fbpx
3.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ορεστιάδας για προβλήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

- Χορηγούμενη-

.

Τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ορεστιάδας με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Ζαλουφλή, επισκέφθηκε παιδικούς σταθμούς της πόλης μας, προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, με αφορμή την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εντοπίστηκαν μια σειρά από παλιά και νέα προβλήματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας παιδιών και εργαζομένων και γενικότερα προβλήματα που δυσκολεύουν ακόμα παραπέρα τη ζωή των νέων ζευγαριών.

Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και του Δήμου δεν λήφθηκε κανένα επιπλέον μέτρο σε σχέση με την περσινή έναρξη λειτουργίας τους, που δεν υπήρχε η πανδημία του κορονοϊού, εκτός από το γεγονός ότι το προσωπικό φοράει μάσκες.

Δυστυχώς η απαραίτητη μείωση της αναλογίας παιδιών – βρεφονηπιαγωγών, αφενός ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία, αφετέρου ως μια σύγχρονη παιδαγωγική αναγκαιότητα με τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση και τις δραστηριότητες στην αυλή δεν ισχύει. Μάλιστα ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς ο 3ος παιδικός σταθμός φιλοξενεί – ας ελπίσουμε προσωρινά – τα παιδιά του 4ου, μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση του, ενώ στον 2ο εξυπηρετούνται ήδη 43 παιδιά με σκοπό να αυξηθούν με την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Όπως αποδεικνύουν τα παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη να ανεγερθεί ένας νέος παιδικός σταθμός στην Ορεστιάδα. Αίτημα που παραμένει, δυστυχώς, ανεκπλήρωτο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) αλλά διαχρονικά και των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, με αποτέλεσμα τα παιδιά του 1ου και 4ου παιδικού σταθμού να φιλοξενούνται σε ακατάλληλες, ενοικιαζόμενες αίθουσες που βρίσκονται σε εισόδους πολυκατοικιών.

Όπως επίσης είναι απαραίτητη η λειτουργία ενός δημοτικού πολυδύναμου βρεφονηπιακού σταθμού στο Δήμο Ορεστιάδας ώστε να μην αναγκάζονται τα νέα ζευγάρια να καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών, με το αζημίωτο φυσικά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων της χώρας μας που έχουν σαν στόχο να παραδώσουν και τον κρίσιμο τομέα της προσχολικής αγωγής στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», απαλλάσσοντας έτσι τον κρατικό προϋπολογισμό και από αυτή την ευθύνη και καλεί τους γονείς και τους εργαζόμενους μέσα από τους μαζικούς τους φορείς και τα σωματεία τους να διεκδικήσουν:
Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
Με ευθύνη της κυβέρνησης, μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να ελέγχονται με ουσιαστικό τρόπο οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.
Κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των vouchers. Ελεύθερη και δωρεάν εγγραφή όλων των παιδιών στις δομές της προσχολικής αγωγής.
Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο