1600 αγροτοδασικές πυρκαγιές κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική το 2024 στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ενώ και στην αντιπυρική περίοδο του 2025 που διανύουμε η κατάσταση δεν «γεννά» μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή κάποια εξαιρετικά σοβαρή δασική πυρκαγιά, πλην όμως η κατάσταση πλήρους επαγρύπνησης έρχεται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τον Αύγουστο. Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν στα ύψη, τη φύση να είναι ξερή και τα μελτέμια του Αυγούστου να καραδοκούν, η κατάσταση αποτελεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για εκδήλωση κι εξάπλωση πυρκαγιών.

Με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, την Τετάρτη 9 Ιουλίου έλαβε χώρα άσκηση πεδίου στη Μαρώνεια, με αντικείμενο την αντιμετώπιση ταχέως εξαπλωνόμενης πυρκαγιάς. «Στόχος είναι να ξέρουμε να λύνουμε τα προβλήματα εάν συμβεί κάτι», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Βενετίδης.
Θύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης αρκετές επαφές με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, έγινε γνωστό ότι μέχρι στιγμής το 80% των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, προέρχονταν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις σπίθες από τις μηχανές και τη μεγάλη ξηρή βλάστηση δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση φωτιάς. Μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός έχει ανταποκριθεί άμεσα σε όλα τα συμβάντα.
«Είμαστε σε επιφυλακή και σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, τον Στρατό, την Αστυνομία και τους Δήμους», ενημέρωσε ο Κώστας Βενετίδης.
Γρήγορος εντοπισμός, άμεση δράση
Έχοντας… πάθει πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα, από φονικές και καταστροφικές αγροτοδασικές πυρκαγιές, η καταπολέμηση των πυρκαγιών πλέον έχει βελτιωθεί αισθητά.

Για τον εντοπισμό πυρκαγιών από πέρσι αξιοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που πετούν σε 24ωρη βάση καθημερινά, με στόχο να εντοπίσουν το ταχύτερο δυνατό τον καπνό. Έξι drones πετούν από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ 5 ακόμη θα τεθούν σε λειτουργία από βδομάδα, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των χειριστών, προκειμένου να επιτηρούν από αέρος δασικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Αναφορικά με τα εναέρια μέσα, όπως ενημέρωσε ο Κώστας Βενετίδης, 4 βρίσκονται σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και 3 στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης.
Τα εναέρια μέσα, πλέον, σηκώνονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς «κλειδί» είναι η οριοθέτηση των μετώπων την πρώτη ώρα από την εκδήλωσή τους, καθώς όσο περισσότερο εξαπλώνονται τόσο πιο επικίνδυνα καθίστανται.
Σημειώνεται, τέλος, ότι φέτος τοποθετήθηκε Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) -γνωστή ως «δασοκομάντος»- και στην Καβάλα μετά την Αλεξανδρούπολη, που σε συνδυασμό με την 4η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, μπορούν να επιχειρήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και σημεία.
Πηγή: https://xronos.gr