fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζωή με το θάνατό της χάρισε ασθενής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Αφού κρίθηκε ως εγκεφαλικά νεκρή, η οικογένειά της πήρε την σπουδαία απόφαση να δωρίσει όργανά της Από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, στήθηκαν αερογέφυρες ζωής προς Ιταλία και Αθήνα

- Χορηγούμενη-

Μία γυναίκα που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κρίθηκε το Σαββατοκύριακο, από τους θεράποντες ιατρούς της, ως εγκεφαλικά νεκρή. Επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής, η οικογένειά της, αποφάσισε να δωρίσει όργανά της, τα οποία μεταφέρθηκαν αεροπορικώς, για να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς στην Αττική, αλλά και στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Οι αεροδιακομιδές έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά από τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Αεροδιακομιδών με το αεροδρόμιο «Δημόκριτος». Όπως αναφέρει ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης στη Δέλτα Τηλεόραση, το αεροδρόμιό μας, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, που μπορεί να μην λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ωστόσο, για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη παρουσιαστεί, υπάρχει η δυνατότητα ετοιμότητας και ανταπόκρισης, μέσα σε 20 λεπτά. Έτσι, έγινε εξυπηρέτηση της ιδιωτικής πτήσης από την Ιταλία, με την ιατρική ομάδα που έφτασε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει το όργανο για μεταμόσχευση, ενώ με εμπορική πτήση μεταφέρθηκαν στην Αθήνα τα υπόλοιπα προς μεταμόσχευση όργανα.

Ελπίδες για επανεκκίνηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας

Σημαντικές πλην αθόρυβες νίκες έχουν επιτευχθεί στο κρίσιμο πεδίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, γεννώντας βάσιμες ελπίδες για την επανεκκίνηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας.

Παρά την πανδημία διατηρήθηκε η δωρεά οργάνων στο προσκήνιο των ιατρικών-ανθρωπιστικών πράξεων με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, ενώ ξεκίνησε να εκπονείται το Εθνικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις από ομάδα Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση.

Η εργώδης προσπάθεια απέδωσε καρπούς ζωής: καταγράφηκε ρεκόρ μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντες δότες, περισσότερες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών από τον μέσο ετήσιο αριθμό της τελευταίας 5ετίας και έγινε επανεκκίνηση στο Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Πνεύμονα.

Το πρώτο 3μηνο της πανδημίας, οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων σχεδόν μηδενίστηκαν, αφού τα μοσχεύματα από αποβιώσαντες δότες προσφέρονται από τις ΜΕΘ που βρίσκονταν σε πόλεμο. Πολύ σύντομα, όμως, οι ΜΕΘ και οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων ανέκαμψαν. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 134 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (87 νεφρού, 31 ήπατος, 12 καρδιάς, 4 πνευμόνων), προερχόμενες από 52 αποβιώσαντες δότες οργάνων. Από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Μάρτιο διενεργήθηκαν 90 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες, κυρίως στο «Λαϊκό».

Το ίδιο χρονικό διάστημα διενεργήθηκαν 121 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, περισσότερες από τον μέσο ετήσιο αριθμό της τελευταίας 5ετίας (107 μεταμοσχεύσεις). Επίσης, το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών αυξήθηκε κατά 25% και περιλαμβάνει πλέον 195.000 δότες, διευρύνοντας τις πιθανότητες των Ελλήνων ασθενών να βρουν συμβατό δότη.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο