Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, 2025
10.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΑντίθετη στον εμβολιασμό η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων

Αντίθετη στον εμβολιασμό η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων

Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων (ΕΕΕΔΕΕ) εκφράζει την αντίθεσή της στην εφαρμογή εμβολιασμών κατά της ευλογιάς στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη πρακτική θα επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση, ιδίως λόγω της ελλιπούς τήρησης μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές προβάτων.

Η ΕΕΕΔΕΕ, η οποία συστάθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2025 ως ανεξάρτητη, επιστημονική, συμβουλευτική επιτροπή, έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων για τη λοίμωξη, καθώς και την υποβολή τεκμηριωμένων εισηγήσεων προς την Πολιτεία. Όπως διευκρινίζεται, η λήψη αποφάσεων εναπόκειται στην Πολιτεία, που λαμβάνει υπόψη και παράγοντες όπως το κόστος, οι διαθέσιμοι πόροι και οι εμπορικές επιπτώσεις.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής τονίζεται πως έχουν εντοπιστεί εκτεταμένες παραβάσεις των εθνικών μέτρων βιοασφάλειας, καθώς και παράνομοι εμβολιασμοί με μη αδειοδοτημένα προϊόντα, όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα. Παράλληλα, υπάρχουν αδήλωτες εκτροφές με κρούσματα ευλογιάς, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποσοστό του πληγέντος ζωικού κεφαλαίου.

Η ΕΕΕΔΕΕ επισημαίνει πως ο ιός της ευλογιάς των προβάτων δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε μόλυνση μπορεί να πλήξει σοβαρά την εμπορευσιμότητα των ελληνικών προϊόντων, τα οποία αποφέρουν στη χώρα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως από εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, η επιτροπή αναφέρει πως δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένο εμβόλιο από την ΕΕ ή το ελληνικό κράτος, το οποίο να εξασφαλίζει αποτελεσματική πρόληψη ή να επιτρέπει τη διάκριση εμβολιασμένων από φυσικώς μολυσμένα ζώα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σε καμία χώρα όπου εφαρμόστηκαν εμβολιασμοί δεν κατέστη δυνατή η εξάλειψη της νόσου, καθώς η λοίμωξη μετατράπηκε σε ενδημική.

Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι «η μοναδική σωστή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος παραμένει η αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής». Παράλληλα, δηλώνει πως προσπαθεί να αποτυπώσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα, ώστε να αποφευχθούν βαρύτερες επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους.

Όπως αναφέρεται, η ΕΕΕΔΕΕ θα εισηγηθεί αυστηρά αλλά ανακουφιστικά μέτρα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή εμβολιασμών ως ύστατη λύση, με στόχο τη θωράκιση της χώρας έναντι μελλοντικών επιδημιών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου. Η Πολιτεία, καταλήγει η ανακοίνωση, φέρει την ευθύνη για τον εντοπισμό όσων παραπλάνησαν ή αλλοίωσαν την επιδημιολογική εικόνα, καθώς και για την προετοιμασία απέναντι σε ενδεχόμενα πιο επικίνδυνα νοσήματα που απειλούν την ελληνική κτηνοτροφία.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Νέο κατάστημα εστίασης με γεύσεις από την Τουρκία στη Λεωφόρο Δημοκρατίας

Στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο κατάστημα όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε το καφέ–μπαρ PENNAN, ένα νέο...

«Δήμος Αλεξανδρούπολης: Οι παρατάξεις καταγγέλλουν την απώλεια των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ για… 1 ευρώ»

Οι παρατάξεις ΑΡΧΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και ΕΝ' ΕΡΓΩ ΜΑΖΙ εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία και την έντονη διαμαρτυρία μας για...

Ερυθρός Σταυρός Αλεξανδρούπολης: Ενημέρωση και παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών στον Σύλλογο Γυναικών Νίψας

Εκπαιδευτική δράση με επίκεντρο τη γνώση και την πρόληψη πραγματοποίησε το Περιφερειακό Τμήμα Αλεξανδρούπολης...

Αλεξανδρούπολη: Εμπορικό κέντρο στις αποθήκες ΚΥΔΕΠ; – Σκέψεις και προτεραιότητες για την πόλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των Super Markets και έχει έδρα...

Παρόμοια