fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Κορονοϊός, γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις: Συνήθη λάθη που κάνουν οι ασθενείς κατά την διάρκεια του πυρετού

- Χορηγούμενη-

Ποικίλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα επελαύνουν αυτή την περίοδο. Κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που  απασχολούν τους πολίτες αυτή την περίοδο είναι η γρίπη, η λοίμωξη από κορονοιό, ποικίλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Συνήθη λάθη που κάνουν οι ασθενείς κατά την διάρκεια του πυρετού των αναπνευστικών λοιμώξεων

  1. Καπνίζουν

Ο άκαυστος καπνός περιέχει βλαπτικές ουσίες που αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα.

  • Δεν κοιμούνται ικανοποιητικά

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη σωστή άμυνα.  Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ τσάι ποτών τύπου cola αλκοόλ είναι σημαντικά για το σωστό ύπνο.

  • Δεν πίνουν επαρκή ποσότητα νερού

Όταν έχετε πυρετό, το σώμα σας χάνει επιπλέον υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν ο σώμα δεν έχει αρκετό νερό για να επιτελέσει  τις συνήθεις λειτουργίες του, οπότε η λοίμωξη μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω με μειωμένη παραγωγή ούρων, ζάλη, νευρολογικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σήψη. Μην αναβάλλετε την λήψη νερού όταν διψάτε και προτιμήστε υδαρή τρόφιμα κατά την διάρκεια του πυρετού

  • Δεν τρώνε σωστά

Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει  φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες , extra παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψητό κρέας ή ψάρι εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχες αλλεργίες. Πρέπει να μην καταναλώνεται αλκοόλ ζάχαρη και τυποποιημένα προϊόντα.  Συνήθεις εκδηλώσεις των αναπνευστικών λοιμώξεων και του πυρετού που τις συνοδεύει ωστόσο, είναι η ανορεξία και η κακουχία.  Στις περιπτώσεις ανορεξίας και κακουχίας δεν συνιστάται να πιέζεται σημαντικά ένας οργανισμός που δεν θέλει, να φάει. Ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως η σούπα με τη μορφή κρεατόσουπας ή χορτόσουπας, το χλιαρό χαμομήλι ή τσάι με μέλι, οι ζωμοί λαχανικών ή κρέατος, οι αραιωμένοι με νερό χυμοί φρούτων.

  • Κυκλοφορούν στον εξωτερικό χώρο

Κατά την διάρκεια της λοίμωξης το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση.

Ο άνθρωπος που κυκλοφορεί έξω, εργάζεται, κάνει συνήθεις δραστηριότητες, αποτελεί κινούμενος διασπορέας επικίνδυνων ιών, εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο λοίμωξης και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στην κοινότητα και εμποδίζει τον οργανισμό του να επικεντρωθεί απερίσπαστος στην αρχική λοίμωξη.

  • Αμελούν την φαρμακευτική αγωγή τους για τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχουν ή δεν επικοινωνούν με τον ιατρό που τους παρακολουθεί για τα νοσήματα αυτά

 Η σωστή ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχει ένας ασθενής είναι σημαντική για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές φορές ωστόσο κατά την λοίμωξη ο ασθενής αποσυντονίζεται σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα να αμελεί να λάβει τα χρόνια φάρμακά του όπως για παράδειγμα αντιδιαβητικά δισκία ή φάρμακα για υπέρταση. Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι αρκετοί ασθενείς χρήζουν τροποποιήσεων της φαρμακευτικής αγωγής κατά την διάρκεια του πυρετού και πρέπει να επικοινωνούν με τον ιατρό που τους παρακολουθεί για το χρόνιο νόσημά τους.

  • Αμελούν την ιατρική παθολογική τους τους εξέταση

Όσο οι ιοί επελαύνουν σε εσωτερικά στρώματα του σώματος, κινητοποιούνται βαθύτερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, με πυρετό και συμπτώματα γενικευμένης φλεγμονής. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σοβαρές επιπλοκές όπως βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θάνατος. Μόνο ο έμπειρος ιατρός με σφαιρική γνώση μπορεί να εκτιμήσει κατά την ιατρική εξέταση εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αμύνεται με επάρκεια ή εάν είναι σε εξέλιξη οποιαδήποτε σοβαρή επιπλοκή. Αυτό ισχύει κατεξοχήν σε χρονίως πάσχοντες από νόσο που προκαλεί αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μωρά ή ηλικιωμένους.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο