23-29 Απριλίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού – Συναγερμός για την εξάπλωση της Ιλαράς (video)

Η εβδομάδα 23-29 Απριλίου είναι αφιερωμένη στον εμβολιασμό.
Η  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού  αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με κύριο σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής, ως ατομικό δικαίωμα και κοινωνική ευθύνη.
Ο εμβολιασμός είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο και δη, στις μέρες μας, εξηγεί ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΑ, Αθανάσιος Χατζημιχαήλ, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και μεγαλώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο όπως είπε τείνει να αλλοιώσει την συνείδηση των πολιτών προς τους εμβολιασμούς.
Ενώ πρίν από 5-6 χρόνια στη χώρα μας το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά άγγιζε το 85%, τα τελευταία χρόνια ολοένα και μειώνεται, με πολλές επιπτώσεις, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους.
Τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας τους, του επαγγέλματός τους, του τρόπου ζωής τους ή της κατάστασης υγείας τους.
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΛΑΡΑΣ ΣΤΟ Π.Γ.Ν.Α.
Μάλιστα, με  την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα μας διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση, καθώς έρχονται νοσήματα τα οποία είχαμε ξεχάσει, όπως για παράδειγμα η ιλαρά, τα κρούσματα της οποίας ολοένα και αυξάνονται, κυρίως σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και πληθυσμούς, όπως είναι για παράδειγμα οι ΡΟΜΑ της Θράκης, προσθέτει ο Αθανάσιος Χατζημιχαήλ.
Στο ΠΓΝΑ τα κρούσματα είναι πολλά, τόσο σε ασθενείς όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, και πλέον γίνεται μία προσπάθεια εμβολιασμού, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος.
“Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι γονείς να ευαισθητοποιηθούν και να καταλάβουν, ότι τα εμβόλια είναι αθώα, αλλά πολύ σημαντικά για την υγεία παιδιών και ενηλίκων” υπογραμμίζει.
https://www.youtube.com/watch?v=za_70uXzV0s