fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εκπαιδευτικοί Έβρου: «Όχι στην κατάργηση διδακτικών αντικειμένων – καμία απόλυση αναπληρωτή» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Με κεντρικά αιτήματα να μην περάσουν οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα που καταργούν ολόκληρα διδακτικά αντικείμενα και κλάδους, τη μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και την ανανέωση όλων των συμβάσεων των αναπληρωτών, συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι εκπαιδευτικοί του Έβρου, μπροστά από τη δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη.

«Χωρίς καμία επιστημονική μελέτη, χωρίς καμία δικαιολογία, στην ουσία εκδιώκονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συγκεκριμένες ειδικότητες»

«Το ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Έβρου διοργάνωσε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στη δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επειδή τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο τα νέα ωρολόγια προγράμματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Ταταρίδης, πρόεδρος ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου

Ιωάννης Ταταρίδης

Ειδικότερα, το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας γίνεται μονόωρο μόνο στην Α’ Γυμνασίου ενώ από το Λύκειο «εκδιώκονται» όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής φύσεως. «Έτσι, οι συνάδελφοί μας των Καλλιτεχνικών, των Οικονομικών, Πολιτικοί Μηχανικοί και αντίστοιχες ειδικότητες, στην ουσία βρίσκονται χωρίς ωράριο. Οι αλλαγές αυτές γίνονται στο πόδι χωρίς καμία ουσιαστική μελέτη και εκφράζουμε το παράδοξο: να έχουμε εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου τα οποία στην ουσία δε διδάσκονται καθόλου στο Λύκειο» κατέληξε ο κ. Ταταρίδης

«Τα Καλλιτεχνικά δίνουν αφυπνίζουν τις συνειδήσεις των παιδιών, τα κάνουν καλλιεργημένους ανθρώπους»

«Αντίθετα σε κάθε έρευνα που αναδεικνύει την αξία και την αναγκαιότητα της τέχνης στην εκπαίδευση, η ηγεσία του υπουργείου πήρε την απόφαση να καταργήσει εντελώς τα μαθήματα των Καλλιτεχνικών από τα ΓΕΛ, αφαιρώντας τη δυνατότητα από τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε μια κρίσιμη φάση που διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους, να έχουν επαφή με τις τέχνες» επεσήμανε εμφατικά ο Χάρης Αναστασιάδης, εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών και εικαστικός καλλιτέχνης.

Χάρης Αναστασιάδης

Σύμφωνα με τον ίδιο εδώ και πολλά χρόνια τώρα παρατηρείται η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων τα οποία θεωρούνται ως «δευτερεύοντα μαθήματα» στην αντίληψη του κόσμου. «Για πολλούς, μάλιστα, ως διακοσμητικά μαθήματα – αυτό είναι τελείως λάθος, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: δίνουμε τη δυνατότητα μέσω των Καλλιτεχνικών μας μαθημάτων, στα παιδιά, να εκφράζουν την ψυχοσύνθεσή τους, να είναι δημιουργικοί, να μπορούν να αφυπνίζονται οι συνειδήσεις τους, να γίνονται καλλιεργημένοι, ελεύθεροι άνθρωποι» ολοκλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αναιρείται ένας πολύ σημαντικός ρόλος του σχολείου που σχετίζεται με την κοινωνικοποίηση»

«Με τη δραματική μείωση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα όπως η Οικιακή Οικονομία, η Κοινωνιολογία, τα Οικονομικά και τα Καλλιτεχνικά, θεωρούμε ότι αναιρείται ένας πολύ σημαντικός ρόλος του σχολείου που σχετίζεται με την κοινωνικοποίηση και την καλλιέργεια αξιών των μαθητών μας» εξήγησε με τη σειρά της η Σοφία Αδαμίδου, εκπαιδευτικός «Οικιακής Οικονομίας» και «Οικονομικών».  

Σοφία Αδαμίδου

«Συγκεκριμένα, μέσα από το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να διαχειρίζονται ορθολογικά θέματα της καθημερινότητά τους, όπως είναι η διατροφή, τα οικονομικά, η αγωγή υγείας, η σχέση με τους άλλους, μέσα από διάλογο και βιωματική μάθηση» πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά: θέλουμε οι μαθητές μας να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη μέσα στο σχολείο; να καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα τους προετοιμάσουν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά ως πολίτες της σύγχρονης κοινωνίας, ως άτομα και ως μέλη της οικογένειας; Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Θέλουμε και οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα προάγει, θα στοχεύει στην ολόπλευρη αγάπη της προσωπικότητας των μαθητών μας» κατέληξε η κα Αδαμίδου.

«Βασικό αίτημα η μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση»

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του «ΠΑΜΕ» Εκπαιδευτικών Έβρου, Νίκη Δραμανίδου, οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα «χτυπάνε» σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους συναδέλφους συμβασιούχους, τους αναπληρωτές στην εκπαίδευση, οι οποίοι την παρούσα στιγμή απαριθμούν 40.000.

Νίκη Δραμανίδου

«Χωρίς αυτούς δε μπορεί να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο, και αρκετές χιλιάδες από αυτούς, με τις αλλαγές, θα δουν το δρόμο της απόλυσης» τόνισε η ίδια. «Ουσιαστικά, σήμερα, είναι και πανελλαδικά μέρα κινητοποίησης και για τους αναπληρωτές, με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Ζητούμε την κατάργηση του Ν. Κατρόγλου, πάνω στον οποίο ήρθαν και πατάνε οι αλλαγές αυτές του υπουργείου Παιδείας της Νέα Δημοκρατίας. Είναι αλλαγές που ζητούν κριτήρια, που βάζουν τους ανθρώπους να τρέχουν για να αποκτούν προσόντα και να μη βρίσκουν σχεδόν ποτέ δουλειά ή να γίνεται αυτό ακόμα δυσκολότερο. Θα πρέπει ουσιαστικά να υπάρξει ανανέωση όλων των συμβάσεων των αναπληρωτών που δουλεύουν τώρα, άμεση πρόσληψή τους σε μία φάση του Σεπτέμβρη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία, χρειάζεται αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αγώνας για το δημόσιο σχολείο και αγώνας για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών» σημείωσε η κα Δραμανίδου.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο