Διδυμότειχο: Τον “έκαψαν” τον Μπέη!! (βίντεο)

Για άλλη μια χρονιά, το έθιμο του Μπέη πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Διδυμοτείχου. Ο λαογραφικός σύλλογος Μπέης Διδυμοτείχου, θεματοφύλακας της παράδοσης ενός εθίμου που χάνεται στα βάθη του χρόνου, πραγματοποίησε το έθιμο σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή του ΚΤΕΛ. Ο κόσμος του Διδυμοτείχου, όλων των ηλικιών, αγκάλιασε το έθιμο, και έδωσε το παρόν στην εκδήλωση βοηθώντας στην μετάδοση του εθίμου στις νέες γενιές αλλά και στηρίζοντας την προσπάθεια του συλλόγου.

Το έθιμο του Μπέη, στην βασική του μορφή, ένας άρχοντας ο “Μπέης” με τους ακολούθους του, περιέρχεται τα σπίτια του χωριού, όπου δέχεται κεράσματα και δίνει ευχές. Ακολουθεί στην πλατεία, αναπαράσταση οργώματος, σποράς και γενετήσιας πράξης, ο συμβολικός θάνατος και η ανάστασή του.

Βέβαια κατά την διαδικασία του καψίματος του Μπέη, που στην ουσία καίγεται το χαρακτηριστικό του καπέλο, σύμβολο της εξουσίας του, γίνονται από τους ακόλουθους του Μπέη πολλά “τσαλίμια” και πειράγματα, σατυρικού και πονηρού χαρακτήρα, καθώς επίσης και σκετσάκια που διακωμοδούν στιγμές από την ζωή παλαιότερων χρόνων.

Συγχαρητήρια στο σύλλογο και του χρόνου με υγεία!!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το κάψιμο του Μπέη!!