Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025
13.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδα48ωρη Απεργία Νοσοκομειακών Γιατρών στις 6-7 Νοεμβρίου – Κλειστά τα ιδιωτικά εργαστήρια

48ωρη Απεργία Νοσοκομειακών Γιατρών στις 6-7 Νοεμβρίου – Κλειστά τα ιδιωτικά εργαστήρια

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Παρασκευή στις 12:00 στο Υπουργείο Υγείας, ενώ ζητούν και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ) προχωρά σε πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή, με όλα τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια της χώρας κλειστά, ζητώντας λύσεις για το διαχρονικό πρόβλημα του clawback.

Σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν σε πανελλαδική πανυγειονομική απεργία, με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς Μαξίμου, Βουλή, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Υπουργείο Υγείας.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνουν ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι οριακή, με ανεπάρκειες λόγω υγειονομικών ανισοτήτων και υποστελέχωσης, ενώ οι εναπομείναντες υγειονομικοί καταβάλουν υπερπροσπάθειες για να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος, τονίζει ότι η κινητοποίηση αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας: «Μίζερη δεν είναι η στάση μας, μίζερη είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά στα νοσοκομεία».

Σημαντικά στοιχεία που καταγράφει η ΟΕΝΓΕ:

  • Ένας ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται μόλις 5,38 ευρώ μεικτά/ώρα στις εφημερίες.
  • Ένας διευθυντής με 20–25 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει 8,4 ευρώ/ώρα.
  • Στα νησιά και την περιφέρεια οι γιατροί κάνουν περισσότερες εφημερίες από το πλαφόν του υπουργείου, ενώ υπάρχουν οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές.
  • Οι «νομάδες γιατροί» μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν τεράστια κενά.
  • 100 από τις 210 χειρουργικές αίθουσες στην Αττική και 25 από τις 70 στη Θεσσαλονίκη παραμένουν κλειστές.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, προωθεί συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για ραντεβού και χειρουργεία.

Η απεργία στοχεύει στην ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης στο ΕΣΥ και στη διεκδίκηση ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«Έζησα από θαύμα»: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νίκου Παπακωνσταντίνου μετά το τροχαίο στην Εγνατία Οδό (βίντεο)

«Έζησα από θαύμα». Με αυτή τη φράση περιγράφει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου το σοβαρό τροχαίο...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξανδρούπολη λόγω μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννητριών

Η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στις 24 και...

“Ελπιδοφόρες προοπτικές για το εργοστάσιο ζάχαρης Νέας Ορεστιάδας” – Συμμετοχή Αναστάσιου Δημοσχάκη σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτή ομογένειας

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε την 25η/11 διευρυμένη τηλεδιάσκεψη για την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης...

Αφθώδης Πυρετός: 274 εστίες στην Τουρκία – Μία εστία λίγα μέτρα από τα σύνορα του Βόρειου Έβρου

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για...

Παρόμοια