10.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Λουκιανού “Αληθινή ιστορία”

- Χορηγούμενη-

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris το μυθιστόρημα του ρήτορα, φιλόσοφου και συγγραφέα του 2ου αι. μ. χ., Λουκιανού, ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, που θεωρείται, παγκοσμίως, το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ. Ο Λουκιανός, ακολουθώντας το συγγραφικό «κύμα» της εποχής του για  αναγνώσματα, γεμάτα απίστευτες περιπέτειες σε μακρινά και απρόσιτα μέρη, περιγράφει το φανταστικό ταξίδι ενός νέου άντρα και του πληρώματος του πλοίου του, προς το άγνωστο με προορισμό την περιπέτεια.

- Χορηγούμενη-1

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ο συγγραφέας και οι σύντροφοί του σαλπάρουν για άγνωστα μέρη, συναντούν ανεξερεύνητους τόπους και γνωρίζουν αλλόκοτα όντα. Μετά από μια μεγάλη θαλασσοταραχή ταξιδεύουν στη Σελήνη, που κατοικείται, και παίρνουν μέρος σε ένα διαστρικό πόλεμο μαζί με τους κατοίκους της και θεόρατα εξωγήινα πλάσματα, ενώ οι περιπέτειες συνεχίζονται με ένταση και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της ιστορίας!

Η απόδοση από τη Μαρία Παπανικολάου, αποτελεί μια «νέα» αφήγηση που προσθέτει, αφαιρεί ή και σχολιάζει στο αρχικό κείμενο. Δημιουργεί έτσι έναν άχρονο διάλογο με το Λουκιανό σε μια μαγική συνάντηση με διαφορά αιώνων.

Ενώ η εικονογράφηση του Ηλία Κασσελά  δημιουργεί ένα ξεχωριστό ζωγραφικό «χώρο»,  που έχει “παρουσία”,  δίνει εικόνα στο κείμενο και το σχολιάζει με το δικό του τρόπο.

Το φανταστικό ταξίδι της «Αληθινής Ιστορίας» σήμανε μια νέα εποχή στην λογοτεχνία εισάγοντας ένα νέο είδος, εκείνο της λογοτεχνίας του φανταστικού ή της επιστημονικής φαντασίας. Μέσα από συνεχής μεταφράσεις και αναγνώσεις το έργο έγινε γνωστό πυροδοτώντας την φαντασία και άλλων συγγραφέων μέσα στους αιώνες, όπως του Ολλανδού Εράσμου και των Βρετανών, Jonathan Swift, που έγραψε «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», Henry Fielding και άλλων. Ίσως και του μεταγενέστερου Ιουλίου Βερν; Η «Αληθινή Ιστορία» έρχεται να συναντήσει τον αναγνώστη, σχεδόν είκοσι αιώνες μετά, με μια δυναμική σύγχρονη αφηγηματική προσέγγιση σε  ελεύθερη απόδοση που διατηρεί όμως όλες τις αρετές του πρωτότυπου με σεβασμό.

Λουκιανού, Αληθινή Ιστορία
Εκδόσεις Polaris

Το ΠΡΩΤΟ μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας στην ιστορία της λογοτεχνίας
Εικονογραφημένο με 23 ολοσέλιδες ζωγραφιές
Μετάφραση- Απόδοση: Μαρία Παπανικολάου / Ζωγραφιές: Ηλίας Κασσελάς
Χαρακτηριστικά
Α/Μ, χαρτόδετο | 16,5×23 εκ. | 144 σελ. | Ιούνιος 2021
ISBN 978-618-5596-00-2

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, του Λουκιανού, θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας και γράφτηκε και κυκλοφορεί σε Νέα Μετάφραση και Απόδοση της Μαρίας Παπανικολάου και ζωγραφιές του Ηλία Κασσελά.

Πρόκειται για το έργο του ρήτορα, φιλόσοφου και συγγραφέα του 2ου αι. μχ ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ και περιγράφει, ανάμεσα σε άλλα, ένα ταξίδι από τη γη στη Σελήνη καθώς και ένα διαστρικό πόλεμο  πολύ πριν τον Ιούλιο Βερν.

Η συγγραφέας λέει: «Εργάστηκα με αγάπη και σεβασμό στο αρχικό κείμενο και προσπάθησα να δώσω το “άγγιγμα” του σύγχρονου συγγραφέα-αφηγητή που ξαναφέρνει ένα κλασσικό έργο σε νέο κοινό με σκοπό να το συστήσει σε νέους αναγνώστες. Πρόκειται λοιπόν για μια νέα αφήγηση, μια ελεύθερη απόδοση της Αληθινής ιστορίας. Η αφήγηση ακολουθεί συστηματικά τη συγγραφική γραμμή και το πνεύμα του Λουκιανού, τη λεπτή ειρωνεία, τον σκεπτικισμό αλλά και την ακατάσχετη υπερβολή του αρχικού κειμένου. Ωστόσο, προσθέτει, αφαιρεί ή και σχολιάζει το αρχικό κείμενο. Πρόκειται για μια συνύπαρξη, που δημιουργεί έναν άχρονο διάλογο μεταξύ δυο συγγραφέων σε μια μαγική συνάντηση με διαφορά αιώνων.»

Οι 23 ζωγραφιές του ζωγράφου Ηλία Κασσελά, που συνοδεύουν το κείμενο, χαρακτηρίζονται από την μοναδική και πρωτότυπη εικαστική ημι-αυτόματη «γραφή» του ζωγράφου, που δεν περιορίζεται στην αναπαράσταση στιγμιότυπων, με σκοπό να «ξεκουράσει το μάτι του αναγνώστη» ή να δώσει «έτοιμη τροφή», αλλά δημιουργεί μια διαλεκτική σχέση με την ιστορία, μέσα σε ένα ξεχωριστό ζωγραφικό «χώρο», που έχει παρουσία, δίνει εικόνα στο κείμενο και το σχολιάζει με το δικό του τρόπο.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ