Β. Πολυμερόπουλος: «Ισχυροποιείται ο Ν. Κατρούγκαλου – θέλουμε ένα νόμο με ουσιαστικές αυξήσεις» (βίντεο)

Για την ανάγκη πρόταξης ενός νέου νομοσχεδίου με ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, και όχι την ισχυροποίηση του «εξωφρενικού» Νόμου Κατρούγκαλου που προτάσσει η κυβέρνηση, μίλησε σήμερα το πρωί (06/02) ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ο οποίος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί του συναντήθηκε και ο Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Έβρου, Παναγιώτης Τσιρτσής.

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ισχυροποιεί τον «απαράδεκτο» Ν Κατρούγκαλου

«Ο κ. Πολυλερόπουλος ήρθε εδώ για να ενημερώσει σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, ένα σχέδιο νόμου που όχι μόνο δεν καταργεί το Νόμο Κατρούγκαλου αλλά βασίζεται και σε αυτόν, συνεχίζει να υιοθετεί δηλαδή όλες τις ασφαλιστικές του ρυθμίσεις» προλόγισε ο κ. Τσιρτσής, γνωστοποιώντας τον σκοπό της επίσκεψης του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγησε ότι η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο μιας εξόρμησης σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την ενημέρωση των πραγματικών δεδομένων.  

«Διαφωνούμε σε βασικά ζητήματα, η δομική μας διαφορά είναι ότι δεν πρόκειται για νέο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί να καταργήσει το Νόμο Κατρούγκαλου, το οποίο ήταν ό, τι χειρότερο έχει υπάρξει, ένας νόμος με εξωφρενικές θέσεις» δήλωσε ο κ. Πολυμερόπουλος, συμπληρώνοντας: «Αντί να τον καταργήσει, η κυβέρνηση με βάση τις προτάσεις του ΣτΕ προσπαθεί να κάνει ‘παρεμβάσεις’ οι οποίες οδηγούν σε ισχυροποίηση του νόμου, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2070».

Έχουν χαθεί 350 ευρώ από την κύρια σύνταξη

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο δεύτερο θέμα διαφωνίας, το οποίο είναι το ηλικιακό. «Ο νόμος δε διαφοροποιεί καν αυτούς που εντάσσονται στα βαρέα και τα ανθυγιεινά» εξήγησε, κάνοντας λόγο για ακραία όρια ηλικίας.  «Το τρίτο στο οποίο διαφωνούμε, είναι το θέμα της 13ης και 14ης σύνταξης κατά αντιστοιχεία του 13ου και 14ου μισθού» συνέχισε ο κ. Πολυμερόπουλος, μιλώντας για περικοπές που ήταν δυσθεώρητες, όπως η περικοπή 50% της επικουρικής σύνταξης και η 40% μείωση του ΕΦΑΠΑΞ, και εκφράζοντας προβληματισμούς σχετικά με ενδεχόμενη κατάργηση της ενσωματωμένης επικουρικής σύνταξης του ΕΦΚΑ.

Σχετικά με τις υποσχόμενες αυξήσεις των συντάξεων, ο κ. Πολυμερόπουλος εξήγησε: «Η αύξηση συντάξεων 252 ευρώ αφορά αυτούς που έχουν εργαστεί 40 χρόνια και είχαν συντάξιμες αποδοχές 3400 ευρώ – μια πολύ μικρή και εξειδικευμένη ομάδα. Οι αυξήσεις των υπολοίπων (που έχουν 30 χρόνια) είναι περίπου 80 ευρώ».

Περί συντάξεων: Απαγορευτικά τα ηλικιακά όρια για τους νέους εργαζόμενους

Αναφορικά με τα ηλικιακά όρια για τις συντάξεις, ο κ. Πολυμερόπουλος έφερε το παράδειγμα των νεοασφαλισμένων. «Οι νεοασφαλισμένοι, αυτοί που λχ δουλεύουν ένα οχτάμηνο στα 25, μετά κάνουν μια διακοπή ένα εξάμηνο, ένα χρόνο, τρία χρόνια, και μπαίνουν σε μια δωδεκάμηνη σύμβαση στα 28, και θα πάνε να πάρουν μια σύμβαση στα 30, και πιθανόν να βρουν μια δουλειά στρωμένα στα 38 ή 40, με τον κίνδυνο πάντα της απόλυσης: Πότε θα μπορέσουν αυτοί να συγκεντρώσουν αθροιστικά 38 ή 40 χρόνια για να πάρουν σύνταξη; Αυτή είναι η αγωνία μας» βεβαίωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολλά τα χρόνια.

Κλείνοντας, ο κ. Πολυμερόπουλος τόνισε ότι με τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις ελπίζει να επιφέρει αλλαγές για ένα καινούργιο νομοσχέδιο με ουσιαστικές αυξήσεις.

Ο Βασίλης Πολυμερόπουλος στην Αλεξανδρούπολη