fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ε. Τσανίδου: «Το ζήτημα του Η1Ν1 είναι υπό έλεγχο – ο εμβολιασμός η καλύτερη πρόληψη» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Για τέσσερα περιστατικά Η1Ν1 στον παιδικό πληθυσμό τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τις παιδιατρικές δομές περίθαλψης της περιοχής, έκανε λόγο η Ειρήνη Τσανίδου, Ιατρός Δημόσιας Υγείας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στην Π.Ε. Έβρου. Στη συνέχεια, υπογράμμισε εκ νέου τον σημαντικό ρόλο που έχει ο εμβολιασμός ως μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού.

Η κ. Ειρήνη Τσανίδου

«Η υπηρεσία μας, που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία του Νομού, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, σχεδόν καθημερινά (ειδικά τους χειμερινούς μήνες) με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, ο Η1Ν1 θεωρείται ένας κοινός στέλεχος γρίπης, ο οποίος εμφανίζεται κάθε χρόνο» δήλωσε η κ. Τσανίδου στο evros24.gr, εξηγώντας ότι ο ιός έχει μεν πιο βαριά συμπτώματα από άλλες ομάδες γρίπης, αντιμετωπίζεται και παρακολουθείται ωστόσο με τον ίδιο τρόπο.

Τα περιστατικά Η1Ν1 στα σχολεία της πόλης είναι υπό έλεγχο

«Δεν έχουμε κάποια επίσημη, υποχρεωτική ενημέρωση του αριθμού των περιστατικών, όμως από επαφές μας με την ιατρική κοινότητα, και με κάποια τηλεφωνήματα που έχουν γίνει από διευθυντές σχολείων και συλλόγους γονέων, γνωρίζω ότι υπάρχουν τέσσερα περιστατικά στον παιδικό πληθυσμό (παιδιά δημοτικού) τα οποία αντιμετωπίστηκαν αναλόγως από τις παιδιατρικές δομές περίθαλψης» επεσήμανε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι δε χρειάζεται η λήψη ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση σε επίπεδο πληθυσμού – είναι κοινά μέτρα πρόληψης, όπως και στην εποχική γρίπη.

Τα μέτρα πρόληψης

«Ατομικά μέτρα υγιεινής, υγιεινή των χώρων, απομόνωση πασχόντων» είναι ορισμένα από τα μέτρα που απαρίθμησε η κ. Τσανίδου, αναφέροντας ότι τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν απύρετα στο σπίτι για τρία εικοσιτετράωρα, και σε περίπτωση που εμφανίσουν τα συμπτώματα στο σχολείο, πρέπει να παραμείνουν σε έναν άλλον χώρο ώσπου να το παραλάβουν οι γονείς ή/και κηδεμόνες του. «Δε χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα, κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που έχουν ήδη κάποιο υποκείμενο νόσημα, χρόνιο νόσημα, εξασθενημένο αναπνευστικό ή/και ανοσοποιητικό σύστημα» τόνισε η Ιατρός Δημόσιας Υγείας.  

«Η καλύτερη πρόληψη για αυτή τη μορφή γρίπης είναι ο εμβολιασμός»

«Σήμερα που μίλησα και με τον ΕΟΔΥ, περίπου 50% των περιστατικών που νόσησαν βαριά ήταν ανεμβολίαστα. Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται όλα τα άτομα που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες ή ομάδες κινδύνου, όπως τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι εκπαιδευτικοί» γνωστοποίησε η κ. Τσανίδου, κάνοντας λόγο για έξαρση της εποχιακής γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες, η οποία έξαρση κλιμακώνεται τον Φεβρουάριο. «Εμβολιασμοί μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, ωστόσο, αυτοί που θα φέρουν καλά αποτελέσματα μπορούν να γίνουν από τον Νοέμβριο μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Ο εμβολιασμός στη χώρα μας, κατά την άποψή μου δυστυχώς, δεν είναι υποχρεωτικός – είναι στην κρίση του καθενός. Και όσον αφορά τα παιδιά είναι στην κρίση του γονέα ή/και κηδεμόνα αν θα εμβολιαστούν. Η άποψή μας, βασιζόμενη στα επιστημονικά στοιχεία και στη γνώμη των αρμόδιων φορέων της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, είναι πως πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, ειδικά όσα άτομα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου» εξήγησε η ίδια.

Τέλος, έκανε λόγο για μια νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης, στην οποία επισημαίνεται ξανά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο σωστός αερισμός των χώρων, καθώς και η κάλυψη του στόματος με χαρτομάντηλο ή το μανίκι σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο