Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
3.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΕυλογιά των πιθήκων: Στα 50 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 50 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 50 κρούσματα με τη νόσο της Ευλογιάς των Πιθήκων, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 16 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 18.960 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2022.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 50 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Πράσινο φως από την ΠΑΜΘ για τη μετακίνηση του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης – Δικαιώνεται η προσπάθεια των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» για τη...

Αλεξανδρούπολη: Υψηλή συμμετοχή στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου – Πρόεδρος η Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου

Με υψηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου 2025, η εκλογική διαδικασία του Δικηγορικού Συλλόγου...

Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: Σήμερα στα Λουτρά – Αύριο με τα τρακτέρ στο Τελωνείο Κήπων

Συγκέντρωση αγροτών από τις περιοχές Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα, στις 15:00, στη...

Ο 84χρονος Γιώργος Αλοίμονος πρώτος στην κατηγορία του στον Ημιμαραθώνιο Ξάνθης

Ο Γιώργος Αλοίμονος, μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Έβρου, συμμετείχε για 7η συνεχόμενη...

Παρόμοια