fbpx
15 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, 2021

Τοποθέτηση Νατάσας Γκαρά για το Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης της ΝΔ που περιορίζει τις διαδηλώσεις (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

«Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, φέρνουν λαϊκές αντιδράσεις κι επιχειρεί να τις φιμώσει. Νομοθετείτε υποκινούμενοι από τον φόβο του λαού, που διεκδικεί κι αγωνίζεται»,  ανέφερε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Η κα Γκαρά, επίσης, τόνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποδεικνύει το αυταρχικό προσωπείο της Κυβέρνησης, αλλά και την πλήρη κυριαρχία του ακροδεξιού θύλακα εντός ΝΔ.

- Χορηγούμενη-1

Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην ομιλία της στις πληγές που η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει στην οικονομία και την κοινωνία, ήδη πριν από την υγειονομική κρίση, σημειώνοντας πως επειδή εξυπηρετεί συγκεκριμένες ελίτ και συμφέροντα, προσπαθεί με αντισυνταγματικά νομοθετήματα να αποτρέψει την κοινωνική διαμαρτυρία.

Ταυτόχρονα, η κα Γκαρά επισήμανε πως η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να χτυπήσει την ανομία που προκαλούν τα ίδια της τα στελέχη, που με τα σκάνδαλά τους κλυδωνίζουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, αλλά νοιάζεται πρωτίστως να φιμώσει τους πολίτες που αγωνίζονται και αντιδρούν στις πολιτικές της.

Στη συνέχεια ης ομιλίας της η κα Γκαρά τόνισε πως η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά εγκλωβίζεται στις αυταρχικές, οπισθοδρομικές ιδεοληψίες της και αναλώνεται σε φθηνούς πολιτικαντισμούς για να ικανοποιήσει το συντηρητικό κοινό της, αγνοώντας πλήρως τις επισημάνσεις της Ένωσης Εισαγγελέων, των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά και της Επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που μιλούν για αντισυνταγματικές διατάξεις στο νομοσχέδιο. « Δυστυχώς δεν σας αγγίζουν αυτά διότι ποτέ δεν είχατε σε προτεραιότητα την υπεράσπιση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας, των θεσμών, των δικαιωμάτων, της ίδιας της κοινωνίας και των αναγκών της», ανέφερε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ.

- Χορηγούμενη-

Κλείνοντας η κα Γκαρά επισήμανε πως απέναντι στον φόβο, την καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να σπείρει η Κυβέρνηση η δημοκρατική απάντηση και η δημοκρατική εγρήγορση των πολιτών θα είναι αμείλικτη. Συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη του τόπου δεν θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση της ΝΔ να γυρίσει και πάλι αυτόν τον τόπο στην οπισθοδρόμηση και τη χρεοκοπία.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχουν ακουστεί αρκετά επιχειρήματα που αποδομούν το σημερινό σχέδιο νόμου, το οποίο συζητάμε. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μου το σχέδιο νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων έρχεται να επιβεβαιώσει τρία πράγματα: Πρώτον, το αυταρχικό προσωπείο της Κυβέρνησης. Δεύτερον, την πλήρη κυριαρχία του ακροδεξιού θύλακα της Νέας Δημοκρατίας που κρατά όμηρο τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Τρίτον και σημαντικότερο, καταδεικνύει το φόβο της Κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία. Νομοθετείτε, δηλαδή, υποκινούμενοι από το φόβο σας, τον φόβο απέναντι στον λαό και τις αντιδράσεις του, τον φόβο για τη νεολαία, για τους πολίτες που διεκδικούν, που αγωνίζονται, που ονειρεύονται, τον τρόμο –τον τρόμο!-μπροστά σε όλους αυτούς που τολμάνε να σηκώσουν το κεφάλι, να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι σε μια αντιλαϊκή, αυταρχική, εκδικητική κυβέρνηση.
Φοβάστε τον λαό, όχι μόνο γιατί ήδη έχετε σχεδιάσει και υλοποιείτε τη φτωχοποίησή του, αλλά φοβάστε τον λαό γιατί δεν είστε κομμάτι αυτού του λαού. Γιατί πάντα ήσασταν απέναντι. Γιατί πάντοτε εξυπηρετούσατε και ήσασταν μέρος συγκεκριμένων ελίτ. Γι’ αυτό και προσπαθείτε με αντισυνταγματικά νομοθετήματα να τον φιμώσετε, καταργώντας ουσιαστικά το κατοχυρωμένο και ιστορικό συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Φοβάστε λοιπόν, και προσπαθείτε με το σημερινό σχέδιο νόμου να αποτρέψετε την κοινωνική διαμαρτυρία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται.
Γνωρίζετε τις πληγές που έχετε δημιουργήσει στην οικονομία αρκετά πριν την έλευση του κορωνοϊού και της υγειονομικής πανδημίας. Γνωρίζετε τη βαθιά ύφεση που προκαλείτε με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές σας. Γνωρίζετε τη φτώχεια και την ανεργία που φέρνετε. Γνωρίζετε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν και κλείνουν μαζικά. Γνωρίζετε ότι οι νέοι δεν έχουν προοπτική εργασίας. Γνωρίζετε ότι η πραγματική οικονομία χειμάζεται με δική σας και μόνο δική σας επιλογή. Ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, ο τουρισμός και η εστίαση διαλύονται, ενώ παράλληλα γιγαντώνετε τις εξυπηρετήσεις ημετέρων, τα σκάνδαλα, τον πλουτισμό ολίγων οικογενειών, την αυθαιρεσία, δομικά και αναπόσπαστα στοιχεία της δικής σας πολιτικής. Γνωρίζετε λοιπόν ότι οι πολίτες θα αντιδράσουν.
Και αντί να απαντήσετε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας στην οικονομία, στην εργασία, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και τη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών, φέρνετε σήμερα ένα κατάπτυστο, φασίζουσας λογικής νομοσχέδιο που μας γυρνάει πίσω ακόμη και από το μετεμφυλιακό Σύνταγμα του 1952. Καταλάβετε λοιπόν ότι αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξετε είναι οι νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές σας προκειμένου να μην αντιδρά ο λαός και όχι το πλαίσιο περιορισμού των αντιδράσεων.
Κύριοι της Κυβέρνησης,
Ακόμη και η Ένωση Εισαγγελέων, η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων όσο και η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σας επισήμαναν αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου σας. Αλλά δεν σας αγγίζει. Δυστυχώς δεν σας αγγίζει! Διότι ποτέ δεν είχατε σε προτεραιότητα το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τα δικαιώματα, την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες της κοινωνίας. Τίποτα βέβαια δεν μας κάνει εντύπωση για μία Κυβέρνηση που με τεράστια ευκολία επιτίθεται στους πολίτες.
Αναρωτιέμαι: Θα απαγορεύσετε αύριο ένα μπλόκο αγροτών ή θα καταστείλετε μια συγκέντρωση συνταξιούχων που θα διαμαρτύρονται για τις νέες περικοπές στις συντάξεις που φέρνετε ή μία πορεία εκπαιδευτικών που θα υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο που και αυτό πάτε να το παραδώσετε στους ιδιώτες σχολάρχες; Θα απαγορεύσετε διαδηλώσεις νέων που διεκδικούν εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς, ειρήνη, προστασία του περιβάλλοντος; Θα τιμωρήσετε πολίτες που διαμαρτύρονται στους πλειστηριασμούς, όταν άλλοι θα χάνουν το σπίτι τους; Θα τους συλλαμβάνετε; Θα συλλαμβάνετε τα παιδιά;
Κύριοι συνάδελφοι, επικαλείστε τη νομιμότητα και τη φιλοευρωπαϊκή σας ταυτότητα. Όμως δεν κάνετε τίποτα για να χτυπήσετε την ανομία των σκανδάλων των στελεχών σας που κλυδωνίζουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Σκάνδαλα και πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα, φέρανε μνημόνια, χρεοκόπησαν ακόμη και την αξία της πολιτικής.
Φαίνεται λοιπόν πως την Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να χτυπήσει γενικά και αόριστα την ανομία. Την ενδιαφέρει όμως να χτυπήσει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των πολιτών. Αν θέλετε κύριοι να επικαλείστε το ευρωπαϊκό ιδεώδες, θυμηθείτε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, τη Γαλλική Επανάσταση και άλλα ιστορικά κινήματα που θεμελίωσαν τις αρχές του ευρωπαϊσμού.
Λέτε λοιπόν ότι βάζετε κανόνες στις διαδηλώσεις. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. Λέτε ότι μικρές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται στο πεζοδρόμιο, διάταξη που ισχύει κι εφαρμόζεται ήδη από το 2012. Λέτε ότι δεν θα κλείνουν οι δρόμοι και τα μαγαζιά, αλλά καθησυχάζετε ότι για τις πολυπληθείς διαδηλώσεις δεν αλλάζει κάτι.
Τα επιχειρήματά σας είναι σαθρά. Τι κάνετε στην πραγματικότητα; Δεν ρυθμίζετε τίποτα. Αντιθέτως περιορίζετε, φιμώνετε, ποινικοποιείτε τις οργανωμένες ή και αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών. Προσπαθείτε να περιορίσετε τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις. Και από την άλλη προσπαθείτε με ψέματα να δημιουργήσετε αφήγημα που θα συσπειρώσει, θα ικανοποιήσει το ακραία συντηρητικό κοινό σας. Για άλλη μια φορά λοιπόν εγκλωβίζεστε σε μία στείρα ιδεοληψία, σε ένα λαϊκίστικο λόγο βαθιάς οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού σε πολιτικαντισμούς.
Κύριε Υπουργέ, ακόμη κι αν υπήρξαν στο παρελθόν ακραίες περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το ζητούμενο είναι η κατασταλτική παρέμβαση, οι απαγορεύσεις κι ο εκφοβισμός των πολιτών; Ή μήπως θα έπρεπε να συζητάμε ήπια μέσα και τρόπους ώστε η αστυνομία να προστατεύει πραγματικά το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να συγκεντρώνονται; Τελικά θέλετε αστυνομία η αστυνομοκρατία;
Απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στο φόβο, την καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να σπείρει η Κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί την ελληνική κοινωνία με τις πολιτικές της, η δημοκρατική απάντηση, η δημοκρατική εγρήγορση των πολιτών θα είναι αμείλικτη.
Και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη του τόπου, να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να σας επιτρέψουμε να οδηγήσετε αυτόν τον τόπο και πάλι στον βούρκο και τη χρεοκοπία. Και να θυμάστε, ο φόβος, ο αυταρχισμός σπάνε στον δρόμο. Το όνειρο, τα δημοκρατικά δικαιώματα, η ζωή μας, η εργασία, οι αγώνες κερδίζονται στον δρόμο κι η ιστορία γράφεται στον δρόμο. Ένας δρόμος ο οποίος σας τρομάζει.
Ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ