητα ζωής μας και στη ζωή, συνολικά!

Το ΔΣ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Αλεξανδρούπολη: Διήμερο γαλλικού κινηματογράφου σε συνεργασία με τον σύλλογο Ελληνογαλλικής φιλίας...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας " Το σπίτι της Αντουανέττας" προβάλλει στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης  με ελεύθερη είσοδο  τη Δευτέρα 3/4 στις 20.15 την ταινία της Κλοέ Μάζλο...