Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνεργασία μεταξύ ερευνητών του προγράμματος LandSeaLot, τοπικών αλιέων και φορέων της περιοχής, με στόχο την παρατήρηση και προστασία της ζώνης ξηράς–θάλασσας στο Δέλτα Έβρου και τις εκβολές του ποταμού. Στη δράση συμμετείχαν στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, καθώς και επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η περιοχή ξεχωρίζει για τις μοναδικές παραλίες, τα δελταϊκά και θαλάσσια οικοσυστήματα και τον πλούτο σε ψαριές. Στο πλαίσιο του LandSeaLot, η περιοχή αποτελεί έναν από τους εννέα βασικούς τόπους μελέτης σε όλη την Ευρώπη για κοινή παρακολούθηση και προστασία παράκτιων περιοχών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν συνεργασίες με πολίτες-επιστήμονες, τοπικές κοινότητες, υπηρεσίες περιβάλλοντος και επαγγελματίες της μπλε οικονομίας, όπως οι αλιείς.
Οι νέες συνεργασίες ενισχύονται από την εγκατάσταση οικονομικών και εύχρηστων συσκευών παρατήρησης, όπως οι αισθητήρες Probe που προσαρμόζονται στα καλάμια ψαρέματος, οι Manta Nets για συλλογή μικροπλαστικών, «έξυπνοι» πλωτήρες και κάμερες παρακολούθησης. Κατά τις εκπαιδεύσεις στην Αλεξανδρούπολη, οι αλιείς και τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές για τη συλλογή δεδομένων στο ποτάμι και στην παράκτια ζώνη. Οι πλωτήρες θα καταγράφουν θερμοκρασία, αλατότητα, οξυγόνο, χλωροφύλλη και θολερότητα, ενώ ένας αισθητήρας θρεπτικών ουσιών θα εγκατασταθεί στον ποταμό.
Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στη βελτιωμένη προστασία του οικοσυστήματος από φαινόμενα όπως εισροή θαλασσινού νερού και ρύπανση, ενώ οι καταγραφές πλαστικών απορριμμάτων θα δείξουν την προέλευση, τη διαδρομή και την τύχη της πλαστικής ρύπανσης. Οι δράσεις αυτές ενισχύουν τη συλλογική γνώση για τις αλλαγές στη ζώνη ξηράς–θάλασσας, τον αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τους τρόπους προστασίας του Δέλτα Έβρου και των γειτονικών παράκτιων περιοχών.
























