28.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Υποβαθμίζει και «πολιορκεί» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο Υπουργός Παιδείας, διώκει πολιτικά τον Πρύτανη!!

- Χορηγούμενη-

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, την οποία συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης σχετικά με την άδικη και παράνομη απόφαση να τεθεί ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Καραμπίνης, σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Όπως αναφέρουν οι τρεις Βουλευτές στην Ερώτησή τους ο Υπουργός Παιδείας με αυτήν την απόφασή του δείχνει μια ακατανόητη εμμονή απέναντι στο ΔΠΘ, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και προόδου για μια ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας, όπως είναι η Θράκη.

Παράλληλα,  αποφεύγει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για ποιο λόγο βασίστηκε αποκλειστικά για την απόφασή του στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), παραβλέποντας τις απαλλακτικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών και δημοσιονομικών φορέων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που και ο σχετικός έλεγχος έγινε κατ΄ εντολή του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος, κου Δημοσθένη Κασσαβέτη , ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου και εις βάρος του έχει διενεργηθεί Ε.Δ.Ε. για σοβαρά παραπτώματα που είχε διαπράξει αναφορικά με τη μη ορθή εκτέλεση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων.

Ο Υπουργός Παιδείας βιάστηκε να επιβάλλει αυτή την ποινή στον Πρύτανη του ΔΠΘ, χωρίς να περιμένει την απόφαση του  Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΕΠ των ΑΕΙ. Αντίθετα δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για άλλο καθηγητή του ΔΠΘ, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης.

Οι Βουλευτές ρωτάνε, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο βιάστηκε να εκδώσει αυτήν την απόφαση και δεν περίμενε την οριστική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΕΠ των ΑΕΙ;

Γιατί δεν ακολούθησε την ίδια πρακτική και για τον κ. Κασσαβέτη, που αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα;

Επίσης, γιατί δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία και για συγκεκριμένο Καθηγητή του ΔΠΘ, ο οποίος μάλιστα παρά του γεγονότος ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα έχει συνάψει και σύμβαση μίσθωσης έργου μέχρι τις 31/01/2018;

 

Αναλυτικά η γραπτή Ερώτηση

«Η απόφασή σας να θέσετε σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθ. Καραμπίνη, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΕΠ των ΑΕΙ αποδεικνύει και στην πράξη αυτό που ισχυριζόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα.  Ότι δείχνετε, δηλαδή, μια ακατανόητη εμμονή απέναντι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και προόδου για μια ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας, όπως είναι η Θράκη.

Δυστυχώς, ούτε αυτήν την παράμετρο σεβαστήκατε, αλλά ούτε και είχατε την ευαισθησία να απαντήσετε στα καίρια ερωτήματα που σας θέσαμε τρεις Βουλευτές, στη σχετική Ερώτηση που σας καταθέσαμε στις 07/06 (αρ. πρωτοκόλλου 6162) σχετικά με τις καταστάσεις ανωμαλίας που προσπαθείτε να δημιουργήσετε στο συγκεκριμένο Ίδρυμα.

Όπως και πολλοί συνάδελφοί σας Υπουργοί αδιαφορείτε για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ενώ οφείλατε, βάσει των κανονισμών, να απαντήσετε εντός 25 ημερών από την ημέρα κατάθεσης της Ερώτησης, προτιμήσατε να ενημερώσετε τον φιλικό σας Τύπο, παρά τη Βουλή πρωτίστως, για την απόφασή σας να θέσετε σε καθεστώς αποχής τον κ. Καραμπίνη.

Τα ερωτήματα βέβαια παραμένουν και είναι αμείλικτα για εσάς. Είστε έκθετος όσο δεν απαντάτε για ποιο λόγο βασιστήκατε αποκλειστικά στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και δεν λάβατε υπόψη σας τις αμετάκλητες απαλλακτικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών και δημοσιονομικών φορέων για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο σχετικός έλεγχος του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. έγινε κατ΄ εντολή του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος, κου Δημοσθένη Κασσαβέτη, ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου και έχει διενεργηθεί εις βάρος Ε.Δ.Ε. για σοβαρά παραπτώματα που είχε διαπράξει αναφορικά με τη μη ορθή εκτέλεση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων.

Παράλληλα, δεν λάβατε υπόψη σας την απόφαση με υπ’ αριθμ. 1/39/4.05.2017 της Συγκλήτου σύμφωνα με την οποία «δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις και παραλείψεις του Πρύτανη που να δικαιολογεί την αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ενός εν ενεργεία Πρύτανη που τυγχάνει της αμέριστης στήριξης της Ακαδημαϊκής και Διοικητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας».

Παρά, λοιπόν την αντίθετη γνώμη της Συγκλήτου προχωρήσατε στη σχετική απόφαση περί αποχής του Πρύτανη του ΔΠΘ από τα καθήκοντά του, χωρίς να δεχθείτε, μάλιστα, και το νόμιμο δικαίωμά του περί παροχής προθεσμίας πέραν της αρχικά δοθείσης των μόλις 5 ημερών, μη λαμβάνοντας εν τέλει υπόψη σας τις υποβληθείσες απόψεις του πειθαρχικά διωκόμενου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι προχωρήσατε σε μια σειρά ενεργειών και πολιτικής δίωξης του Πρύτανη του ΔΠΘ με στόχο να πληγεί το κύρος του και κατ’ επέκταση και η αξιοπιστία του Πανεπιστημίου.

Βιαστήκατε όμως να τον θέσετε σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του και μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου πριν από την έκδοση οριστικής απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΕΠ των ΑΕΙ χωρίς όμως να δικαιολογείτε επαρκώς την απόφασή σας. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο σας αναφέρονται αοριστολογίες και γενικότητες και δεν γίνεται αναφορά στην ουσία της υπόθεσης.

Αλγεινή εντύπωση, προκαλεί από την άλλη μεριά το γεγονός ότι δεν δείξατε την ίδια ευαισθησία για άλλο καθηγητή του ΔΠΘ, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης. Ο συγκεκριμένος Καθηγητής, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και ευρίσκεται σε καθεστώς αποχής των ακαδημαϊκών καθηκόντων του, έχει συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου για περίπου ένα χρόνο, μέχρι τις 31/01/2018.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Ποια είναι τα πραγματικά αίτια που σας οδήγησαν στην απόφαση να θέσετε σε καθεστώς αποχής τον Πρύτανη του ΔΠΘ, πριν την οριστική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΕΠ των ΑΕΙ; Για ποιο λόγο βιαστήκατε να πάρετε αυτήν την απόφαση και δεν παραπέμψατε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, δημιουργώντας για μια ακόμα φορά κλίμα αναταραχής στις τάξεις του Ιδρύματος;
  2. Για ποιο λόγο δεν κάνατε δεκτές τις εξηγήσεις του Πρύτανη του ΔΠΘ και απλώς τις χαρακτηρίσατε ως ανεπαρκείς και εκπρόθεσμες, ενώ παράλληλα δεν δεχθήκατε το νόμιμο δικαίωμά του περί παροχής προθεσμίας πέρα της αρχικά δοθείσης των 5 ημερών;
  3. Γιατί δεν πράξετε κάτι ανάλογο και για την περίπτωση του κου Κασσαβέτη και να τον θέσετε κι αυτόν σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του, μέχρι να συγκληθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο ΔΕΠ των ΑΕΙ, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αφού καλείται να επιστρέψει το ποσό των 397.800 ευρώ για μαθήματα που δεν έκανε;
  4. Για ποιο λόγο αγνοήσατε την απόφαση της Συγκλήτου για το συγκεκριμένο θέμα;
  5. Γιατί δεν έχετε επιδείξει αντίστοιχη ευαισθησία και για συγκεκριμένο Καθηγητή του ΔΠΘ, ο οποίος μάλιστα παρά του γεγονότος ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα έχει συνάψει και σύμβαση μίσθωσης έργου μέχρι τις 31/01/2018; Μήπως επειδή είναι συγγενής Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ;
  6. Είστε διατεθειμένος να πάρετε, επιτέλους, κάποια απόφαση που να ενισχύει την ανάπτυξη σε επιστημονικό επίπεδο του ΔΠΘ, εκτός από να επιδιώκετε την υποβάθμισή του με κάθε τρόπο, όπως συνέβη και με την υπόθεση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου;».
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ