fbpx
8.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ξεπερνούν το ΕΣΠΑ 2021-2027 της ΑΜ-Θ οι οφειλές σε δημόσιο και ΕΦΚΑ 125 επιχειρήσεων του Έβρου

Τουλάχιστον 125 επιχειρήσεις του Έβρου βρίσκονται στη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με τους οφειλέτες προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, οι οποίες εμφανίζονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

- Χορηγούμενη-

Τουλάχιστον 125 επιχειρήσεις του Έβρου βρίσκονται στη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με τους οφειλέτες προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, οι οποίες εμφανίζονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών των νομικών προσώπων του νομού, που συμπεριλήφθηκαν στη συγκεκριμένη λίστα, ξεπερνά τα 668 εκ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα 50 εκ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, το άθροισμα των οποίων ξεπερνά κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) της ΠΑΜΘ!

Πρόκειται για περίπου 80 επιχειρήσεις με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, 25 με έδρα την ευρύτερη περιοχή Ορεστιάδας, 15 με έδρα την ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου και οι υπόλοιπες έχουν δηλωμένη ως έδρα την περιοχή Σουφλίου και τη Σαμοθράκη.

Στην κορυφή της λίστας των νομικών προσώπων του Έβρου, που εμφανίζουν μεγάλες οφειλές, βρίσκεται η πρώην βιομηχανία κρέατος «Θράκη», με 274 εκ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο και άλλα 15,2 εκ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, μάλιστα, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων 30 επιχειρήσεων και εταιρειών όλης της χώρας, με τις υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μεταξύ άλλων, στη λίστα της Α.Α.Δ.Ε. βρίσκονται επίσης η ΕΑΣ Διδυμοτείχου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νοτίου Έβρου, που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, τα Εκκοκκιστήρια Έβρου, ο Ελληνικός Σύνδεσμος για τη Διεθνή Ανάπτυξη και η Δημοτική Επιχείρηση Σηροτροφίας-Μεταξιού Σουφλίου.

Έμπειρα στελέχη, πάντως, των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, αλλά και νομικοί που έχουν χειριστεί υποθέσεις οφειλετών, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη λίστα «δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα», όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, αφού «αποτελεί επανάληψη της ίδιας λίστας που έχει δημοσιοποιηθεί άλλες δύο φορές την τελευταία επταετία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να εμφανίζονται, απλά, αυξημένες από τους τόκους που έχουν προστεθεί». Πρόσθεσαν επίσης πως πολύ μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων-οφειλετών δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και οι οφειλές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα παραμένουν εσαεί ανείσπρακτες, δεδομένου ότι πρόκειται για νομικά πρόσωπα που έχουν πτωχεύσει, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποβιώσει, οι κληρονόμοι έχουν προχωρήσει σε αποποιήσεις και ο μόνος λόγος για τον οποίο συνεχίζουν να εμφανίζονται στη συγκεκριμένη λίστα είναι επειδή υπάρχει κάποιο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να εκποιηθεί υπέρ του Δημοσίου.

Τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι σπάνιες, καθώς μεγάλος αριθμός τέτοιων ακινήτων-“κουφαριών” έχουν πλειστηριαστεί πολλές φορές και δεν υπήρξε ενδιαφέρον, συνήθως λόγω των υψηλών τιμών με τις οποίες “βγαίνουν στο σφυρί”. Οι υψηλές τιμές προκύπτουν από εκτιμήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και δεν έχουν επικαιροποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται πλέον στα δεδομένα και τις συνθήκες του “σήμερα”.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εκκαθάρισης της λίστας και οριστικής διαγραφής εκείνων των νομικών προσώπων από τα οποία δεν προβλέπεται η δυνατότητα καμίας είσπραξης, τα στελέχη των Δ. Ο. Υ. αναφέρουν ότι αυτό αποτελεί «καθαρά πολιτική απόφαση, την οποία, για διάφορους λόγους, κανείς δεν θέλει να πάρει, και ανάμεσα στους λόγους αυτούς είναι και η αναμενόμενη αντίδραση της κοινωνίας, μεγάλη μερίδα της οποίας θα θεωρήσει ότι για εκείνους που οφείλουν πολλά, τους “μεγάλους”, αποφασίζεται παραγραφή, ενώ για τους “μικρούς”, με μικρο-οφειλές, ο νόμος είναι πολύ αυστηρός, με σοβαρές ποινές και στέρηση ακόμα και της ασφαλιστικής και φορολογικής τους ενημερότητας».

Να σημειωθεί ότι μαζί με τα 125 τουλάχιστον νομικά πρόσωπα του Έβρου που οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, υπάρχουν και άλλα 300 τουλάχιστον νομικά πρόσωπα που εμφανίζονται στην ίδια λίστα και έχουν έδρα διάφορες περιοχές της ΠΑΜΘ.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ- σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

26 τροχαία δυστυχήματα στην ΠΑΜΘ το Νοέμβριο του 2023

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη...