fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Εκτός κυβέρνησης και ο Παπαδημητρίου μετά τη Ράνια Αντωνοπούλου

- Χορηγούμενη-

Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα, έπειτα από το σοβαρό ζήτημα που προκάλεσε η αποκάλυψη για την επιχορήγηση ενοικίου που λάμβανε, υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης o Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Δευτέρας με τον Αλέξη Τσίπρα και του ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, μετά την υπόθεση στην οποία πρωταγωνίστησε η σύζυγός του…Ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι σύζυγος της Ράνιας Αντωνοπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Δευτέρας με τον Αλέξη Τσίπρα και του ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, μετά την υπόθεση στην οποία πρωταγωνίστησε η σύζυγός του.

Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και αυτή η εξέλιξη φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για άμεσο ανασχηματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου βρέθηκε στην Τρίπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και όταν του ζητήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στις κάμερες για την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, ο ίδιος αρνήθηκε.

Ο ανασχηματισμός

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό-αναδόμηση της κυβέρνησής του την Πέμπτη που μας έρχεται, έτσι ώστε η ορκωμοσία ή διαβεβαίωση των νέων υπουργών να γίνει την Παρασκευή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο ανασχηματισμός θα λάβει μεγάλες διαστάσεις ή αν απλώς θα είναι διορθωτικός, δεδομένου ότι το Μαξίμου φέρεται να έχει καταλήξει στην απόφαση οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση να μην προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα καλούνται να λύσουν και δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δ’ αξιολόγηση αλλά και η υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Αρκετά ονόματα υπουργών και αναπληρωτών έχουν ήδη συζητηθεί.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, ενώ ο κ. Χαρίτσης αναμένεται να αναβαθμιστεί. Πέραν του οικονομικού επιτελείου και ως φαίνεται και του ΥΠΕΞ, πιθανότατα να αναδομηθούν οι κ.κ. Γιάννης Μουζάλας και Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Ακούγονται και τα ονόματα που τελούν υπό αναδόμηση των Γιώργου Κατρούγκαλου, Γιάννη Αμανατίδη και ενδεχομένως και του Κώστα Γαβρόγλου.

H ανακοίνωση του Μαξίμου

Με μία λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, γίνεται γνωστό ότι από τον Αλέξη Τσίπρα έγινε αποδεκτή η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και τον ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του.

H παραίτηση Αντωνοπούλου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκτός κυβερνητικού σχήματος την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, μετά το σοβαρό ζήτημα που προκάλεσε η αποκάλυψη για την επιχορήγηση ενοικίου που λάμβανε.

Είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού, μέσω της οποίας προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει την ενέργειά της αναφέροντας ότι θα επιστρέψει τα χρήματα.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Ράνιας Αντωνοπούλου:

«Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

»Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

»Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

»Πολλούς μήνες μετά τη θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

»Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

»Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

»Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό. Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

»Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

»Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

»Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

»Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

»Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησής μας.

»Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτήν τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο