fbpx
12 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Α. Γαλάνης: «Το πρόβλημα στον Έβρο είναι μια κίνηση του Ερντογάν για να πιέσει την Ευρώπη μέσω της Ελλάδος» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο evros24.gr o στρατηγός ε.α. Αθανάσιος Γαλάνης, άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών θεμάτων, εξηγώντας αναλυτικά και ερμηνεύοντας αυτό που ζούμε εδώ στον Έβρο το τελευταίο δεκαήμερο με τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα στις Καστανιές, που θέλουν να εισέλθουν στην χώρα, οργανωμένα οδηγούμενοι από την Τουρκία.

- Χορηγούμενη-1

Στην πρώτη ερώτηση του Σάκη Σταυρίδη αν αυτό το γεγονός το «βλέπαμε να έρχεται ή αν ήταν μια απόφαση του Ερντογάν των τελευταίων ημερών» ο κ. Γαλάνης απάντησε:

«Για την Τουρκία δεν χρειάζεται να έχεις πληροφορίες, ανακοινώνει τις προθέσεις της. Πολλές φορές το είχε πει ότι θα το κάνει. Γνωρίζαμε, δεν γνωρίζαμε τον ακριβή χρόνο. Το θέμα ήταν η άμεση αντίδραση και αντιδράσαμε άμεσα. Από το 3ο τρίμηνο του 2019 υπήρχαν προετοιμασίες από το στρατό μας και την αστυνομία» σημείωσε.

Ο κ. Γαλάνης είπε πως τα σημερινά γεγονότα είναι ίδια με αυτά του 2015 όπου τότε όμως οι περισσότεροι μετανάστες ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ σήμερα είναι από άλλες τρίτες χώρες και τους χαρακτήρισε «πεινασμένους ανθρώπους, μια εύκαμπτη μάζα».

Τότε η Τουρκία κατάφερε να πέσει την Ευρώπη και να πάρει πολλά χρήματα. «Τώρα επιλέχθηκε το τριήμερο της Αποκριάς, αν και υπάρχουν πρωτόκολλα να μη γίνονται προκλητικές ενέργειες ανάμεσα στις δύο χώρες σε περιόδους εθνικών και θρησκευτικών  εορτών».

Κατόπιν ο κ. Γαλάνης ανέλυσε τα προβλήματα και τις ήττες που έχει υποστεί ο κ. Ερντογάν τον τελευταίο καιρό στη Συρία και την εκεχειρία που αναγκάστηκε να υπογράψει με την Ρωσία, τη μη στήριξη του ΝΑΤΟ. «Μέχρι στιγμής έχει εισπράξει μόνο λεκτική στήριξη από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα γεγονότα στον Έβρο γίνονται γιατί θέλει να πιέσει την Ευρώπη μέσω της Ελλάδος και φυσικά να μπορέσει να αποσπάσει πολλά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα» επεσήμανε.

Ο κ. Σταυρίδης ρώτησε τον κ. Γαλάνη αν «υπάρχει η περίπτωση ατυχήματος» στα σύνορα του Έβρου, αφού βλέπουμε Τούρκους και Έλληνες στρατιώτες με το δάχτυλο στη σκανδάλη, τουρκικά μαχητικά να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο. Η απάντησή του ήταν πως «πάντα υπάρχει περίπτωση ατυχήματος, όταν παίζεις με τη φωτιά μπορεί να καείς. Ωστόσο υπάρχει σύνεση και σωστός χειρισμός από την ελληνική πλευρά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις».

Όσο για το πόσο θα επικρατεί αυτή η κατάσταση στα σύνορα στις Καστανιές δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη, αλλά ανέφερε πως θα εξαρτηθεί και από τις συναντήσεις του Ερντογάν με Μέρκελ και Μακρόν και τη συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη του μήνα.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πίσω και να βάλει εμπόδια στα σύνορα κατά μήκος του Έβρου τα οποία να φυλάνε οι συνοριοφύλακες υποβοηθούμενοι από το στρατό. Και φυσικά η καλύτερη προστασία είναι η ανάπτυξη των παρέβριων περιοχών» κατέληξε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ