fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τσουρέκι ή Κουλούρια (Το γλυκό δίλημμα του Πάσχα)

- Χορηγούμενη-

Τι είναι το Ελληνικό Πάσχα χωρίς τσουρέκι και κουλουράκια!
Είστε σίγουροι ότι το Πάσχα πλησιάζει όταν οι φούρνοι αρχίζουν να βγάζουν εκείνες τις χρυσόξανθες πλεξούδες και τα στρογγυλά καρβέλια γλυκού ψωμιού, το άρωμα των οποίων πλημμυρίζει ολόκληρη τη γειτονιά.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ (100γρ) ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ (100γρ)
ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 386 kcal

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 7,4g

ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 12,4g

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 101mg

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 63,2g

ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 374 kcal

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 10,1g

ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 7,7g

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 99mg

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 68,8g

Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.
Η μαγιά που προστίθεται στο τσουρέκι, είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Πλούσιο σε ζάχαρη: βασικό συστατικό του είναι ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

Στο ερώτημα λοιπόν «κουλούρια ή τσουρέκι» απαντάμε ότι:
Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στον τρόπο κατανάλωσης αυτών των γλυκισμάτων, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Γι’αυτό λοιπόν καλό είναι να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 κουλουράκι το πρωί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
r_athina @ yahoo.gr

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στην πρόσφατη διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (2η λογοδοσίας και 6η τακτική) η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε το σημαντικό πρόβλημα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που...