fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έκδοση Βιβλίου Χρύσας Κουλιάκη

- Χορηγούμενη-
Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχούς εκδήλωσης που οργάνωσε τον περασμένο Οκτώβριο για την παρουσίαση του βραβευμένου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ της Χρύσας Κουλιάκη, που αφορά στην Τοπική Ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης και την εβραϊκή παρουσία σε αυτήν, εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την έκδοση του βιβλίου της, που μόλις κυκλοφόρησε και το οποίο περιλαμβάνει την ιστορική τεκμηρίωση της έρευνά της.
Το βιβλίο εκδόθηκε με χρηματοδότηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.
Ο Σύλλογος συγχαίρει την άξια επιστήμονα της Θράκης, της εύχεται την καλύτερη δυνατή συνέχεια στην ερευνητική της δράση και παραμένει δυνητικός αρωγός του επιστημονικού της έργου, όπως άλλωστε και κάθε άλλης αξιόλογης περίπτωσης που συμβάλλει στην πρόοδο της Επιστήμης και της Τέχνης.

Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε η εβραϊκή παρουσία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Μέρος του εβραϊκού πληθυσμού βρέθηκε, εγκαταστάθηκε, έζησε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, συνέδεσε την τύχη του με την πορεία της συγκεκριμένης πόλης, ενσωματώθηκε και δραστηριοποιήθηκε μέσα σε αυτήν, έγινε αποδέκτης όλων των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων της, βίωσε την ιστορία της, τα δε μέλη της εβραϊκής κοινότητας έγιναν “πολίτες” της κι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά έγιναν κι αποδέκτες των παγκόσμιων εξελίξεων. Τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η τελική λύση του «Γερμανικού Φυλετικού Φασισμού» είχαν αντίκτυπο στην ιστορική τους πορεία μέσα στη μικρή πόλη του Θρακικού Πελάγους, επιβεβαιώνοντας τη σχέση του μέρους, της πόλης, με το όλον, το διεθνές επίπεδο.

Αυτός ο κύκλος ζωής της εβραϊκής κοινότητας με την παρουσία και εξαφάνισή της στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, γεννά διάφορους προβληματισμούς και σκέψεις ως προς τον τρόπο προσδιορισμού εκείνου που έχει εξαναγκασθεί αρκετές φορές μέσα στην ανθρώπινη ιστορία να μετακινηθεί, να αναζητήσει την τύχη του και την επιβίωσή του σε κάποιο άλλο μέρος, και να προσαρμοσθεί στις ιδιαιτερότητές του τόπου που έχει γίνει η νέα πατρίδα του πολλές φορές στο ρου της ιστορίας. Πρόσφυγες, μετανάστες ή τελικά εκφραστές και ενσαρκωτές της έννοιας του πολίτη, που έχει θέση, υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλη την επικράτεια της γης, ώστε τελικά να καθίσταται “υπερεθνικός Πολίτης”; Τελικά, η τοπική ιστορία της πόλης, η εθνική και η παγκόσμια ιστορία έχει να δείξει ότι οι μετακινήσεις, διασταυρώσεις, ωσμώσεις, δημιουργούν την Ιστορία ενός τόπου μέσα από μια «πολλαπλότητα χρονική», κατά τρόπο που ο χρόνος ξεπερνά τη γραμμική πορεία, αποκτά μια άλλη αξία με ρήξεις κι α-συνέχειες, α-χρονίες.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:


Η Χρύσα Κουλιάκη γεννημένη στην Αλεξανδρούπολη σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο τμήμα στο Π.Μ.Σ. «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», τις οποίες ολοκλήρωσε με άριστα και πρόσφατα έγινε δεκτή ως υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο Τμήμα.
Η επιμόρφωσή της σχετίζεται με την παρακολούθηση συνεδρίων, σεμιναρίων, σχετικών με: την Ιστορία κι Εκπαίδευση, τη Διδακτική της Ιστορίας, τη Διδακτική αξιοποίηση του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, τη Δημιουργία Ντοκιμαντέρ «ως εργαλείο στην Εκπαίδευση- Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία», την Προφορική Ιστορία. Εργάζεται ως Φιλόλογος στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση.
Το παρόν βιβλίο στηρίζει την πρώτη επίσημη ερευνητική προσπάθεια της, η οποία αφορά στη διπλωματική της εργασία και ολοκληρώνεται με την κινηματογραφική της αποτύπωση με το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ: «Ιχνηλατώντας την εβραϊκή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη του μεσοπολέμου». Δημοσίευση άρθρου: «Αξιοποιώντας τη λογοτεχνία στη διδασκαλία της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου: Η έννοια του ιμπεριαλισμού μέσω του “Πολιτικού Καβάφη του Τσίρκα”, Νέα Παιδεία, τ. 163, Αθήνα 2017.
Διάκριση: Πρώτο Βραβείο Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Εκπαιδευτικών 2018 στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία», που προκήρυξε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο