fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βασίλης Τσολακίδης: “Βασική μου προτεραιότητα η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας στον Έβρο”

- Χορηγούμενη-

Συνέντευξη στο evros24.gr παραχώρησε ο Βασίλης Τσολακίδης υποψήφιος βουλευτής Έβρου με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να τον γνωρίσουν καλύτερα οι πολίτες του Έβρου και να γίνουν κοινωνοί των πολιτικών του θέσεων , του οράματός του για μια καλύτερη ζωή στον τόπο αυτό, αλλά και τους τομείς στους οποίους ο ίδιος μπορεί και θέλει να προσφέρει για ένα καλύτερο αύριο.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα μας είπε ο Βασίλης Τσολακίδης:

Ερ.: Κ. Τσολακίδη, τι θα λέγατε για να συστηθείτε στους πολίτες του Έβρου που τυχόν δεν σας γνωρίζουν;

Απ.: Γεννήθηκα το 1954 στο Νεοχώρι Ορεστιάδας από αγρότες γονείς. Κατά την περίοδο της δικτατορίας ακολούθησα τους μετανάστες γονείς μου στη Γερμανία όπου μεταξύ άλλων υπήρξα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και συμμετείχα ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και Βιοαρχιτεκτονική, Πολεοδομία και Χωροταξία στο Πανεπιστήμιο του Κάσσελ. Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας και έρευνας επάνω στο επιστημονικό μου πεδίο επέστρεψα στην γενέτειρα μου και δημιούργησα δυο εργοστασιακές μονάδες, την Ytong και τη Thrakon στις οποίες ήμουν διευθύνων σύμβουλος επί μια δεκαετία. Σήμερα είμαι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα, Πρόεδρος του Οικολογικού Ινστιτούτου Ελλάδας και μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Ερ.: Ποιός ήταν ο λόγος που πήρατε την απόφαση να πολιτευθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος βουλευτής Έβρου;

Απ.: Η απόφαση να θέσω υποψηφιότητα ως υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Έβρου με τον Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη στην μέχρι τώρα πορεία μου στον δημόσιο βίο τόσο ως επιστήμονας και πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης Ενέργειας όσο και ως δραστήριο μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικολογικής Αριστεράς και μέλος του τμήματος Οικολογίας Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού και της Γραμματείας Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ.: Πόσο καλά γνωρίζετε τα προβλήματα που απασχολούν τον Έβρο;

Απ.: Γνωρίζω θα έλεγα από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα του νομού μας. Όταν επέστρεψα από τη Γερμανία όπου μετά τις σπουδές μου εργάστηκα για αρκετά χρόνια ως αρχιτέκτων ερευνητής, δραστηριοποιήθηκα επιχειρηματικά και επιστημονικά στον βόρειο Έβρο δημιουργώντας δυο εργοστασιακές μονάδες παραγωγής σύγχρονων οικολογικών δομικών στοιχείων, την Ytong και τη Thrakon. Τα τελευταία χρόνιας ως πρόεδρος του ΚΑΠΕ βοήθησα τους Δήμους του Έβρου να ενταχθούν σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και συνεπώς είμαι ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές ανάγκες του νομού μας και το απέδειξα έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια βοηθώντας και δίνοντας λύσεις μέσα από όλες τις ιδιότητες που κατείχα στην μέχρι τώρα πορεία μου.

Ερ.: Ποιές είναι οι προτεραιότητες που θέτετε και με ποιό τρόπο εσείς μπορείτε να συμβάλλεται για να δοθούν λύσεις;

Απ.: Βασική μου προτεραιότητα είναι η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας ώστε οι κάτοικοι της περιοχής μας και κυρίως οι νέοι άνθρωποι να μένουν και να δημιουργούν εδώ στον τόπο μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη επιτυγχάνονται μόνο όταν υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, γι’ αυτό επιδίωξή μου είναι να συμβάλλω στην ενίσχυση της καινοτόμου και υγιούς επιχειρηματικότητας με κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας. Η εισαγωγή πράσινων, καθαρών τεχνολογιών σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας συνδέεται άμεσα με όσα προανέφερα και είναι ανάμεσα στις βασικές μου προτεραιότητες. Ο τόπος μας με την πλούσια φύση της και τη μοναδική γεωγραφική του θέση προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για ένα σύγχρονο και καινοτόμο αναπτυξιακό σχέδιο. Συνεπώς σε αυτό που μπορώ εγώ να συμβάλλω και να προτείνω λύσεις είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της εισαγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πιο σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων που μας προσφέρει 4η βιομηχανική επανάσταση, όχι μόνο για το παρόν αλλά και με μέριμνα και σεβασμό στις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.

Ερ.: Πιστεύεται ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σε προτεραιότητα το νομό Έβρου;

Απ.: Την προηγούμενη τετραετία έγιναν σημαντικά έργα υποδομής στρατηγικού χαρακτήρα στην περιοχή της Θράκης, τα οποία με τις σωστές πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσουν προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης. Στον νομό Έβρου πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε η αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, ολοκληρώθηκε ο κάθετος άξονας Αρδανίου – Ορμενίου και πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από άλλα έργα όπως η κατασκευή νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, η κατασκευή λιμνοδεξαμενής ξηροποτάμου Σαμοθράκης, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στα αστικά κέντρα, τα έργα αποκατάστασης, βελτίωσης και διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης σε όλο το νομό, η κατασκευή αρδευτικών δικτύων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του ποταμού Έβρου και έργα οδοφωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και άλλα έργα όπως η επαναλειτουργία της σχολής αστυφυλάκων και άλλα.

Ερ.: Στα μεγάλα επενδυτικά έργα όπως χρυσός, LNG, λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ποια είναι η θέση σας;

Απ.: Είμαι υπέρμαχος της χρήσης των καθαρών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιστεύω ότι μέσα από αυτές περνάει το αναπτυξιακό μέλλον του νομού και της χώρας μας. Συνεπώς θεωρώ ότι κάθε έργο που θα φέρει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον είναι θετικό και ταυτόχρονα θεωρώ μη αποδεκτή κάθε επένδυση εντός ή εκτός εισαγωγικών που δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους και τα διεθνή στάνταρτ για την προστασία των φυσικών πόρων της περιοχής μας.

Όσον αφορά το λιμάνι, η αναβάθμιση των Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης είναι έργα μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να σχεδιάσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα. Η στρατηγική αυτή, της λεγόμενης γαλάζιας οικονομίας, αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη.

Ερ.: Κατάγεστε από τον Βόρειο Έβρο… το δημογραφικό είναι ένα αναστρέψιμο πρόβλημα για την περιοχή;

Απ.: Ως παιδί μεταναστών από τον βόρειο Έβρο γνωρίζω καλά πόσο σημαντικό θέμα είναι το δημογραφικό για την περιοχή μας. Η μετανάστευση τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των περισσότερων κατοίκων του νομού μας αφού είναι πολύ σπάνιο να συναντήσεις οικογένεια που να μην έχει έστω ένα μέλος της σε άλλη περιοχή της Ελλάδας ή του κόσμου. Το ρεύμα της εξωτερικής μετανάστευσης ενώ είχε μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αυξήθηκε δραματικά και πάλι μετά την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια. Ωστόσο τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα, μεταμνημονιακή εποχή και πιστεύω ότι η περιοχή μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και να γίνει πόλος έλξης ειδικά για τους νέους που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας. Τώρα που έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής όπως προανέφερα ήρθε η ώρα να εκπονηθεί ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή του Έβρου με κίνητρα για τους εργαζόμενους και τους επίδοξους επιχειρηματίες, να εργαστούν και να δημιουργήσουν την οικογένεια τους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Μπορούμε να το πετύχουμε αν το πιστέψουμε και εργαστούμε μεθοδικά όλοι μαζί γι’ αυτό.

Ερ.: Η γεωστρατηγική θέση του νομού Έβρου αναγνωρίζεται από όλους. Ωστόσο μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί και να φέρει ανάπτυξη;

Απ.: Ο νομός Έβρου ως γνωστόν είναι τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπάνιας βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, γεγονός που τον κατατάσσει ανάμεσα στις περιοχές υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μεγάλο διακύβευμα της μεταμνημονιακής εποχής για τον Έβρο μας, είναι η οικονομική του ανάπτυξη μέσω της εκμετάλλευσης της γεωστρατηγικής του θέσης ώστε να καταστεί ένας σημαντικός αναπτυξιακός και ενεργειακός κόμβος με παράλληλη προστασία των φυσικών του πόρων προκειμένου να καταξιωθεί ταυτόχρονα και ως ένας ποιοτικός, εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Για να επιτευχθεί αυτό το βιώσιμο αναπτυξιακό όραμα για τον Έβρο, θα πρέπει να εισαγάγουμε μερικές από τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης, όπως η κυκλική και η γαλάζια οικονομία, η πράσινη ανάπτυξη και η χρήση εξελιγμένων επιστημονικών πρακτικών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την παραγωγή καθαρών μορφών ενέργειας.

Ερ.: Σε περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιά θέση θα θέλατε να προσφέρετε;

Απ.: Μπήκα σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα ως στρατιώτης για να συνεισφέρω στην μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του έργου και του προγράμματος μας με αγωνία για το μέλλον της χώρας μας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας, τον Έβρο. Όσον αφορά την αξιοποίηση μου μετά τις εκλογές είναι κάτι που δεν με απασχολεί αυτή τη στιγμή. Τώρα είναι η στιγμή του αγώνα και σε κάθε περίπτωση αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να την απαντήσει μόνο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερ.: Σύνορα και παρεμπόριο, σύνορα και παράνομη μετανάστευση, σύνορα και ασφάλεια της χώρας, σύνορα Ευρωπαϊκής Ένωσης… κατάρα ή πλεονέκτημα η γεωστρατηγική θέση του νομού Έβρου;

Απ.: Τα σύνορα μας θεωρώ ότι δεν κινδυνεύουν καθώς αποτελούν σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απόδειξη αυτού αποτελεί ότι επιτηρούνται και από την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία. Το μεταναστευτικό ζήτημα αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κεντρικό σχεδιασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε όλες οι χώρες να συνεισφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και συνεπώς θεωρώ ότι η περιοχή μας δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εξαίρεση λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω τη θέση του νομού σαν πρόβλημα ή κατάρα. Αντίθετα θεωρώ ότι είναι ευλογία και μεγάλο πλεονέκτημα σε έναν κόσμο που διευρύνεται και αλλάζει. Η περιοχή μας δεν στερείται έργα υποδομών, καθώς διαθέτει δυο υπό αναβάθμιση λιμάνια, αεροδρόμιο και έναν ολοκληρωμένο πια σύγχρονο οδικό άξονα που έχει μειώσει αρκετά τις αποστάσεις μεταξύ Βορείου και Νοτίου Έβρου και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν ισχυρό αναπτυξιακό κόμβο. Επίσης διαθέτει τόπους μοναδικής φυσικής ομορφιάς που προστατεύονται διεθνώς όπως η Δαδιά, το Δέλτα, ο Άρδας και βέβαια η Σαμοθράκη που μπορούν να αποσπάσουν ένα σημαντικό μερίδιο στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο